Nissan Juke Hybrid Rally Tribute (video)

Το Nissan Juke Hybrid φοράει τα αγωνιστικά του χρώματα και επιστρέφει στα χώματα του Rally Safari, εκεί που το 1971 το αδελφό Datsun 240 Z κυριάρχησε.

Nissan Juke Hybrid Rally Tribute (video)

Το Nissan Juke Hybrid φοράει τα αγωνιστικά του χρώματα και επιστρέφει στα χώματα του Rally Safari, εκεί που το 1971 το αδελφό Datsun 240 Z κυριάρχησε.

Το Nissan Juke Hybrid Rally Tribute ξεκίνησε ως ένα σχέδιο, περίπου ένα χρόνο πριν και από την «έγκριση» του κοινού γίνεται πραγματικότητα. Με μορφή πρωτότυπου και καρδιά υβριδική, -με το κινητήριο σύνολο που θα είναι διαθέσιμο στην αγορά μετά το τέλος του καλοκαιριού-, μας δείχνει την περιπετειώδη πλευρά του.

Το Juke Hybrid Rally αντλεί έμπνευση από το πρωτότυπο Gripz του 2015, ενώ υιοθετεί σχεδιαστικά στοιχεία από το εμβληματικό 240 Z που αγωνίστηκε με επιτυχία στο ράλι της ερήμου, μισό αιώνα πριν. Η πιο εμφανής αλλαγή αφορά τους μεγαλύτερους θόλους που έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να χωρέσουν τους τεράστιους τροχούς με τα ελαστικά εκτός δρόμου 265/70 σε ζάντες 16 ιντσών, που του επιτρέπουν να κινηθεί αποτελεσματικά σε δύσβατα εδάφη.

Επιπλέον, οι προβολείς που είναι τοποθετημένοι στο καπό, αλλά και την οροφή υπογραμμίζουν τον πιο σπορ χαρακτήρα του μοντέλου. Το μαύρο καπό και οι ίδιου χρώματος ζάντες αποτελούν οπτικό φόρο τιμής στο 240 Z του 1971. Ανάλογα, είναι ντυμένο με αυτοκόλλητα χορηγών εκείνης της εποχής, ενώ και ο αριθμός «11» προέρχεται από το αγωνιστικό 240 Z. Ποδιές στο εμπρός και πίσω μέρος του χαρίζουν προστασία, ενώ και η ανάρτηση είναι νέα, ενισχυμένη και με μεγαλύτερες διαδρομές,

Αγωνιστική αύρα αποπνέει και το εσωτερικό, στο οποίο έχει τοποθετηθεί ένα σωληνωτό πλαίσιο για ενίσχυση της ακαμψία και προστασία. Τα πίσω καθίσματα έχουν αφαιρεθεί δίνοντας τη θέση τους στους εφεδρικούς τροχούς, ενώ έχουν προστεθεί και ζώνες ασφαλείας τεσσάρων σημείων. Φυσικά υπάρχει σύστημα ενδοεπικοινωνίας αλλά και πυρόσβεσης για παν ενδεχόμενο.

Υβριδικό σύστημα κίνησης

Το νέο Nissan Juke Hybrid είναι αυτό που κρύβεται κάτω από το εντυπωσιακό μανδύα της έκδοσης Rally Tribute. Αυτό αποτελείται από έναν νέας γενιάς κινητήρα εσωτερικής καύσης ειδικά σχεδιασμένο για χρήση σε εφαρμογή υβριδικού συστήματος μετάδοσης κίνησης. Αποδίδει 94 ίππους (69 kW) και 148 Nm ροπής.

Συνδυάζεται με ένα ηλεκτρικό κινητήρα με 36 kW (49 ίππους) και 205 Nm ροπής με σύστημα μίζας/γεννήτριας υωηλής τάσης 15 kW, με μετατροπέα και υδρόψυκτη μπαταρία 1,2 kWh, καθώς και με εξαιρετικά καινοτόμο κιβώτιο ταχυτήτων. Το αποτέλεσμα είναι ένα σύστημα μετάδοσης κίνησης που παρέχει 25% περισσότερη ισχύ από την τρέχουσα έκδοση με τον βενζινοκινητήρα, με μείωση κατανάλωσης καυσίμου έως και 40% στον αστικό κύκλο και έως και 20% στον αντίστοιχο μικτό κύκλο.

Έξυπνο αυτόματο κιβώτιο

Ένα κιβώτιο ταχυτήτων χαμηλής τριβής φροντίζει για τη βέλτιστη χρήση ισχύος είτε αυτή προέρχεται από τον κινητήρα βενζίνης, είτε από τον ηλεκτρικό ή ακόμα και από το συνδυασμό αυτών των δύο. Για τη μείωση της τριβής, αυτό το κιβώτιο ταχυτήτων χρησιμοποιεί συμπλέκτες αντί για συμβατικούς συχρονισμένους δακτυλίους για να αλλάζει τις 4 ταχύτητες «ICE» (του Κινητήρα Εσωτερικής Καύσης) και τις 2 ταχύτητες «EV».

Επιπλέον, για τη μείωση της τριβής, αυτό το κιβώτιο ταχυτήτων δεν χρησιμοποιεί συμπλέκτη. Όλες οι εκκινήσεις του οχήματος είναι αμιγώς ηλεκτρικές και οι 2 κινητήρες EV χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό για τον συγχρονισμό των ταχυτήτων, παρέχοντας μια ομαλή, συνδεδεμένη και γρήγορη επιτάχυνση.

Η Nissan στο Σαφάρι Ράλι Ανατολικής Αφρικής

Το 1971, το θρυλικό 240Z κατέκτησε τη νίκη στο εξαντλητικό Ράλι Σαφάρι της Ανατολικής Αφρικής, με οδηγό τον Edgar Herrmann και συνοδηγό τον Hans Schuller. Αναμφισβήτητα, το ράλι αυτό ήταν μια εξαιρετική επιτυχία για την Nissan, με τα 240Z να τερματίζουν στην δεύτερη και έβδομη θέση. Επιπλέον, η νίκη αυτή αντιπροσώπευε τη δεύτερη συνεχόμενη της Nissan στο ράλι.

Το 240Z εφοδιάζονταν με έναν 6κύλινδρο κινητήρα 2,4 λίτρων, με απόδοση 210 ίππων και με κίνηση στους πίσω τροχούς. Το νικηφόρο αυτοκίνητο αναπαλαιώθηκε σε καλή κατάσταση το 2013 και είναι μέρος της συλλογής ιστορικών αυτοκινήτων της Nissan που στεγάζεται στη Zama, κοντά στο  παγκόσμιο στρατηγείο της αυτοκινητοβιομηχανίας,  στην περιφέρεια Kanagawa της Ιαπωνίας.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!