F1: Πιθανότητα Γαλλικού GP στους δρόμους της Νίκαιας

Ο CEO της Formula 1, Stefano Domenicali αναφέρθηκε στην πιθανότητα το GP Γαλλίας να διεξάγεται μελλοντικά στους δρόμους της Νίκαιας.

F1: Πιθανότητα Γαλλικού GP στους δρόμους της Νίκαιας

Ο CEO της Formula 1, Stefano Domenicali αναφέρθηκε στην πιθανότητα το GP Γαλλίας να διεξάγεται μελλοντικά στους δρόμους της Νίκαιας.

Το συμβόλαιο του GP Γαλλίας, που διεξάγεται στην απομακρυσμένη από μεγάλο αστικό κέντρο πίστα του Paul Ricard, λήγει φέτος. Η αναφορά του Stefano Domenicali για έναν αγώνα στους δρόμους της πόλης της Νίκαιας θέτει σε αμφιβολία ότι το Paul Ricard θα διατηρήσει τον αγώνα στο μέλλον. Ίσως όμως αυτή η δήλωση του Ιταλού να χρησιμεύει ως διαπραγματευτικό εργαλείο στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία με το GP Μονακό.

Ένα Grand Prix στη Νίκαια θα έδινε στη Formula 1 έναν αγώνα υψηλού προφίλ στην Κυανή Ακτή, λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από το πριγκιπάτο του Μονακό. Όπως δήλωσε ο Domenicali: «Ιστορικά, η Γαλλία είναι ένα σημαντικό έθνος στο μηχανοκίνητο αθλητισμό. Μπορεί να μην το ξέρετε αυτό, αλλά υπάρχει ένα καταπληκτικό σχέδιο για τη Νίκαια, η οποία θέλει ένα Grand Prix. Είναι σπουδαίο, καθώς αποδεικνύει ότι και άλλοι προορισμοί στη Γαλλία ενδιαφέρονται για την F1».

«Θα εξετάσουμε τις αιτήσεις και θα τις μελετήσουμε προσεκτικά. Κι άλλα πράγματα θα μπορούσαν να έρθουν πολύ σύντομα. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα γνωρίζετε περισσότερα για το μέλλον του Grand Prix Γαλλίας». Μαζί με το GP Βελγίου, το Γαλλικό GP είναι ένας από τους αγώνες που θα μπορούσαν να εναλλάσσονται μεταξύ τους ανά σεζόν, καθώς η F1 θέλει να συμπεριλάβει αυξανόμενο αριθμό Grand Prix στο πρόγραμμα του Πρωταθλήματος, διατηρώντας παράλληλα τη βάση της στις παραδοσιακές ευρωπαϊκές αγορές.

Ένα τρίτο Grand Prix στο έδαφος των ΗΠΑ (έπειτα από το Όστιν και το Μαϊάμι) έχει ήδη επιβεβαιωθεί για το 2023, με την προσθήκη του αγώνα στο Λας Βέγκας και είναι πολύ πιθανό να επιστρέψει και το GP Νότιας Αφρικής, το οποίος ενδεχομένως να διεξαχθεί τον επόμενο Απρίλιο. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα να επιστρέψει το GP Κίνας -προς το τέλος της σεζόν- ενώ του χρόνου ξεκινά και το δεκαετές συμβόλαιο του GP Κατάρ.

Όπως δήλωσε ο Domenicali, «το πρόγραμμα αγώνων για την επόμενη σεζόν ετοιμάζεται. Το να έχουμε 30 GP δεν θα ήταν λογικό. Η προτιμώμενη επιλογή μας θα ήταν να διατηρήσουμε 23 ή 24 αγώνες. Και για να το πετύχουμε αυτό, με βάση τη ζήτηση, θα δουλέψουμε με την αρχή της εναλλαγής αγώνων, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και σε άλλες χώρες. Επέστρεψα από τη Νότια Αφρική, αλλά είμαστε ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και η Αφρική δεν συμπεριλαμβάνεται (στο πρόγραμμα αγώνων) αυτή τη στιγμή. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Οι συζητήσεις προχωρούν και νομίζω ότι σύντομα θα έχουμε μια απάντηση. Το να έχουμε έναν αγώνα εκεί, ενώ ο Lewis Hamilton εξακολουθεί να αγωνίζεται, θα ήταν τρομερό».

Σε ερώτηση σχετικά με την αμφιλεγόμενη στάση της F1 όσον αφορά τη Σαουδική Αραβία, έπειτα από την επίθεση που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του φετινού αγωνιστικού τριημέρου σε κοντινές εγκαταστάσεις της πετρελαϊκής εταιρείας Aramco, που είναι βασικός σπόνσορας του Grand Prix, o Domenicali δήλωσε: «Ποτέ δεν σκεφτήκαμε να φύγουμε από τη Σαουδική Αραβία. Νομίζω ότι θα ήταν πολιτικό και αθλητικό λάθος. Ο αγώνας ήταν υπέροχος με τη μονομαχία μεταξύ του Charles και του Max. Και νομίζω ότι η F1 πρέπει να παίξει ένα ρόλο».

«Μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές. Ο υπουργός αθλητισμού της Σαουδικής Αραβίας θα επικοινωνήσει μαζί μου τις επόμενες εβδομάδες σχετικά με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και θα μοιραστούμε αυτές τις πληροφορίες με τις ομάδες και τους οδηγούς. Η αποχώρηση από τη χώρα αυτή θα ενίσχυε την απομόνωσή της. Δεν μπορείς να αλλάξεις μια αρχαία κουλτούρα μέσα σε ένα χρόνο».

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!