F1: Προβληματικό το GP Μπαχρέιν για τη Mercedes

H Mercedes είχε ένα δύσκολο αγώνα στο GP Μπαχρέιν, με το οποίο ξεκίνησε η φετινή σεζόν της Formula 1, έχοντας κάνει λάθος υπολογισμό στα επίπεδα ψύξης που παρείχε στη μονάδα ισχύος.

F1: Προβληματικό το GP Μπαχρέιν για τη Mercedes

H Mercedes είχε ένα δύσκολο αγώνα στο GP Μπαχρέιν, με το οποίο ξεκίνησε η φετινή σεζόν της Formula 1, έχοντας κάνει λάθος υπολογισμό στα επίπεδα ψύξης που παρείχε στη μονάδα ισχύος.

Η Mercedes είχε ένα δύσκολο εναρκτήριο αγώνα στη φετινή σεζόν της Formula 1 στο GP Μπαχρέιν, καθώς δεν υπολόγισε σωστά την ψύξη που έπρεπε να παρέχει στη μονάδα ισχύος στον αγώνα. Οι ομάδες προσπαθούν να περιορίσουν όσο το δυνατό τα ανοίγματα στο αμάξωμα για την ψύξη, ώστε να έχουν την καλύτερη δυνατή αεροδυναμική απόδοση.

O λάθος υπολογισμός ανάγκασε τη γερμανική ομάδα να ζητήσει και από τους δύο οδηγούς της να σηκώνουν το πόδι τους από το γκάζι πριν από τις ζώνες πέδησης (lift and coast), για να κατεβάσουν τις θερμοκρασίες λειτουργίας της μονάδας ισχύος. Συνεπώς, ο George Russell δεν κατάφερε να παλέψει για το βάθρο και η ομάδα δεν επέδειξε το ρυθμό που θα μπορούσε να έχει.

O Russell δήλωσε: «Για χάρη μερικών χιλιοστών του δευτερολέπτου στις κατατακτήριες δοκιμές, χάσαμε περίπου τέσσερα δέκατα ανά γύρο στον αγώνα, καθώς η μονάδα ισχύος είχε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, η μπαταρία δε λειτουργούσε σωστά και έπρεπε να κάνουμε ένα σωρό lift and coast».

Στην άλλη πλευρά του γκαράζ, ο αγώνας του Lewis Hamilton καθορίστηκε από την κακή θέση εκκίνησης (9η). O Βρετανός 7 φορές Πρωταθλητής δήλωσε: «Νομίζω ότι μάλλον νιώθουμε μια μικρή απογοήτευση μέσα στην ομάδα. Σίγουρα ήλπιζα ότι θα ήμασταν καλύτεροι αυτό το Σαββατοκύριακο από ό,τι ήμασταν. Ήταν ένας δύσκολος αγώνας. Είναι πολύ κοντά με όλους. Η καταπόνηση ελαστικών είναι προφανώς υψηλή με το μονοθέσιο. Υπάρχουν σίγουρα πολλοί τομείς στους οποίους μπορούμε να βελτιωθούμε. Προφανώς είμαστε πιο πίσω από τις Red Bull από ό,τι νομίζαμε».

F1 - Lewis Hamilton (Mercedes), GP Μπαχρέιν 2023

Ο Hamilton αναφέρθηκε και στα άλλα προβλήματα που αντιμετώπισε: «Για λίγο ήταν σαν να είχε τελειώσει η μπαταρία μου, γιατί συνέλλεγε ενέργεια σε όλη την ευθεία. Οπότε, έχασα χρόνο από τις McLaren και προσπαθούσα να το διορθώσω για μερικούς γύρους. Αυτό πήρε 10 γύρους και έχασα 30 δευτερόλεπτα. Μετά από αυτό, προσπαθούσα πραγματικά να ανακάμψω και να καλύψω τη διαφορά. Μόλις το διορθώσαμε αυτό, υπήρξε μια μικρή υπερθέρμανση με τα φρένα. Μετά, το κάθισμά μου άρχισε να κινείται: η αριστερή πλευρά έπεσε, και στη συνέχεια άρχισε να κινείται στις ζώνες πέδησης».

Ο επικεφαλής της ομάδας της Mercedes, Τοτο Wolff, δήλωσε: «Η εκκίνηση πήγε μια χαρά και στη συνέχεια, έπρεπε δυστυχώς να αρχίσουμε να ψύχουμε τον κινητήρα περισσότερο από ό,τι περιμέναμε. Δεν καταλαβαίνουμε ακόμα από πού προήλθε αυτό. Αυτό ήταν απροσδόκητο και από εκεί και πέρα, έπρεπε να απενεργοποιήσουμε 0,3 – 0,4 δλ. από την απόδοση της μονάδας ισχύος και να κάνουμε lift and coast. Ήταν όλα μαζί 0,5 – 0,6 δλ. που δεν μπορούσαμε να πάρουμε από αυτό που είχε το μονοθέσιο επομένως δεν ήταν πολύ διασκεδαστικό».

F1 - Lewis Hamilton (Mercedes) & Fernando Alonso (Aston Martin), GP Μπαχρέιν 2023

«Μερικές φορές, ήμασταν 10 βαθμούς πάνω από εκεί που έπρεπε. Νομίζω ότι, ακόμη και χωρίς το κυκλοφοριακό, στην αρχή, ήμασταν ήδη πάνω από το όριο. Δε γνωρίζουμε το λόγο, γιατί λίγο-πολύ χρησιμοποιούμε τα ίδια επίπεδα ψύξης με τις μεγάλες ακολουθίες γύρων που κάναμε τις προηγούμενες ημέρες. Απλώς η κορύφωση ήταν μεγαλύτερη από ό,τι νομίζαμε».

«Είναι περίεργο, γιατί η ψύξη μας κόστισε αρκετά. Τη στιγμή που πρέπει να κάνεις lift and coast, τα ελαστικά δεν είναι πια στο σωστό πλαίσιο και τότε όλα πέρνουν την κατιούσα. Αλλά αυτό είναι κάτι που καταλαβαίνουμε. Παρ’ όλα αυτά, ο ρυθμός ήταν χειρότερος από ό,τι περιμέναμε. Δεδομένων των ζητημάτων, νομίζω ότι εκεί βρισκόμαστε. Τρίτη ταχύτερη ομάδα πίσω από τις Ferrari και τις Red Bull, προφανώς γαλαξίες μακριά από τον Max».

F1 - George Russell (Mercedes), GP Μπαχρέιν 2023

«Νομίζω ότι ο Max δεν ήταν απλά σε διαφορετική κατηγορία, αλλά σε διαφορετικό γαλαξία. Η απόδοσή του ήταν εξαιρετική. Αλλά όλοι οι υπόλοιποι, είδαμε τις διαφορές μεταξύ των Ferrari και πιστεύω ότι το γκρουπ των Ferrari, McLaren και Mercedes ήταν μάλλον σε παρόμοιο επίπεδο. Στις κατατακτήριες δοκιμές ήμασταν αρκετά κοντά».

«Αυτό ήταν καλό και πιστεύω ότι οι επιδόσεις μας καλύφθηκαν από τα προβλήματά μας. Είχαμε κάμποσο ρυθμό στο μονοθέσιο, αλλά με τα σκληρά ελαστικά σήμερα, δεν τον βρήκαμε. Νομίζω ότι κάναμε πολλά λάθη. Εντέλει, μαθαίνουμε. Έχουμε ένα ολοκαίνουργιο μονοθέσιο και έχουμε δει εκλάμψεις απόδοσης, αλλά δεν καταφέραμε να τις υλοποιήσουμε σήμερα, οπότε πρέπει να αναλύσουμε τα δεδομένα και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε στη Σαουδική Αραβία».

«Ο Perez είναι 20 δλ. πίσω από τον team-mate του, οπότε έχουμεελπίδες». Όταν ο Wolff ρωτήθηκε αν πιστεύει πως ο Max Verstappen μπορεί να κερδίσει όλους τους φετινούς αγώνες, απάντησε: «Δυστυχώς ναι. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι το επίπεδο των επιδόσεών του είναι πολύ υψηλό».

F1 - George Russell (Mercedes), GP Μπαχρέιν 2023

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!