Οι μηχανικοί της Mercedes-Benz ετοιμάζονται να θέσουν σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα δοκιμών μπαταρίας στερεάς κατάστασης.
Η συγκεκριμένη μπαταρία σχεδιάστηκε από κοινού με την Mercedes-AMG High Performance Powertrains (HPP), μια θυγατρική εταιρεία του Ομίλου Mercedes-Benz που ειδικεύεται στις τεχνολογίες της Formula 1, και το Mercedes-Benz Center of Competence for Battery Systems.
Οι μπαταρίες στερεάς κατάστασης χρησιμοποιούν στερεό ηλεκτρολύτη αντί για υγρό, ενισχύοντας έτσι την ασφάλεια των κυψελών και επιτρέποντας τη χρήση νέων ανόδων, όπως το μέταλλο λιθίου.
Το αποτέλεσμα είναι να υπερτερούν σημαντικά έναντι των συμβατικών κυψελών ιόντων λιθίου, προσφέροντας μεγαλύτερη πυκνότητα ενέργειας, αυξάνοντας τελικώς την αυτονομία. Η τεχνολογία μπαταριών στερεάς κατάστασης μειώνει το βάρος της μπαταρίας, ενώ παράλληλα βελτιώνει την ασφάλεια της κυψέλης.
Μαζί με τους ειδικούς του μηχανοκίνητου αθλητισμού από την HPP, το Κέντρο Επάρκειας Συστημάτων Μπαταρίας της Mercedes-Benz ανέπτυξε μια πρωτότυπη μπαταρία στερεάς κατάστασης με κυψέλες της Factorial, η οποία μπορεί να ενσωματωθεί σε αυτοκίνητο για δοκιμές στο δρόμο.
Όταν η μπαταρία φορτίζεται, τα υλικά διαστέλλονται και όταν εκφορτίζεται, συστέλλονται. Η μπαταρία στερεάς κατάστασης της Mercedes-Benz είναι εξοπλισμένη με πνευματικούς ενεργοποιητές βαλβίδων που αλληλεπιδρούν με τη μεταβολή του όγκου των κυψελών κατά τη φόρτιση και την εκφόρτιση. Το αποτέλεσμα είναι να υποστηρίζονται καλύτερα οι κυψέλες, επηρεάζοντας θετικά την απόδοση και τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.
Η μπαταρία στερεάς κατάστασης -η οποία εγκαταστάθηκε σε ένα πειραματικό σασί της EQS– επιτρέπει έως και 25% μεγαλύτερη αυτονομία οδήγησης σε σύγκριση με τη μονάδα παραγωγής. Με την παθητική ψύξη της μπαταρίας επιτυγχάνεται περαιτέρω βάρος και ενεργειακή απόδοση. Το όχημα ανάπτυξης αναμένεται να έχει αυτονομία άνω των 1.000 χιλιομέτρων, όταν η έκδοση παραγωγής μπορεί να διανύσει έως 800 χιλιόμετρα με μία φόρτιση.
Η Mercedes-Benz μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα δοκιμάσει περαιτέρω την μπαταρία στερεάς κατάστασης και τη συνολική απόδοσή της σε ένα ηλεκτρικό όχημα με εκτεταμένες εργαστηριακές δοκιμές, αλλά και σε πραγματικές συνθήκες εντός δρόμου.