F1: Ο Mike Elliott αποχώρησε από τη Mercedes

O Mike Elliott, επικεφαλής τεχνικό στέλεχος της Mercedes στη Formula 1, αποφάσισε να αποχωρήσει από τη γερμανική ομάδα, έπειτα από τη δημιουργία δύο αποτυχημένων μονοθεσίων υπό την τεχνική του ηγεσία.

F1: Ο Mike Elliott αποχώρησε από τη Mercedes

O Mike Elliott, επικεφαλής τεχνικό στέλεχος της Mercedes στη Formula 1, αποφάσισε να αποχωρήσει από τη γερμανική ομάδα, έπειτα από τη δημιουργία δύο αποτυχημένων μονοθεσίων υπό την τεχνική του ηγεσία.

Ο Mike Elliott, που προσχώρησε στην ομάδα της Mercedes ως επικεφαλής αεροδυναμικής το 2012, έχοντας προϋπηρεσία στις ομάδες των McLaren και Renault/Lotus στη Formula 1, αποχώρησε από τη γερμανική ομάδα, καθώς πιστεύει ότι είναι μια καλή στιγμή να προχωρήσει στην καριέρα του.

Ο Elliott αποτέλεσε έναν από τους βασικούς πυλώνες της Mercedes στην πολύ επιτυχημένη πορεία της από το 2014 έως το 2021. Το 2021 ανέλαβε και το ρόλο του τεχνικού διευθυντή της ομάδας από τον James Allison. Ωστόσο, τα μονοθέσια που έχει σχεδιάσει η Mercedes υπό την τεχνική του ηγεσία για τους τρέχοντες τεχνικούς κανονισμούς δεν έχουν αποδειχθεί επιτυχημένα.

Η Mercedes τράβηξε το δικό της δρόμο στην εξέλιξη του μονοθεσίου με τα μικροσκοπικά ψυγεία (zero-pod), αλλά αναγνώρισε ότι ακολούθησε λάθος κατεύθυνση και η W15 του 2024 αναμένεται να είναι εντελώς διαφορετική από τους προγόνους της. Τον περασμένο Απρίλιο, ο Elliott παραχώρησε τη θέση του τεχνικού διευθυντή πίσω στον James Allison και ο ίδιος ανέλαβε το ρόλο του επικεφαλής τεχνικού στελέχους, ασχολούμενος με την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της ομάδας όσον αφορά τη γενική στρατηγική της, τους στόχους της, τις υποδομές, κτλ.

Το συμβόλαιο του Elliott με τη Mercedes έληγε στο τέλος της φετινής χρονιάς και αποφάσισε ότι τώρα είναι μια καλή στιγμή για να προχωρήσει στην καριέρα του. Ο Βρετανός τεχνικός έκανε την ανακοίνωσή του στο εργοστάσιο της Mercedes στο Brackley τη Δευτέρα και αναμένεται να μείνει για κάποιο χρονικό διάστημα εκτός εργασίας (όπως προβλέπουν τα περισσότερα συμβόλαια τεχνικών στη Formula 1), πριν κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα του.

Αναφερόμενος στην απόφασή του, ο Elliott δήλωσε ότι ήθελε να πάρει λίγο χρόνο μακριά από την ένταση της Formula 1, έπειτα από μία πορεία 23 ετών σε αυτήν: «Ήταν ένα από τα μεγαλύτερα προνόμια της καριέρας μου να είμαι μέλος της ομάδας της Mercedes. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου, την είδα να εξελίσσεται από μια ομάδα ανθρώπων που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να κερδίσουν αγώνες, στη συνέχεια το πρώτο Πρωτάθλημα, μέχρι την κατάκτηση ενός ρεκόρ 8 συνεχόμενων Πρωταθλημάτων Κατασκευαστών, και είμαι περήφανος που είχα τη δική μου συμβολή σε αυτό το ταξίδι».

«Παρότι τις δύο τελευταίες σεζόν δεν καταφέραμε να κερδίσουμε αγώνες με τον τρόπο που φιλοδοξούμε, αυτές μας δοκίμασαν με πολλούς άλλους τρόπους και μας ανάγκασαν να αμφισβητήσουμε τις θεμελιώδεις υποθέσεις μας σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο βρίσκουμε επιδόσεις. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών, απόλαυσα την ανάπτυξη της τεχνικής στρατηγικής που ελπίζουμε ότι μπορεί να αποτελέσει τα θεμέλια του επόμενου κύκλου επιτυχίας της ομάδας».

«Αποφάσισα ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνω το επόμενο βήμα μου, πέραν από τη Mercedes, πρώτα για να κάνω μια παύση και απολογισμό, μετά από 23 χρόνια εργασίας σε αυτό το άθλημα, και στη συνέχεια για να βρω την επόμενη πρόκληση. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου για μια φανταστική δωδεκαετία μαζί και να τους ευχηθώ κάθε επιτυχία για τα επόμενα χρόνια».

O επικεφαλής της ομάδας της Mercedes, Toto Wolff, δήλωσε: «Ο Mike ήταν ένας από τους πυλώνες των επιτευγμάτων της ομάδας την τελευταία δεκαετία και με πραγματικά ανάμεικτα συναισθήματα τον αποχαιρετούμε σήμερα. Ο Mike είναι ένα εξαιρετικά έξυπνο τεχνικό μυαλό και ένας σπουδαίος ομαδικός παίκτης. Έχει συμβάλει σημαντικά όχι μόνο στη νίκη των αγωνιστικών μονοθεσίων αλλά και στην οικοδόμηση της κουλτούρας της ομάδας μας».

«Αλλά από την άλλη πλευρά, είναι σαφές ότι είναι έτοιμος για νέες περιπέτειες, πέραν από τη Mercedes, οπότε ξέρω ότι αυτό είναι το σωστό βήμα και για αυτόν. Αποχωρεί σήμερα από την ομάδα με τις ευχαριστίες μας για την προσπάθεια, τη δέσμευση και την τεχνογνωσία που προσέφερε τα τελευταία 11 χρόνια, και τις καλύτερες ευχές μας για το μέλλον».

F1 - Lewis Hamilton (Mercedes), GP Μεξικού 2023

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!