Η εικονική πραγματικότητα του Mercedes Project SMNR

Στον φετινό τελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος League of Legends (LoL) στο Σαν Φρανσίσκο, η Mercedes-Benz παρουσίασε για πρώτη φορά λεπτομέρειες για το αμιγώς εικονικό της αυτοκίνητο επίδειξης Mercedes-Benz Project SMNR.

Η εικονική πραγματικότητα του Mercedes Project SMNR

Στον φετινό τελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος League of Legends (LoL) στο Σαν Φρανσίσκο, η Mercedes-Benz παρουσίασε για πρώτη φορά λεπτομέρειες για το αμιγώς εικονικό της αυτοκίνητο επίδειξης Mercedes-Benz Project SMNR.

Η Mercedes-Benz συνδυάζει δύο πράγματα στο Project SMNR: το πάθος για το League of Legends Esports και την εξαιρετική τεχνογνωσία στο σχεδιασμό. Το αποτέλεσμα είναι ένα μοναδικό εικονικό αυτοκίνητο επίδειξης, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Riot Games, στην οποία ανήκει το παιχνίδι League of Legends.

Εμπνευσμένοι από τον δυναμικό κόσμο του League of Legends, οι σχεδιαστές της Mercedes δημιούργησαν ένα όχημα που επαναπροσδιορίζει τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας σε μια πρωτοφανή διαδικασία. Οι απεριόριστες σχεδιαστικές δυνατότητες στον εικονικό χώρο επέτρεψαν τον σχεδιασμό ενός «γλυπτού» διθέσιου coupe, το οποίο χαρακτηρίζεται από την ημι-διαφανή υλικότητά του.

«Για πρώτη φορά, μπορέσαμε να παραμερίσουμε τα όρια της υλικότητας και της φυσικής και να αφήσουμε ελεύθερη τη δημιουργικότητά μας. Λόγω του εικονικού χώρου, δεν υπάρχουν όρια στο τι μπορούμε να δημιουργήσουμε», δήλωσε ο Gorden Wagener, επικεφαλής στέλεχος σχεδιασμού της Mercedes-Benz Group AG. «Αυτή η προσπάθεια να εξελίσσουμε συνεχώς το σχεδιασμό μας και να προκαλούμε συνεχώς τους εαυτούς μας με νέο τρόπο εκδηλώνεται στο Project SMNR. Δίνουμε στη δημιουργικότητά μας χώρο για το απροσδόκητο».

Λόγω του καθαρά εικονικού περιβάλλοντος, ο σχεδιασμός είναι απαλλαγμένος από τους περιορισμούς της παραγωγής και τους νόμους της φυσικής. Η χρήση εντελώς νέων υλικών, γνωστών ως «μεταϋλικά», διευρύνει τα όρια του εφικτού. Για παράδειγμα, το διθέσιο όχημα έχει μια δυναμική σιλουέτα με ένα κεντρικά τοποθετημένο πιλοτήριο οδηγού και αυξημένη απόσταση από το έδαφος.

Οι συμβατικοί τροχοί έχουν αντικατασταθεί από εύκαμπτα ενεργειακά πεδία τα οποία καθιστούν δυνατή την κατάργηση των αξόνων. Σε σημεία όπου θα περίμενε κανείς υποστηρικτικές δομές ή συμπαγή υλικότητα, ο σχεδιασμός εκπλήσσει με βιο-φωτεινά σωματίδια ενέργειας και ρέουσες δομές. Ο σχεδιασμός του οχήματος είναι εμπνευσμένος από τον κόσμο του gaming γενικότερα, και φυσικά του League of Legends. Βασίζεται σε δύο μοναδικά στοιχεία: τον «ενεργειακό πυρήνα» και τα «μόρια ζωνών».

Ως συμπαγής πυρήνας, το «Energetic Core» καθορίζει τον χαρακτήρα του οχήματος και κυριαρχεί στη δυναμική γλώσσα σχεδιασμού του Project SMNR. Αποτελεί το κεντρικό στοιχείο σχεδιασμού και στηρίζει όχι μόνο τους τροχούς, οι οποίοι αποτελούνται από ενεργειακά πεδία, αλλά και την κεντρικά τοποθετημένη κυψέλη επιβατών.

Τα «Zoning Molecules» είναι ένα ημιδιαφανές στρώμα μορίων που προσαρμόζονται διαρκώς στο περιβάλλον. Τα «μόρια ζωνών» μπορούν έτσι να δώσουν στο Project SMNR κάθε πιθανό σχήμα και να προσαρμοστούν ανά πάσα στιγμή στον συμπαγή ενεργειακό πυρήνα. Το ημιδιαφανές στρώμα δεν επιτρέπει μόνο τη θέα στο εσωτερικό του αυτοκινήτου επίδειξης, αλλά δημιουργεί επίσης μια εντελώς νέα εντύπωση της γλώσσας σχεδιασμού και της εξωτερικής εμφάνισης.

Η ονομασία «Zoning Molecules» προέρχεται έμμεσα από το παιχνίδι League of Legends. Η ‘ζώνη’ είναι η περιοχή που ελέγχεται από μια ομάδα. Το zoning είναι το αντίστοιχο ρήμα και περιγράφει την κυριαρχία μιας συγκεκριμένης περιοχής.

Τα βιο-φωσφορίζοντα στοιχεία είναι αυτά που ζωντανεύουν το Project SMNR επιτρέποντας ρευστές αλλαγές στη μορφή και την κίνηση. Αυτό συμβαίνει επειδή κάθε σωματίδιο ενέργειας αντιπροσωπεύει έναν παίκτη και το avatar του, που στο League of Legends ονομάζεται «Summoner». Κατά συνέπεια, τα μεμονωμένα σωματίδια δεν αποτελούν μόνο μέρος του σχεδιασμού, αλλά και πηγή ενέργειας για το όχημα.

Οι παίκτες, οι οπαδοί και οι Summoners είναι αυτοί που κινούν τη ρυθμικά παλλόμενη καρδιά του Project SMNR και έτσι φωτίζουν τις διάφορες περιοχές του οχήματος. Κατά τη διάρκεια των τελικών του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, όλοι οι οπαδοί μπορούν να βιώσουν αυτή την εξαιρετική προσέγγιση στο Mercedes-EQ House εντός του Riot Games Fan Village στο Σαν Φρανσίσκο.

Το Project SMNR παρουσιάζεται με έναν καθηλωτικό και διαδραστικό τρόπο μέσω μιας εγκατάστασης πολλαπλών οθονών που προβάλλει το αυτοκίνητο από διαφορετικές οπτικές γωνίες με έντονη λεπτομέρεια. Τέλος, το Project SMNR διαθέτει την πρώτη πλήρως τρισδιάστατη εμπειρία χρήστη σε εικονικό χώρο, αναπαριστώντας το περιβάλλον σε ολόγραμμα πραγματικού χρόνου.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!