«Ιπτάμενοι Φινλανδοί»: Η μεγάλη σχολή των ράλλυ

Το παρελθόν και το μέλλον των Φινλανδών οδηγών ράλλυ

«Ιπτάμενοι Φινλανδοί»: Η μεγάλη σχολή των ράλλυ

Το παρελθόν και το μέλλον των Φινλανδών οδηγών ράλλυ

«The Flying Finns» ήταν ο τίτλος ενός φιλμ σε μορφή ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε το 1968 από την εταιρία λιπαντικών Castrol. Με φόντο το Ράλλυ των 1.000 Λιμνών παρακολουθούσε τη μάχη μεταξύ δύο θρύλων της εποχής, του Timo Makinen και του Hannu Mikola. Αργότερα έγινε και low budget αεροπορική εταιρία με μέτοχο, μεταξύ άλλων τον Juha Kankkunen, που δημιουργήθηκε το 2002 και κήρυξε πτώχευση δύο χρόνια αργότερα.

Με τα χρόνια και τις συνεχείς επιτυχίες των Φινλανδών οδηγών, το «Flying Finns» έγινε κάτι σαν… όνομα κλειστού club οδηγών. Και όχι άδικα. Στατιστικά, από το 1977 που προκηρύχθηκε το Παγκόσμιο Κύπελλο Οδηγών, από τη FIA (που μετονομάστηκε σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Οδηγών Ράλλυ δύο χρόνια αργότερα) και ως το 2003 (που άρχισε η κυριαρχία των Γάλλων) είχαν διεξαχθεί 27 Πρωταθλήματα, που κερδήθηκαν από 17 διαφορετικούς οδηγούς.

Από αυτούς οι 7 ήταν Φινλανδοί και κέρδισαν 14 Πρωταθλήματα, δηλαδή τα μισά! Βέβαια μετά η κατάσταση άλλαξε και έγειρε προς τη Γαλλία, με τον Loeb και τον Ogier να κερδίζουν 9 και 7 Πρωταθλήματα αντίστοιχα, τα τελευταία 17 χρόνια.

Όμως οι εικόνες του νεαρού Kalle Rovanpera, του 20χρονου γιου του Harri, να οδηγεί στο όριο ένα πισωκίνητο Starlet στον πάγο, όταν ήταν μόλις 8 ετών, ξύπνησαν στους εμπλεκόμενους με τα ράλλυ μνήμες από την προ-Γάλλων εποχή. Ο νεαρός Φινλανδός έγινε τον Ιούλιο στην Εσθονία ο νεότερος νικητής αγώνα του Παγκοσμίου πρωταθλήματος Ράλλυ, καταρρίπτοντας  το ρεκόρ του  συμπατριώτη του Jari-Matti Latvala, ο οποίος σε ηλικία 22 ετών κέρδισε το Ράλλυ Σουηδίας το 2008.

Ο Latvala, σημερινός team manager της ομάδας Toyota Gazoo, για την οποία οδηγεί ο Rovanpera, παρέλαβε τη σκυτάλη του ρεκόρ από τον αδικοχαμένο συμπατριώτη του, Henri Toivonen. Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο νεαρός Kalle, ο οποίος κέρδισε και το Ράλλυ Ακρόπολις πριν λίγες ημέρες, είναι μελλοντικός Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ράλλυ και οι ελπίδες για τους Φινλανδούς έχουν αναπτερωθεί.

Οι “Θεοί” του WRC θυμούνται ιστορίες από το Ράλλυ Φινλανδίας 

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!