H Nissan και η Honda πρόκειται να ξεκινήσουν συνομιλίες για συγχώνευση, σύμφωνα με νέο δημοσίευμα της Nikkei Asia, το οποίο ωστόσο δεν επικαλείται συγκεκριμένες πηγές.
Οι δύο εταιρείες θα δημιουργήσουν έναν νέο όμιλο, στον οποίο θα είναι συμμέτοχοι, με τις επί μέρους λεπτομέρειες να αποφασίζονται σε μεταγενέστερη ημερομηνία.
Ο νέος όμιλος φέρεται επίσης να επιδιώκει να ενσωματώσει και τη Mitsubishi στο άμεσο μέλλον.
- Citroen e-C3 Urban: Προσιτή ηλεκτροκίνηση, από 17.700 ευρώ
- Zeekr 7GT: Πρακτικό shooting brake με επιδόσεις supercar και αυτονομία έως 655 χιλιόμετρα
- Skoda Elroq: Nέα εποχή ηλεκτροκίνησης, με αυτονομία έως 717 χιλιόμετρα
- Nissan Micra: Για πρώτη φορά αποκλειστικά ηλεκτρικό με έως 416 χλμ. αυτονομίας
- MINI Aceman: Ηλεκτρικές επιδόσεις και χαρακτήρας MINI με έως 218 ίππους
Οι δύο εταιρείες ήδη έχουν συνάψει μνημόνιο συμφωνίας στα μέσα Μαρτίου, η οποία επικεντρώνεται σε «πλατφόρμες λογισμικού για την αυτοκινητοβιομηχανία, βασικά εξαρτήματα που σχετίζονται με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και συμπληρωματικά προϊόντα».
Αν η συνεργασία Honda-Nissan ευδοκιμήσει, η δεύτερη θα εξοικονομήσει περί τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, μειώνοντας περαιτέρω το εργατικό της δυναμικό και τον ρυθμό παραγωγής, σε μια προσπάθεια αναδόμησης. Θα ήταν επομένως ένα βήμα προς την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων της Nissan, η οποία μείωσε την παραγωγή των εργοστασίων της κατά 20%, λόγω της πτώσης της ζήτησης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Σε ανακοίνωσή της τον Ιούνιο, η ιαπωνική εταιρεία ανέφερε πως διέκοψε πλήρως την εξέλιξη των παραδοσιακών κινητήρων βενζίνης, επενδύοντας στην ηλεκτροκίνηση, ενώ πριν έναν μήνα δημοσιεύτηκαν δηλώσεις από δύο ανώνυμα ανώτερα στελέχη της Nissan που υποστήριζαν ότι «η εταιρεία έχει 12 με 14 μήνες για να επιβιώσει».