XPeng G9: Αναζητώντας την ευρωπαϊκή premium καθιέρωση

Ένα νέο πληθωρικό και ηλεκτρικό SUV εκ Κίνας που φιλοδοξεί να επανασυστήσει την κατασκευάστρια, XPeng στην Ευρώπη ως premium φίρμα πριν κάνει το επόμενο βήμα επέκτασης της σε περισσότερες αγορές της επικράτειας

XPeng G9: Αναζητώντας την ευρωπαϊκή premium καθιέρωση

Ένα νέο πληθωρικό και ηλεκτρικό SUV εκ Κίνας που φιλοδοξεί να επανασυστήσει την κατασκευάστρια, XPeng στην Ευρώπη ως premium φίρμα πριν κάνει το επόμενο βήμα επέκτασης της σε περισσότερες αγορές της επικράτειας

Η XPeng είναι μια (ακόμα) κινεζική φίρμα με ευρωπαϊκές βλέψεις και δη premium καθώς αν και δραστηριοποιείται από το 2020 στη γηραιά ήπειρο και στην ευεπίφορη σε ό,τι αφορά την ηλεκτροκίνηση Νορβηγία, πλέον, με αφορμή το λανσάρισμα του νέου μεγάλου της SUV, G9, επαναπροσδιορίζει την θέση της, μειώνοντας την –ευρωπαϊκή- γκάμα της σε δύο μοντέλα (στο μεγάλο sport sedan P7 και το νέο G9) με στόχο να φέρει σε δύσκολη θέση τους αυτόχθονες premium της Ευρώπης.

Το G9 μοιράζεται τις τεχνικές προδιαγραφές του με το προσφάτως ανανεωμένο P7 το οποίο επίσης επανασυστήνεται στην Ευρώπη, έχοντας ως αφετηρία την πλατφόρμα Edward την οποία έχει εξελίξει η κινεζική φίρμα. Στην περίπτωση του νέου G9 αυτή συνδυάζεται με ένα ισχυρότερο κύκλωμα φόρτισης (800 Volt) το οποίο εξασφαλίζει ταχύτερους χρόνους για την αναπλήρωση της ενέργειας χάρη στην δυνατότητα επαναφόρτισης με τάση έως και 300 kW.

Το G9 είναι διαθέσιμο σε τρεις διαμορφώσεις με τη βασική έκδοση να εφοδιάζεται από ένα τοποθετημένο στον πίσω άξονα, ηλεκτρικό μοτέρ που τροφοδοτείται από μπαταρίες λιθίου σιδήρου χωρητικότητας 78,2 KWh. Η μπαταρία προσφέρει αυτονομία έως και 460 χλμ. βάσει του πρωτοκόλλου WLTP. H ισχύς της έκδοσης διαμορφώνεται σε 312 ίππους και 430 Nm ροπής, μεγέθη που εγγυώνται την επιτάχυνση από 0-100 χλμ./ώρα για το βάρους 2.235 και μήκους 4,8 μέτρων SUV σε 6,4 δευτερόλεπτα.

Oι δύο εκδόσεις που βρίσκονται ψηλότερα στην γκάμα αξιοποιούν μπαταρίες NCM (με χημική σύσταση νικελίου, κοβαλτίου, μαγγανίου) οι οποίες έχουν ονομαστική χωρητικότητα 98 kWh. Η πρώτη και πισωκίνητη εφοδιάζεται με το ίδιο μοτέρ ωστόσο εγγυάται ακόμα ταχύτερη φόρτιση η οποία πραγματοποιείται με έως και 300 kW έναντι 260 kW στη βασική έκδοση. Η κορυφαία έκδοση AWD Performance προσθέτει στα παραπάνω ένα δεύτερο ηλεκτρικό μοτέρ προσφέροντας συνδυαστική ισχύ 550 ίππων και 717 Nm ροπής. Τα συγκεκριμένα μεγέθη μειώνουν τον χρόνο επιτάχυνσης από 0-100 χλμ./ώρα σε 3,9 δευτερόλεπτα ενώ η συνολική αυτονομία διαμορφώνεται σε 520 χλμ.

Εκτός από τα παραπάνω χαρακτηριστικά, η XPeng έχει φροντίσει να εφοδιάσει το G9 με τις ψηφιακές και τεχνολογικές διατυπώσεις που θα επαναπροσδιορίσουν την θέση της στην Ευρώπη ως premium φίρμας. Έτσι, το G9 διαθέτει τρεις οθόνες που καταλαμβάνουν το σχεδόν το σύνολο της έκτασης του ταμπλό.

Η πρώτη και μικρότερη 10,25 ιντσών φιλοξενεί τις λειτουργίες/ενδείξεις του ψηφιακού πίνακα οργάνων ενώ οι άλλες δύο (14,95 ιντσών), υπό ενιαία επιφάνεια, αναλαμβάνουν τον ρόλο του infotainment για οδηγό και συνοδηγό με την πρώτη να υιοθετεί ένα πιο οδηγοκεντρικό προσανατολισμό και τη δεύτερη να αφιερώνεται στην ψυχαγωγία του συνοδηγού που μπορεί να παρακολουθήσει ταινία ή να παίξει παιχνίδια.

Το G9 που ήδη διατίθεται σε Νορβηγία, Σουηδία, Δανία και Ολλανδία ξεκινά από τα 57.990 ευρώ και φτάνει έως τα 71.990 ευρώ για την κορυφαία έκδοση AWD Performance. Όπως σημειώνει η XPeng, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία προαιρετικού εξοπλισμού χάρη σε μια ιδιαιτέρως γενναιόδωρη προσέγγιση στο βασικό εξοπλισμό που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, πανοραμική ηλιοροφή, αντλία θερμότητας, θερμαινόμενα καθίσματα μπροστά και πίσω, σύστημα soft-close για τις πόρτες και θερμαινόμενο τιμόνι.

Αυτό που παραμένει άγνωστο προς το παρόν είναι κατά πόσο η XPeng θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές κάτι που, ωστόσο, σύμφωνα με την κινεζική φίρμα δεν πρόκειται να συμβεί νωρίτερα από 18 μήνες καθώς προς το παρόν θα επικεντρωθεί στις προαναφερθείσες αγορές της γηραιάς ηπείρου όπου ήδη δραστηριοποιείται.

ΧPeng Sport Sedan
Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!