Σοβαρές αναταράξεις προκαλεί στη Γαλλία η υπόθεση της FFSA (Fédération Française du Sport Automobile), μίας από τις σημαντικότερες εθνικές ομοσπονδίες στον διεθνή μηχανοκίνητο αθλητισμό. Η ομοσπονδία έχει συμβάλει στην ανάδειξη πολλών Γάλλων οδηγών που έφτασαν στην κορυφή του αθλήματός τους.
Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι κάτοχοι 9 τίτλων στο WRC, Sebastien Loeb και Sebastien Ogier (αλλά και οι Adrien Fourmaux και Yohan Rossel), ενώ στις νεότερες γενιές οδηγών που διακρίνονται στους αγώνες πίστας συγκαταλέγεται και ο Isack Hadjar, οδηγός της Red Bull Racing στη Formula 1, πέραν των Pierre Gasly (που αγωνίζεται με την ομάδα της Alpine) και Esteban Ocon (Haas).
Η υπόθεση ξεκίνησε μετά τις προεδρικές εκλογές της FFSA, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στις 23 Απριλίου. Από τη διαδικασία προέκυψε η εκλογή του Pierre Ragues στην προεδρία, με θητεία δύο ετών. Προηγουμένως, ο απερχόμενος πρόεδρος Pierre Gosselin είχε βρεθεί αντιμέτωπος με πρόταση μομφής. Ο Gosselin αμφισβήτησε το αποτέλεσμα των εκλογών και προσέφυγε στη Γαλλική Ολυμπιακή Επιτροπή.
- Γνώρισε το MG ZS MAX, με τιμή από 18.950 ευρώ & 7 χρόνια εργοστασιακή εγγύηση!
- Αφιέρωμα «City Mode: ON»: Επιστροφή στην πόλη!
- Αποστολή στην Ουτρέχτη: Γνωρίζουμε το νέο Hyundai Tucson
- Αυτό είναι το νέο Nissan Pixo: Ηλεκτρικό και με τιμή κάτω από 16.000 ευρώ
- Ο Brad Pitt είναι ο πρωταγωνιστής στη νέα καμπάνια της Mercedes-AMG GT 4 Door Coupe (video)
Το αρμόδιο όργανο εντόπισε σαφείς ενδείξεις παρατυπιών, γεγονός που οδήγησε στην έναρξη έρευνας για τη λειτουργία της ομοσπονδίας. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τη Γαλλική Επιθεώρηση Εκπαίδευσης, Αθλητισμού και Έρευνας και διήρκεσε περισσότερο από έξι μήνες. Στο διάστημα αυτό εξετάστηκαν η διοικητική λειτουργία και τα οικονομικά της FFSA. Τα ευρήματα της επιθεώρησης ήταν ανησυχητικά. Οι αρμόδιες αρχές διαπίστωσαν σοβαρές αδυναμίες ως προς τη συμμόρφωση με τη γαλλική αθλητική νομοθεσία, διαρθρωτικά προβλήματα στη διαφάνεια των διαδικασιών και ασάφειες στη διαχείριση των κρατικών επιχορηγήσεων.
Στις 22 Οκτωβρίου, η υπουργός Αθλητισμού της Γαλλίας, Marina Ferrari, επιβεβαίωσε στην εφημερίδα L’Équipe την απομάκρυνση του τεχνικού διευθυντή της FFSA. Παράλληλα, ανακοίνωσε την έναρξη διοικητικής διαδικασίας, η οποία αναμένεται να διαρκέσει περίπου 15 ημέρες. «Η πρόθεση δεν είναι να καταργήσουμε τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, αλλά να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή τους θέση», δήλωσε η Ferrari, ξεκαθαρίζοντας ότι στόχος της παρέμβασης είναι η αποκατάσταση της ορθής λειτουργίας της ομοσπονδίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, η απόφαση για την έναρξη της διαδικασίας βασίστηκε στα ανησυχητικά ευρήματα της επιθεώρησης. Η Ferrari περιέγραψε επίσης ένα ιδιαίτερα δύσκολο εργασιακό περιβάλλον στο εσωτερικό της FFSA, κάνοντας λόγο για μεγάλη ψυχολογική επιβάρυνση του προσωπικού.
Όπως ανέφερε, η ομοσπονδία είχε πραγματοποιήσει εκτενείς συζητήσεις με διαδοχικούς υπουργούς Αθλητισμού και είχε δεχθεί επανειλημμένες συστάσεις να τροποποιήσει το καταστατικό της. Παρά τις παρεμβάσεις αυτές, οι κανόνες της FFSA εξακολουθούν να μην πληρούν τις απαιτήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας.
Η υπουργός προσέθεσε, με προσεκτική διατύπωση, ότι στην έκθεση ελέγχου υπήρχαν επίσης ενδείξεις για πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων. Το συγκεκριμένο στοιχείο ενισχύει τις ανησυχίες για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε η ομοσπονδία και διαχειριζόταν τις αρμοδιότητές της.
Προς το παρόν, η FFSA συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, καθώς η διοικητική διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί. Ωστόσο, εάν οι αρχές αποφασίσουν τελικά να ανακαλέσουν την επίσημη αναγνώρισή της, η ομοσπονδία θα χάσει το καθεστώς του εθνικού αθλητικού φορέα που έχει εξουσιοδοτηθεί από το γαλλικό κράτος.
Μια τέτοια απόφαση θα είχε σημαντικές συνέπειες για το σύνολο του γαλλικού μηχανοκίνητου αθλητισμού. Μεταξύ άλλων, θα επηρέαζε την επίσημη διοργάνωση και διαχείριση των εθνικών πρωταθλημάτων, ενώ θα οδηγούσε στην άμεση αναστολή των κρατικών επιχορηγήσεων προς την ομοσπονδία.
Οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να επεκταθούν και στην επόμενη αγωνιστική χρονιά, επηρεάζοντας τις αγωνιστικές άδειες οδηγών (ακόμη και της Formula 1 -όπως ο Isack Hadjar και ο Pierre Gasly- καθώς η FFSA εκπροσωπεί τη Γαλλία στη FIA), τις επίσημες εγκρίσεις για αγωνιστικές πίστες και τις υπόλοιπες διοικητικές δραστηριότητες που υπάγονται στην αρμοδιότητα της FFSA.