ΑμεΑ: Ποιοι δικαιούνται απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης ΙΧ αυτοκινήτων

Όλες οι προϋποθέσεις και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την παράδοση αυτοκινήτων σε αναπήρους με απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης

ΑμεΑ: Ποιοι δικαιούνται απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης ΙΧ αυτοκινήτων

Όλες οι προϋποθέσεις και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την παράδοση αυτοκινήτων σε αναπήρους με απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης

Πολύπλοκη και γεμάτη γραφειοκρατία είναι στη χώρα μας η διαδικασία απαλλαγής από το τέλος ταξινόμησης (ΤΤ) των επιβατικών ΙΧ αυτοκινήτων που προορίζονται για χρήση από άτομα με αναπηρία. Η ΑΑΔΕ καταγράφει τις προϋποθέσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Υπενθυμίζεται, ότι απαλλαγή από το ΤΤ δικαιούνται όσοι έχουν πλήρη παράλυση των κάτω ή άνω άκρων, εμφανίζουν σοβαρή κινητική αναπηρία, σε ποσοστό όχι μικρότερο του 67%, είναι τυφλοί με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, είναι άτομα με νοητική αναπηρία και δείκτη νοημοσύνης κάτω του 40, άτομα με αυτισμό, όσοι πάσχουν από μεσογειακή αναιμία, πάσχουν από νεφρική ή ηπατική ή πνευμονική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, πάσχουν από αιμορροφιλία.

Η διαπίστωση της φύσης και των ποσοστών αναπηρίας καθορίζεται με βάση τη γνωμάτευση των οικείων υγειονομικών επιτροπών του Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηριών (ΚΕΠΑ) του ΕΦΚΑ. Η ατέλεια που παρέχεται καλύπτει το τέλος ταξινόμησης, ενώ ο τυχόν οφειλόμενος ΦΠΑ και ο εισαγωγικός δασμός (σε περίπτωση εισαγωγής του οχήματος εκτός της ΕΕ) καταβάλλονται κανονικά.

Το αυτοκίνητο πρέπει να είναι αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και να έχει κυβισμό έως 1.650 κ.εκ. Κατ΄εξαίρεση, οι ανάπηροι με πλήρη παράλυση των κάτω άκρων ή αμφοτερόπλευρο ακρωτηριασμό αυτών, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, μπορούν να παραλάβουν αυτοκίνητο με κυβισμό έως 2.650 κ.εκ. (όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας 100% δικαιούνται αυτοκίνητο έως 3.650 κ.εκ.).

Το αυτοκίνητο μπορούν να οδηγούν και άλλα άτομα (ένα ή δύο), με την υποχρέωση να επιβαίνει σε αυτό το άτομο με αναπηρία, ύστερα από άδεια της αρμόδιας τελωνειακής αρχής. Το πρόστιμο σε αυτή την περίπτωση ανέρχεται σε 293 ευρώ.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά όλες τις προϋποθέσεις

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!