Τα 10 ηλεκτρικά αυτοκίνητα με την μεγαλύτερη αυτονομία

Με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να αποτελούν καυτό θέμα συζήτησης αυτή την εποχή, βρήκαμε και παρουσιάζουμε αυτά με τη μεγαλύτερη αυτονομία

Τα 10 ηλεκτρικά αυτοκίνητα με την μεγαλύτερη αυτονομία

Με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να αποτελούν καυτό θέμα συζήτησης αυτή την εποχή, βρήκαμε και παρουσιάζουμε αυτά με τη μεγαλύτερη αυτονομία

Τα πρώτα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είχαν αυτονομία αρκετή για μικρές καθημερινές μετακινήσεις, αλλά δεν πλησίαζαν την αντίστοιχη των συμβατικών. Αυτός ήταν ο βασικός ανασταλτικός παράγοντας στην αγορά ενός τέτοιου μοντέλου, σε συνδυασμό και με τα ελάχιστα σημεία φόρτισης. Σταδιακά η αυτονομία μεγαλώνει και έχει φτάσει σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι μεγαλύτερη από ένα γεμάτο ρεζερβουάρ ενώ και η ταχυφόρτιση αλλάζει τα δεδομένα. Όσο… ξεπηδούν όλο και περισσότερα σημεία φόρτισης, θα είναι ευκολότερο να κινούμαστε με ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ακόμη και με μοντέλα που έχουν σχετικά μικρή αυτονομία.

Ωστόσο, τα αυτοκίνητα που θα μας επιτρέψουν να είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να οδηγήσουμε από τη μια άκρη της χώρας στην άλλη, χωρίς να χρειάζεται να σταματήσουμε, βρίσκονται σε αυτή τη λίστα. Η αυτονομία που αναφέρεται είναι στον κύκλο δοκιμών WLTP, που είναι πιο αντιπροσωπευτικός στη καθημερινή χρήση και άρα πιο ρεαλιστικό, σε σχέση με τον παλαιότερο NEDC. Τα 10 ηλεκτρικά αυτοκίνητα με τη μεγαλύτερη αυτονομία στην ευρωπαϊκή αγορά σήμερα είναι τα εξής:

10. Polestar 2, με 539 χιλιόμετρα αυτονομία

Το Polestar 2 συνδυάζει έναν τολμηρό σχεδιασμό με κάποιες οικείες πινελιές από την μητρική Volvo. Δίνει την επιλογή στον αγοραστή να επιλέξει σε έκδοση με έναν ή δύο κινητήρες. Ο πρώτος με τη μεγάλη μπαταρία 78 kWh προσφέρει αυτονομία 539 χιλιομέτρων, ο ίδιος με την στάνταρ μπαταρία 64 kWh δίνει στο μοντέλο αυτονομία 440 χιλιόμετρα. Και οι δύο εκδόσεις επιταχύνουν από στάση στα 100χλμ./ώρα σε 7,4 δευτερόλεπτα. Για όσους θέλουν περισσότερη ισχύ, η έκδοση με δύο κινητήρες, συνολικής ισχύος 414 ίππων και αυτονομία 480 χιλιόμετρα κάνει 0-100 σε 4,7 δευτερόλεπτα. Όσον αφορά τις προδιαγραφές, η Polestar προσφέρει ένα πακέτο επιδόσεων που επικεντρώνεται κυρίως στη βελτίωση των οδηγικών χαρακτηριστικών του αυτοκινήτου και περιλαμβάνει φρένα Brembo, ανάρτηση Ohlins και σφυρήλατες ζάντες αλουμινίου 20 ιντσών.

9. Volkswagen ID.3, με 540 χιλιόμετρα αυτονομία

Το ID.3 είναι το πρώτο μιας σειράς αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων που σκοπεύει να παρουσιάσει η Volkswagen. Αυτό το οικογενειακό hatchback είναι κάτι σαν διάδοχος του e-Golf και προσφέρει άνεση με μεγάλη αυτονομία που φτάνει στα 540 χιλιόμετρα για την έκδοση «Tour» με μπαταρία 77 kWh. Είναι ένα πολύ αθόρυβο και εκλεπτυσμένο αυτοκίνητο με ανάρτηση  ικανή να αποσβέσει σχεδόν όλες τις ατέλειες του δρόμου. Ο βασικός εξοπλισμός της γκάμας περιλαμβάνει προβολείς LED, αισθητήρες στάθμευσης εμπρός και πίσω, εκκίνηση χωρίς κλειδί, κλιματισμό και θερμαινόμενα μπροστινά καθίσματα. Ανεβαίνοντας σε επίπεδο εξοπλισμού βρίσκουμε επιλογές όπως πανοραμική ηλιοροφή, κάμερα οπισθοπορείας και αναβαθμισμένο ηχοσύστημα.

8. Tesla Model X, με 580 χιλιόμετρα αυτονομία

Παρά το βάρος του, αυτό το SUV με δυνατότητα να φιλοξενεί 7 επιβάτες, μπορεί να προσφέρει αυτονομία 580 χιλιομέτρων με κάθε φόρτιση στην έκδοση Model X Long Range. Η επιτάχυνση 0-100 απαιτεί 3,8 δευτερόλεπτα και είναι σίγουρα εντυπωσιακή, ειδικά για SUV. Όσον αφορά την πρακτικότητα, οι πίσω πόρτες με άνοιγμα «Falcon» επιτρέπουν εύκολη πρόσβαση στη δεύτερη και την τρίτη σειρά καθισμάτων, αλλά το γενικό στυλ του Model X το καθιστά περισσότερο ένα crossover παρά ένα οικογενειακό SUV. Οι δύο πρώτες σειρές καθισμάτων είναι αρκετά άνετες αλλά η τρίτη είναι στην πραγματικότητα κατάλληλη μόνο για παιδιά. Όπως είναι λογικό για ένα αυτοκίνητο με το έμβλημα της Tesla, υπάρχει άφθονη τεχνολογία για να ικανοποιήσει όλους τους επιβάτες και να βοηθήσει τον οδηγό με διάφορους τρόπους.

7. Tesla Model 3, με 580 χιλιόμετρα αυτονομία

Το Tesla Model 3 ήταν ένα από τα πιο πολυαναμενόμενα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν ποτέ στην αγορά, καθώς παρουσιάστηκε ως ένα προσιτό ηλεκτρικό αυτοκίνητο από την Tesla. Στην πραγματικότητα δεν ήταν ακριβώς έτσι. Φυσικά το Model 3 προσφέρει πολλά, μεταξύ των οποίων οι επιδόσεις, με το 0-100 να έρχεται σε 4,2 δευτερόλεπτα στην έκδοση Long Range, ενώ είναι επίσης εξαιρετικό οδηγικά.

6. BMW i4, με 590 χιλιόμετρα αυτονομία

Το BMW i4 είναι ένα μοντέλο που θα προσφέρει στους αγοραστές της Σειράς 3 μια εναλλακτική λύση ηλεκτροκίνησης. Το i4 eDrive40 χρησιμοποιεί έναν ηλεκτρικό κινητήρα τοποθετημένο στο πίσω μέρος με ισχύ 340 ίππων και κάνει 0-100 σε 5,7 δευτερόλεπτα. Ωστόσο, χάρη στη μεγάλη μπαταρία 84kWh, μπορεί να έχει αυτονομία 590 χιλιομέτρων με μια φόρτιση. Υπάρχει επίσης η τετρακίνητη έκδοση i4 M50 με δύο κινητήρες και ισχύ 544 ίππων που επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ./ώρα σε 3,9 δευτερόλεπτα. Η μπαταρία είναι ίδια αλλά η εμβέλεια του M50 πέφτει στα 508 χιλιόμετρα.

5. Ford Mustang Mach-E, με 610 χιλιόμετρα αυτονομία

Το όνομα Mustang είναι σχεδόν θρυλικό, επομένως όταν η Ford ανακοίνωσε ότι το Mach –E, το αμιγώς ηλεκτρικό οικογενειακό SUV, θα είχε το σήμα της Mustang, δημιούργησε στο κοινό μεγάλες προσδοκίες. Αν και ένα πολύ διαφορετικό από το συνονόματο του, συμβατικό V8, το Mach-E είναι εντυπωσιακό. Όχι μόνο προσφέρει μεγάλους χώρους για οικογενειακή χρήση, αλλά ολόκληρη η γκάμα έχει πάνω από 320 χιλιόμετρα αυτονομία και φτάνει στα 610 με τη  μπαταρία 88kWh και κίνηση μόνο στους πίσω τροχούς. Στο εσωτερικό, η Mach-E δίνει μια premium αίσθηση, με στάνταρ διζωνικό κλιματισμό, κάμερα οπισθοπορείας, θερμαινόμενα μπροστινά καθίσματα, θερμαινόμενο τιμόνι, οθόνη αφής 15,5 ιντσών και ψηφιακό πίνακα οργάνων 10,2 ιντσών.

4. BMW iX, με 611 χιλιόμετρα αυτονομία

Το iX είναι το κορυφαίο ηλεκτρικό SUV της BMW και παρέχει αυτονομία έως και 611 χιλιόμετρα στην κορυφαία έκδοση xDrive50. Ωστόσο, το μικρότερο μοντέλο xDrive40 έχει αυτονομία 413 χιλιόμετρα. Η ταχυφόρτηση επιτρέπει στις δύο εκδόσεις να γεμίσει η μπαταρία από το 10%  στο 80% σε περίπου μισή ώρα. Το iX έχει μήκος περίπου πέντε μέτρα, που το φέρνει στη ίδια κατηγορία με μερικά από τα μεγαλύτερα SUV και το κάνει πολύ ευρύχωρο στο εσωτερικό του. Δεν έχει εξαιρετικά εντυπωσιακά χαρακτηριστικά επιδόσεων, αλλά η μεγάλη αυτονομία του  είναι από μόνη της αρκετά εντυπωσιακή για ένα μεγάλο, βαρύ SUV.

3. Tesla Model S, με 652 χιλιόμετρα αυτονομία

Καθώς ο ανταγωνισμός μεγαλώνει, το Model S, το μοντέλο που εδραίωσε την Tesla στην αγορά αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων, δέχθηκε μια μεγάλη αναβάθμιση. Με αυτονομία 652 χιλιόμετρα για την έκδοση Long Range, το Model S κάνει 0-100 σε μόλις 3,1 δευτερόλεπτα. Η τεχνολογία είναι άφθονη και στο κάπως μινιμαλιστικό εσωτερικό δεσπόζει η οθόνη αφής 17 ιντσών που είναι πλέον οριζόντια και όχι κάθετα τοποθετημένη. Η πρακτικότητα εξακολουθεί να είναι ένα ισχυρό πλεονέκτημα του Model S, με χώρο αποσκευών 894 λίτρα και άνετο χώρο για 4 ενήλικες στην καμπίνα των επιβατών.

2. Mercedes EQE, με 660 χιλιόμετρα αυτονομία

Η ολοκαίνουργια Mercedes-EQE χρησιμοποιεί την πλατφόρμα EVA2 που είναι κοινή με την EQS και αυτό επιτρέπει τη χρήση μιας μεγάλης μπαταρίας 90 kWh στο EQE 350. Αυτή του δίνει αυτονομία 660 χιλιομέτρων, χρησιμοποιώντας έναν μόνο κινητήρα με 292 ίππους, τοποθετημένο στον πίσω άξονα. Η αυτονομία δεν είναι ακόμα επίσημη για τον κύκλο WLTP, αλλά με τη μεγάλη μπαταρία και το αεροδυναμικό σχήμα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα παραμείνει μεταξύ των αυτοκινήτων που προσφέρουν κορυφαία αυτονομία. Η ταχυφόρτιση, πηγαίνει την μπαταρία από το 10% στο 80% σε περίπου μισή ώρα, κάτι που στο συγκεκριμένο μοντέλο αντιπροσωπεύει έναν τεράστιο αριθμό επιπλέον χιλιομέτρων.

1. Mercedes EQS, με 780 χιλιόμετρα αυτονομία

Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο με τη μεγαλύτερη αυτονομία στην αγορά, είναι ένα από τα πιο φρέσκα στην αγορά, η Mercedes-EQS. Η αμιγώς ηλεκτρική έκδοση της S-Class, με εντυπωσιακά μεγάλη αυτονομία, στα 780 χιλιόμετρα για το μοντέλο EQS 450+, χρησιμοποιεί μια τεράστια μπαταρία 107,8 kWh και έχει πολύ χαμηλό συντελεστή οπισθέλκουσας. Ακόμα και το πιο ισχυρό EQS 580 4Matic έχει αυτονομία 675 χιλιόμετρα, μεγαλύτερη από το Tesla Model S Long Range, χωρίς όμως να είναι τόσο γρήγορο όσο το Tesla. Βέβαια η Mercedes προσανατολίζεται στην πολυτέλεια και την ποιότητα του εσωτερικού. Είναι άνετη, γρήγορη και ακριβή, με λίγα λόγια είναι ένα από τα καλύτερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην αγορά.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!