Audi TeckTalk: Η σημασία του τιμονιού (video)

Αποτελεί το σημαντικότερο σημείο διεπαφής ανάμεσα στον οδηγό και το αυτοκίνητο

Audi TeckTalk: Η σημασία του τιμονιού (video)

Αποτελεί το σημαντικότερο σημείο διεπαφής ανάμεσα στον οδηγό και το αυτοκίνητο

Η ιστορία του είναι αντίστοιχη του αυτοκινήτου. Τα πρώτα χρόνια είχε τη μορφή ενός μοχλού, στη συνέχεια όμως καθιερώθηκε η στρογγυλή του μορφή, για λόγους πρακτικότητας. Το τιμόνι στα σύγχρονα αυτοκίνητα δεν στρίβει μόνο τους εμπρός αλλά και τους πίσω τροχούς, στην περίπτωση που είναι εξοπλισμένο με ενεργητική τετραδιεύθυνση. Παράλληλα αποτελεί το μέσον για τον έλεγχο μίας σειράς λειτουργιών, όπως το σύστημα πολυμέσων και τα ηλεκτρονικά βοηθήματα του οδηγού.

Στην εκδήλωση Audi TeckTalk, τα στελέχη της γερμανικής μάρκας παρουσίασαν την τεχνολογική εξέλιξη του τιμονιού αλλά και τη σημασία του. Ανάλογα με το μέγεθος και τον χαρακτήρα του αυτοκινήτου, μεταβάλλεται το μέγεθός του, η κλίση του αλλά και η αίσθηση που προσφέρει στον οδηγό, με τα σπορ μοντέλα να έχουν τα πιο πλούσια σε πληροφόρηση συστήματα διεύθυνσης αλλά και τα πιο… κάθετα τιμόνια.

Πώς εξελίχθηκαν τα τιμόνια της Audi με την πάροδο του χρόνου;

Ακόμα και τα παλαιότερα οχήματα της Audi όπως τα Type Α και Type Β ήταν εξοπλισμένα με τιμόνια, τα οποία τότε ήταν ακόμη πολύ μεγάλα. Έχουν συμβεί πολλά από τότε – το τιμόνι έχει εξελιχθεί παράλληλα με το αυτοκίνητο. Χάρη στο υδραυλικό τιμόνι, το οποίο η Audi παρουσίασε τη δεκαετία του 1980, έγινε μικρότερο και πιο εύχρηστο. Η δομή και η λειτουργία του έχουν επίσης αλλάξει. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1980, ένα τιμόνι με σύνθετο πλαίσιο που ενσωμάτωνε μόνο τη λειτουργία κόρνας εξακολουθούσε να χρησιμοποιείται.

Το 1991, ο αερόσακος οδηγού έγινε στάνταρ. Εισήχθησαν επίσης τα πρώτα κουμπιά, όπως ο έλεγχος έντασης του ηχοσυστήματος. Σήμερα, η τελευταία γενιά τιμονιών της Audi αποτελείται από ένα πλαίσιο από ελαφρό μέταλλο που είναι σημαντικά ελαφρύτερο από χαλύβδινες κατασκευές και έχει άλλα πλεονεκτήματα σε σχέση με την αντοχή, τα χαρακτηριστικά απόσβεσης και τη δυνατότητα χύτευσης. Προσφέρει έως και 18 λειτουργίες και χωρητική αναγνώριση επαφής των χεριών, η οποία συνεργάζεται με τα συστήματα υποβοήθησης και υλοποιείται πλέον σε όλα τα τιμόνια Audi.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!