F1: Οι επιπτώσεις της μεταγραφής του Lewis Hamilton στη Ferrari

Ενώ αναμένεται άμεση ανακοίνωση της μεταγραφής-σοκ του Lewis Hamilton από τη Mercedes στη Ferrari το 2025, εξετάζουμε τις επιπτώσεις που θα είχε αυτό σε όλους τους άμεσα εμπλεκόμενους.

F1: Οι επιπτώσεις της μεταγραφής του Lewis Hamilton στη Ferrari

Ενώ αναμένεται άμεση ανακοίνωση της μεταγραφής-σοκ του Lewis Hamilton από τη Mercedes στη Ferrari το 2025, εξετάζουμε τις επιπτώσεις που θα είχε αυτό σε όλους τους άμεσα εμπλεκόμενους.

Φαμπρίτσιο Λαζάκις

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, εντός των επόμενων ωρών αναμένεται επίσημη ανακοίνωση της μεταγραφής του Lewis Hamilton στη Ferrari το 2025. Η Mercedes είχε ανακοινώσει πέρυσι τον Αύγουστο ότι υπέγραψε διετή συμφωνία με το Hamilton, αλλά ενδέχεται αυτή να ήταν 1+1 ετών, επιτρέποντας στο Βρετανό να αποχωρήσει στο τέλος της φετινής χρονιάς. Αναφέρεται ότι ο Hamilton ανακοίνωσε εχθές την απόφασή του στον επικεφαλής της ομάδας της Mercedes, Toto Wolff.

Σήμερα, στο εργοστάσιο της ομάδας της Mercedes, διοργανώθηκε 10λεπτη συνάντηση με το προσωπικό, όπου ο επικεφαλής της ομάδας, Toto Wolff, και το τεχνικός διευθυντής της, James Allison, ανακοίνωσαν την αποχώρηση του Hamilton. Παράλληλα, το ιταλικό Formu1a.uno αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Ferrari, John Elkann, υπέγραψε σήμερα το συμβόλαιο του Hamilton.

Πρόκειται ίσως για τη μεγαλύτερη μεταγραφή στη Formula 1 από το 1996, που ο Michael Schumacher, έχοντας κατακτήσει δύο τίτλους με την Benetton, αποφάσισε να μεταβεί στη Ferrari. Έτσι και Lewis Hamilton αποφάσισε τώρα να τελειώσει την καριέρα του στη Ferrari.

Oι λόγοι πίσω από την απόφαση

Η γοητεία της Ferrari είναι ένας προφανής λόγος. Σχεδόν κάθε οδηγός θέλει να αγωνιστεί με τα χρώματα της Scuderia και ο Hamilton δεν έχει κρύψει στο παρελθόν ότι το έχει σκεφτεί. Ίσως η Ferrari να ήταν πρόθυμη να προσφέρει στο Βρετανό πολυετές συμβόλαιο και υψηλότερες απολαβές. Ακόμη και ορισμένες νίκες με τη Ferrari μπορούν να θεωρηθούν ως επιτυχία, δεδομένου ότι ο Hamilton έχει να ανέβει στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου από το 2021.

Ο Hamilton δεν είναι ξένος στις μεταγραφές-σοκ. Όταν είχε αποφασίσει το 2012 να αφήσει τη McLaren για τη Mercedes, πολλοί πίστευαν ότι ήταν λάθος κίνηση, αλλά κατέκτησε 6 τίτλους μαζί της, ενώ η πρώην ομάδα του έκανε 9 χρόνια να δει νίκη ξανά. Ίσως όμως η politically correct αντιμετώπιση της Mercedes στο φιάσκο του GP Άμπου Ντάμπι του 2021 και η απώλεια εκείνου του τίτλου να έπαιξαν το ρόλο τους. Σίγουρα οι τελευταίες δύο σεζόν με το μη ανταγωνιστικό μονοθέσιο τη Mercedes δε βοήθησαν.

F1 - Lewis Hamilton (Mercedes), GP Μεξικού 2023

Το πιο σημαντικό όμως ίσως θα πρέπει να εντοπιστεί στην περυσινή καθυστέρηση της ανακοίνωσης της επέκτασης του συμβολαίου του Hamilton με τη Mercedes. Ο Hamilton θα… «πατήσει» τα 40 το 2025 και ίσως η Mercedes είδε την ηλικία του ως λόγο να του προτείνει μονοετή συμφωνία (για το 2024) με επιλογή ανανέωσης για το 2025, δεδομένου ότι έχουν διαθέτει ήδη έναν πολύ καλό οδηγό για το μέλλον, στο πρόσωπο του George Russell.

Ίσως έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι ο πρώην επικεφαλής απόδοσης οχήματος της Mercedes, Loic Serra, θα βρίσκεται επίσης στο Maranello το 2025, μαζί με μία ομάδα μηχανολόγων, καθώς είχε διαφωνίες με τον πρώην τεχνικό διευθυντή της γερμανικής ομάδας, Mike Elliott για την εξέλιξη του γερμανικού μονοθεσίου. O Serra είχε λάβει την απόφασή του πριν επιστρέψει στη θέση του τεχνικού διευθυντή ο James Allison.

Τι σημαίνει η μεταγραφή του Hamilton…

…για τη Ferrari

Η κίνηση αυτή σημαίνει ότι η Ferrari θα έχει πιθανότατα το καλύτερο -και το πιο ακριβοπληρωμένοοδηγικό δίδυμο του grid το 2025. Θα μπορεί να εκμεταλλευτεί επίσης τη δημοτικότητα του Hamilton που ξεπερνά τα στενά όρια της Formula 1. Άλλωστε, η αξία της των μετοχών της Ferrari στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ανέβηκε περισσότερο από 10% μέσα στην ημέρα, αφότου οι φήμες για την επικείμενη συμφωνία κατέκλυσαν το διαδίκτυο.

Επίσης, η Ferrari θα επωφεληθεί από την εμπειρία και τις γνώσεις του Βρετανού, που έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε μια άψογα οργανωμένη ομάδα. Ίσως το γεγονός εδραιώσει επίσης το κύρος του επικεφαλής της Scuderia, Frederic Vasseur, o οποίος σίγουρα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην προσέλκυση του Βρετανού, με τον οποίο είχε συνεργαστεί στην κατάκτηση του τίτλου στο GP2 (νυν Formula 2) το 2006, με την ομάδα της ART. Έκτοτε οι δύο άνδρες διατηρούν επαφές και έχουν καλή σχέση.

…για το Charles Leclerc

Η πρόσληψη του Hamilton δεν αποτελεί άμεση απειλή για το μέλλον του Μονεγάσκου στη Ferrari, καθώς μόλις υπέγραψε πολυετή συμφωνία (πιθανότατα 3ετή με δυνατότητα 2ετούς ανανέωσης έως το 2029) με απολαβές 30 εκατ. δολαρίων ετησίως συν μπόνους απόδοσης έως και 5 εκατ., κάνοντας ξεκάθαρο ότι η Ferrari βασίζεται πάνω του για το μέλλον. Αλλά είναι σίγουρο ότι με την έλευσή του, ο Hamilton θα προσελκύσει το ενδιαφέρον της ομάδας προς το μέρος του, τουλάχιστον αρχικά, και θα ασκήσει πίεση στο Leclerc, που θα θέλει να αποδείξει την αξία του απέναντι στο Βρετανό.

F1 - Charles Leclerc (Ferrari), GP Άμπου Ντάμπι 2023

Όσον αφορά την ταχύτητα στις κατατακτήριες δοκιμές, ο Leclerc είναι ίσως αυτή τη στιγμή ο καλύτερος οδηγός στην F1, πρόθυμος να φτάσει στο απόλυτο όριο, και να το ξεπεράσει μερικές φορές. Ωστόσο στην αποτελεσματικότητα στον αγώνα, ο Hamilton ίσως μπορεί να διδάξει στο Μονεγάσκο κάποια πράγματα. Ποτέ δεν μπορεί κανείς να ξεγράψει το Hamilton.

…για τη Mercedes

Η Mercedes θα έχει ένα μεγάλο κενό να αναπληρώσει και ελάχιστες προφανείς επιλογές, δεδομένου ότι ο Lando Norris δεσμεύθηκε στη McLaren τουλάχιστον έως το τέλος του 2027. Αυτό θα κάνει αυτόματα τον George Russell ηγέτη της ομάδας. Από εκεί και πέρα, θα εξαρτηθεί από τη Mercedes πώς θα θέλει να διαχειριστεί την κατάσταση. Δηλαδή αν θέλει να βρει έναν οδηγό εξίσου καλό με το Russell, ή αν έναν Νο. 2.

Το επόμενο μεγάλο ταλέντο που προετοιμάζει η Mercedes είναι ο 17χρονος Ιταλός Andrea Kimi Antonelli, ο οποίος θα κάνει φέτος την πρώτη του σεζόν στη Formula 2, κατευθείαν από τη Formula 4. Ίσως το 2025 είναι πολύ νωρίς για αυτόν. Τι λέτε, ο Fernando Alonso έχει πάρει τηλέφωνο ήδη τον Toto Wolff να δηλώσει ότι είναι διαθέσιμος, ή δεν είναι τόσο ελκυστική όσο παλιά για τον ίδιο η Mercedes; Ίσως ο Alex Albon της Williams να αποτελεί μία καλή λύση.

F1 - Lewis Hamilton (Mercedes), GP Σιγκαπούρης 2023

…για τον Carlos Sainz

Εδώ και καιρό υπάρχουν φήμες που συνδέουν τον Carlos Sainz με την Audi, η οποία θα εισέλθει στη Formula 1 το 2026 με εργοστασιακή ομάδα τη Sauber και δικές της μονάδες ισχύος, δεδομένης της σχέσης του πατέρα του με τη γερμανική εταιρεία, καθώς ο 61 ετών Carlos κατέκτησε την 4η νίκη του φέτος στο Ράλλυ Ντακάρ οδηγώντας για την ομάδα της Audi. Μία άλλη περίπτωση που θα μπορούσε να εξετάσει ίσως ο Sainz θα ήταν αυτή της Aston Martin, αν ο Fernando Alonso δεν καταφέρει να επεκτείνει το συμβόλαιό του πέραν της φετινής σεζόν.

…για το Lewis Hamilton

Ο Βρετανός δεν έχει αγωνιστεί στη Formula 1 με άλλο κινητήρα στην πλάτη του εκτός από της Mercedes. Παρότι έλεγε ότι ήθελε να συνεχίσει τη συνεργασία του με τη Mercedes και μετά το τέλος της αγωνιστικής του καριέρας στη Formula 1, σε πρεσβευτικό ή συμβουλευτικό ρόλο, τώρα είναι πρόθυμος να σπάσει αυτό τον πολύ ισχυρό δεσμό για ένα… ρομαντικό ηλιοβασίλεμα με τη Ferrari.

Θα πρέπει να προσέχει όμως, διότι τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον δύο Πρωταθλητές (Alonso και Vettel) πήγαν στη Ferrari και είδαν την καριέρα τους να παίρνει την κατιούσα. Ο Βρετανός ίσως χρειαστεί χρόνο να εγκλιματιστεί στη Ferrari και ενδέχεται να δυσκολευτεί στις κατατακτήριες δοκιμές εναντίον του Leclerc.

F1 - Lewis Hamilton (Mercedes)

…για την F1

Μάννα εξ ουρανού. Αυτόματη αύξηση δημοτικότητας και τηλεθέασης, από αυτό το γάμο φτιαγμένο στον παράδεισο για τους ιθύνοντες του σπορ, με την πιο διάσημη ομάδα και τον πιο διάσημο οδηγό να συνεργάζονται.

8ος τίτλος

Φανταστείτε τις επικεφαλίδες αν ο Hamilton καταφέρει να καταρρίψει με τη Ferrari το ρεκόρ 7 τίτλων του Michael Schumacher (το οποίο έχει ήδη ισοφαρίσει). Κατά την ταπεινή μας γνώμη, περισσότερες πιθανότητες θα είχε να κατακτήσει τον τίτλο με τη Mercedes (που κέρδισε τον τελευταίο της τίτλο Κατασκευαστών το 2021), παρά με τη Ferrari, που πανηγύρισε το τελευταίο της Πρωτάθλημα (Κατασκευαστών), το 2008. Ο Frederic Vasseur ίσως έχει αντίθετη άποψη. Ενδεχομένως το ίδιο και ο Hamilton.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!