F1: «Ορισμένες ομάδες θα χάσουν GP αν δεν αυξηθεί το budget cap»

Ο διευθυντής της Red Bull, Christian Horner, ισχυρίστηκε ότι ορισμένες ομάδες της Formula 1 θα βρεθούν σε θέση να πρέπει να μην ταξιδέψουν σε αγώνες για να σεβαστούν το φετινό όριο εξόδων.

F1: «Ορισμένες ομάδες θα χάσουν GP αν δεν αυξηθεί το budget cap»

Ο διευθυντής της Red Bull, Christian Horner, ισχυρίστηκε ότι ορισμένες ομάδες της Formula 1 θα βρεθούν σε θέση να πρέπει να μην ταξιδέψουν σε αγώνες για να σεβαστούν το φετινό όριο εξόδων.

Πρόκειται για μία προσπάθεια της Red Bull να πιέσει για να αυξηθεί το ανώτατο όριο εξόδων των ομάδων της Formula 1 ή αποτελεί πραγματική ανησυχία; Η Ferrari είχε ήδη εκφράσει την άποψη ότι η Red Bull έχει ξοδέψει αρκετά χρήματα στην εξέλιξη του φετινού της μονοθεσίου για να παρουσιάσει τόσες πολλές αναβαθμίσεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Scuderia, η Red Bull θα πρέπει να σταματήσει να εξελίσσει το μονοθέσιό της νωρίτερα από την Ferrari, η οποία ακολουθεί πιστά το πρόγραμμα παρουσίασης αναβαθμίσεων το οποίο είχε σχεδιάσει πριν την έναρξη της σεζόν.

Ίσως όμως η εκτίμηση αυτή να μην επαληθευθεί αν αυξηθεί το μέγιστο όριο εξόδων εντός της φετινής σεζόν. Άλλωστε η μάχη για τον τίτλο δίνεται και εκτός πίστας τόσο σε πολιτικό όσο και λογιστικό επίπεδο, αν και η Ferrari φαίνεται να είναι μεταξύ των ομάδων που υποστηρίζουν την αύξηση του ανώτατου ορίου εξόδων. Το φετινό budget cap είναι 140 εκατομμύρια δολάρια για 21 Grand Prix, συν 1,2 εκατομμύρια για κάθε επιπλέον αγώνα, καθώς και 450.000 $ για τα αγωνιστικά Σαββατοκύριακα με σπριντ. Αφότου ανακοινώθηκε ότι δεν θα αντικατασταθεί το GP Ρωσίας, το όριο εξόδων έπεσε από τα 142,85 στα 141,45 εκατομμύρια δολάρια. Όπως έχουμε αναφέρει, τρεις ομάδες αντιτίθενται στην αύξηση του φετινού budget cap: οι Alpine, Alfa Romeo και Williams.

Αυτό έκανε τον Christian Horner να δηλώσει στα πλαίσια του GP Ισπανίας: «Επτά από τις ομάδες θα πρέπει πιθανότατα να χάσουν τους τέσσερις τελευταίους αγώνες για να βρεθούν εντός του ορίου φέτος. Δεν πρόκειται μόνο για τις μεγάλες ομάδες. Είναι οι ομάδες στη μέση του grid, που πραγματικά αγωνίζονται με πληθωριστικά ζητήματα. Οι λογαριασμοί ενέργειας, το κόστος ζωής, τα έξοδα αυξάνονται εκθετικά, και η F1 δεν εξαιρείται. Τα μεταφορικά έξοδα έχουν τετραπλασιαστεί και αυτό δεν είναι κάτι που μπορούμε να ελέγξουμε».

O διευθυντής της Alpine, Otmar Szafnauer, αντέκρουσε τις δηλώσεις του ομολόγου του, λέγοντας: «Ορίσαμε τους προϋπολογισμούς μας νωρίς και κατά κάποιο τρόπο προβλέψαμε λίγο τον πληθωρισμό. Ο πληθωρισμός δεν μας βρήκε έτσι απλά. Αν μπορούμε να το κάνουμε εμείς, σίγουρα μπορούν να το κάνουν και άλλοι. Δεν είμαι υπέρ της αύξησης του ανώτατου ορίου».

«Όταν τα έξοδα μεταφοράς αυξάνονται κατά 2,5 ή 3,5 εκατομμύρια, αλλά ο προϋπολογισμός σου για την εξέλιξη είναι 20 εκατ. ευρώ, δεν μπορείς να μειώσεις τον προϋπολογισμό σου για την εξέλιξη στα 17 εκατ. και να εξακολουθείς να βρίσκεσαι κάτω από το ανώτατο όριο; Μπορείς. Αυτό όμως περιορίζει την εξέλιξη του μονοθεσίου σου. Έτσι, είναι πολύ πιο εύκολο, αν έχεις τα χρήματα, να πας στη FIA και να πιέσεις για να αυξηθεί το ανώτατο όριο και να διατηρήσεις τον προϋπολογισμό εξέλιξης στα ίδια επίπεδα».

Μικρότερες ομάδες, που δε λειτουργούν στο ανώτατο οικονομικό όριο, υποστηρίζουν ότι η αύξησή του θα μεγάλωνε τη διαφορά απόδοσης από τις κορυφαίες. Στον αντίποδα, οι πιο μεγάλες ομάδες ισχυρίζονται ότι εάν η πλειονότητα των ομάδων καταλήξει να παραβαίνει το budget cap, τότε θα τεθεί υπό αμφισβήτηση η αξιοπιστία των οικονομικών κανονισμών. Οι ποινές για την πιθανότητα υπέρβασης του ορίου εξόδων δεν έχουν προσδιοριστεί με σαφήνεια, αλλά αν πρόκειται περί σοβαρής παρατυπίας, η ομάδα που τη διέπραξε αντιμετωπίζει ακόμα και το ενδεχόμενο αποκλεισμού από το Πρωτάθλημα. Ένα μηχανισμός αντιμετώπισης είναι το γεγονός ότι οι κανονισμοί προβλέπουν πως αν οι ομάδες ξεπεράσουν το όριο έως 5%, αυτό θα αντιμετωπιστεί ως ελαφρύ πταίσμα.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!