Σημαντικές συμφωνίες με τον Καναδά διασφάλισαν οι δύο κορυφαίες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες με στόχο να διασφαλίσουν την πρόσβαση τους σε σημαντικές πρώτες ύλες, όπως το νικέλιο, το κοβάλτιο και το λίθιο, που είναι καθοριστικές για την μετάβαση τους στην νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης. Οι συμφωνίες «σφραγίστηκαν» στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης του Καγκελάριου Όλαφ Σολτς, ο οποίος συνοδεύεται από μεγάλο κλιμάκιο αξιωματούχων και επιχειρηματιών, στον Καναδά.
Η αμερικανική αγορά
Σημειωτέον πως με βάση το νέο πολυνομοσχέδιο που επικυρώθηκε προ ημερών στην Ουάσιγκτον οι Αμερικανοί καταναλωτές έχουν δικαίωμα σε σημαντικές φοροαπαλλαγές ύψους έως 7.500 δολαρίων για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, υπό την προϋπόθεση πως οι εταιρείες παραγωγής πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια με κυριότερη την απαίτηση οι πρώτες ύλες θα προέρχονται από τις ΗΠΑ ή από χώρα που διαθέτει συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με τις ΗΠΑ, όπως δηλαδή ο Καναδάς. Η ρήτρα αυτή θα δίνει τεράστιο πλεονέκτημα στις αυτοκινητοβιομηχανίες που πληρούν τα κριτήρια, καθώς προφανώς θα τις προτιμούν οι Αμερικανοί καταναλωτές.
H Volkswagen μελετά το ενδεχόμενο να δημιουργήσει μια νέα μονάδα παρασκευής μπαταριών στη Βόρειο Αμερική, όμως σε κάθε περίπτωση, στοχεύει στις πρώτες ύλες του Καναδά.
- Citroen e-C3 Urban: Προσιτή ηλεκτροκίνηση, από 17.700 ευρώ
- Zeekr 7GT: Πρακτικό shooting brake με επιδόσεις supercar και αυτονομία έως 655 χιλιόμετρα
- Skoda Elroq: Nέα εποχή ηλεκτροκίνησης, με αυτονομία έως 717 χιλιόμετρα
- Nissan Micra: Για πρώτη φορά αποκλειστικά ηλεκτρικό με έως 416 χλμ. αυτονομίας
- MINI Aceman: Ηλεκτρικές επιδόσεις και χαρακτήρας MINI με έως 218 ίππους
Πρόσβαση σε ορυχεία
Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής Handelsblatt, η εταιρεία μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο να αγοράσει και μερίδιο σε καναδικά ορυχεία, ώστε να έχει προβάδισμα στις προμήθειες. «Δεν θα ανοίξουμε δικά μας ορυχεία, αλλά θα θέλαμε να αγοράσουμε μερίδια σε καναδικά ορυχεία και διαχειριστές ορυχείων» σχολίασε ο Τομάς Σμαλ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της VW, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα.
Σημειωτέον πως ο CEO της Volkswagen, Χέρμπερτ Ντις, είναι από τα επιχειρηματικά στελέχη της Γερμανίας που συνοδεύει τον Καγκελάριο Σολτς στο πολύ σημαντικό ταξίδι του στον Καναδά, όπου σε διακρατικό επίπεδο στην κορυφή της ατζέντας είναι τα ενεργειακά. Μάλιστα, θα είναι το τελευταίο deal που υπογράφει ο Ντις πριν την αντικατάσταση του από τον Όλιβερ Μπλουμ της Porsche, από την 1η Σεπτεμβρίου.
Η VW δεν είναι δε, μόνη της στην διασφάλιση νέων συμβολαίων με τον Καναδά, καθώς και η Mercedes-Benz Group AG διασφάλισε μια σημαντική συμφωνία για την προμήθεια πρώτων υλών από τη χώρα ακριβώς για τους ίδιους λόγους με την ανταγωνιστική της.