F1: Νέα αναβολή της ψήφισης των κανονισμών για το 2026

Η FIA ανέβαλε εκ νέου την ψήφιση των κανονισμών για τις μονάδες ισχύος του 2026, που θα δώσει το πράσινο φως σε Porsche και Audi να ανακοινώσουν την μελλοντική είσοδό τους στη Formula 1.

F1: Νέα αναβολή της ψήφισης των κανονισμών για το 2026

Η FIA ανέβαλε εκ νέου την ψήφιση των κανονισμών για τις μονάδες ισχύος του 2026, που θα δώσει το πράσινο φως σε Porsche και Audi να ανακοινώσουν την μελλοντική είσοδό τους στη Formula 1.

O πρόεδρος της FIA, Mohammed Ben Sulayem, είχε υποσχεθεί προσωπικά στους εκπροσώπους των Porsche και Audi ότι η Διεθνής Ομοσπονδία θα δημοσιοποιούσε την πρώτη έκδοση των κανονισμών που θα διέπουν τις μονάδες ισχύος της Formula 1 από το 2026 το πολύ έως τις αρχές Αυγούστου. Άλλωστε για την Τρίτη, 2 Αυγούστου, είχε προγραμματιστεί να ψηφιστούν -μέσω ηλεκτρονικής διαδικασίας- οι κανονισμοί από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού (WMSC) της FIA.

Ωστόσο, η ψηφοφορία αναβλήθηκε και πάλι, διότι υπάρχουν ακόμα διαφωνίες μεταξύ των κατασκευαστών που συμμετέχουν ήδη στη Formula 1 και των νεοεισερχόμενων, για συγκεκριμένους τομείς των κανονισμών, όπως οι ώρες δοκιμών που θα επιτρέπονται στους στατικούς πάγκους και το υλικό κατασκευής των εμβόλων των V6: ατσάλι, που χρησιμοποιούν ήδη -και θέλουν- οι συμμετέχοντες κατασκευαστές, ή αλουμίνιο για το οποίο πιέζουν οι εταιρείες του ομίλου της Volkswagen, καθώς είναι πιο εύκολη η κατασκευή τους.

Η νέα ημερομηνία για την ψηφοφορία ορίστηκε στις 8 Αυγούστου. Ωστόσο, το αποτέλεσμα αναμένεται να μην είναι άμεσο καθώς όταν παραλαμβάνουν τα έγγραφα της ψηφοφορίας οι 26 εκπρόσωποι του WMSC συνήθως τους δίνεται προθεσμία λίγων ημερών για να τα μελετήσουν, πρωτού ψηφίσουν. Αυτή η προθεσμία θα μπορούσε να διαρκέσει έως και μία εβδομάδα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών. Η προσθεσμία κατάθεσης ψήφου αναφέρεται ότι λήγει στις 14 Αυγούστου.

Έπειτα από τη δημοσιοποίηση των εγγράφων του Μαρόκου, που αποκάλυψε τα σχέδια της Porsche να αγοράσει το 50% της Red Bull Technology (της εταιρείας που κατασκευάζει τα μονοθέσια με τα οποία αγωνίζεται Red Bull Racing), η αυστριακή ομάδα απέφυγε να διαψεύσει το ενδεχόμενο επικείμενης συμφωνίας με την γερμανική μάρκα.

Helmut Marko

Ο αγωνιστικός σύμβουλος της Red Bull, Helmut Marko, δήλωσε: «Είναι αρκετά απλό. Η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της VW είναι: Αν οι τεχνικοί κανονισμοί πληρούν τα κριτήρια, τότε έχουν την εντολή να εισέλθουν στη Formula 1».

«Αυτό αφορά κυρίως το budget cap, τη βιωσιμότητα, τα καύσιμα μηδενικών εκπομπών ρύπων, τις ίσες ευκαιρίες για τους νεοεισερχόμενους, δηλαδή περισσότερες ώρες σε πάγκους δοκιμών και τα συναφή. Από καθαρά τυπική άποψη, ωστόσο, αυτοί οι νέοι κανονισμοί δεν υπάρχουν ακόμη. Ο πρόεδρος της FIA υποτίθεται ότι θα το κάνει σύντομα με ηλεκτρονική ψηφοφορία. Μόνο τότε θα ξεκινήσει επίσημα το πρόγραμμα».

Ο Marko δήλωσε επίσης ότι οι ήδη συμμετέχοντες στην F1 κατασκευαστές έχουν προσπαθήσει να καθυστερήσουν τη διαδικασία επίτηδες: «Οι κορυφαίοι κατασκευαστές προσπαθούν να εξασφαλίσουν το καλύτερο για τον εαυτό τους. Όσο λιγότερο χρόνο έχουν οι νεοεισερχόμενοι να προετοιμαστούν, τόσο το καλύτερο για τους ήδη συμμετέχοντες».

Αυτή τη στιγμή, οι προετοιμασίες της Red Bull Powetrains βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και το τμήμα διαθέτει ήδη προσωπικό 300 ατόμων και σε αυτά προστέθηκε πρόσφατα και ο Phil Prew, γνωστός για την πολυετή εμπειρία του στη Formula 1. O Marko δήλωσε για το νεοϊδρυθέν τμήμα μονάδων ισχύος της Red Bull: «Εργάζονται μόνο για τους κανονισμούς του 2026. Αν εμφανιστεί ένας νέος κατασκευαστής, μπορούμε να συνεργαστούμε».

Η Porsche αναμένεται να αγοράσει μόνο το 50% της Red Bull και όχι της θυγατρικής ομάδας της αυστριακής εταιρείας, της ιταλικής AlphaTauri. Αμφότερες οι ομάδες όμως εξακολουθούν θα χρησιμοποιούν την ίδια μονάδα ισχύος -της Porsche– και πέραν του 2025, προκειμένου να είναι σε θέση να μεγιστοποιήσουν την τεχνική τους συνεργασία. Θα χρησιμοποιούν το ίδιο κιβώτιο (και αναρτήσεις) καθώς και περιφερειακά εξαρτήματα της μονάδας ισχύος, όπως υδραυλικά συστήματα και εξατμίσεις.

Porsche

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!