Tesla: Σε ποιες ευρωπαϊκές χώρες εγκρίθηκε το σύστημα αυτόνομης οδήγησης – Οι περιορισμοί του

Η Λετονία και η Σλοβακία ενέκριναν το Tesla Assisted Driving (TAD), καθώς η Tesla επιδιώκει την επέκτασή του στην Ευρώπη. Ωστόσο, μια δοκιμή ανέδειξε ότι ο οδηγός εξακολουθεί να πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση.

Tesla: Σε ποιες ευρωπαϊκές χώρες εγκρίθηκε το σύστημα αυτόνομης οδήγησης – Οι περιορισμοί του

Η Λετονία και η Σλοβακία ενέκριναν το Tesla Assisted Driving (TAD), καθώς η Tesla επιδιώκει την επέκτασή του στην Ευρώπη. Ωστόσο, μια δοκιμή ανέδειξε ότι ο οδηγός εξακολουθεί να πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση.

Η Tesla διευρύνει σταδιακά την παρουσία του συστήματος υποβοήθησης οδήγησης Tesla Assisted Driving (TAD) στην Ευρώπη, με τη Λετονία και τη Σλοβακία να γίνονται οι δύο τελευταίες χώρες που εγκρίνουν τη χρήση του.

Η εξέλιξη ανεβάζει σε δέκα τον αριθμό των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν δώσει το πράσινο φως, σύμφωνα με το Reuters, ενισχύοντας την προσπάθεια της αμερικανικής εταιρείας για ευρύτερη διάθεση της τεχνολογίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η έγκριση, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι τα αυτοκίνητα της Tesla μπορούν να κινούνται χωρίς επίβλεψη. Το TAD παραμένει σύστημα υποβοήθησης και ο οδηγός πρέπει να παρακολουθεί συνεχώς την πορεία του αυτοκινήτου, έχοντας τη δυνατότητα να παρέμβει όταν χρειάζεται.

Οι ιδιοκτήτες Tesla ζητούν την επέκταση του συστήματος

Στη Σλοβακία, οι φίλοι της μάρκας κινητοποιήθηκαν για να επιταχύνουν τις διαδικασίες έγκρισης. Η λέσχη Tesla Owners Slovakia, η οποία αριθμεί 1.500 εγγεγραμμένα μέλη, διοργάνωσε μια συντονισμένη εκδήλωση με αυτοκίνητα έξω από το υπουργείο Μεταφορών, ζητώντας την προσοχή των αρμόδιων αρχών.

Παράλληλα, τα μέλη της λέσχης είχαν επικοινωνήσει επανειλημμένα με το υπουργείο, ζητώντας ενημέρωση για την πορεία της διαδικασίας.

2026 tesla model 3

Τι έδειξε η δοκιμή του Tesla Assisted Driving

Παρά τις προσδοκίες που συνοδεύουν την τεχνολογία, μια δοκιμή στη Σλοβακία ανέδειξε ορισμένους από τους περιορισμούς της. Το σύστημα διαχειρίστηκε ομαλά την κίνηση στον αυτοκινητόδρομο, ακόμη και σε σημεία όπου άλλα αυτοκίνητα εισέρχονταν στη ροή της κυκλοφορίας, αλλά δεν κατάφερε να επιβραδύνει εγκαίρως μπροστά σε κλειστή μπάρα, αναγκάζοντας τον οδηγό του να φρενάρει ο ίδιος.

Σε σταθμό Supercharger, το αυτοκίνητο δεν κατάφερε επίσης να κατευθυνθεί σωστά προς μια ελεύθερη θέση φόρτισης, με αποτέλεσμα ο οδηγός να αναλάβει ξανά τον έλεγχο.

Το Tesla Assisted Driving διατίθεται με μηνιαία συνδρομή 99 ευρώ. Η Tesla υποστηρίζει ότι τα συστήματά της μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις συγκρούσεις, ωστόσο οι σχετικοί ισχυρισμοί αμφισβητούνται από ερευνητές οδικής ασφάλειας.

Οι ευρωπαϊκές αρχές εξακολουθούν να εξετάζουν ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια και το κατά πόσο οι οδηγοί παραμένουν επαρκώς προσηλωμένοι στην οδήγηση. Η επέκταση των εγκρίσεων αποτελεί ένα ακόμη βήμα για την Tesla, χωρίς να αναιρεί την ανάγκη ανθρώπινης επίβλεψης.

 

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!