Η μοναδική ιστορία του πειραματικού Hoffman X-8 του 1935

Ένα μοναδικό πειραματικό αυτοκίνητο με υδρόψυκτο κινητήρα Χ8 που δημιούργησε το 1935 ο εφευρετικός Rod Hoffman θα εκτεθεί για πρώτη φορά στην Ευρώπη, στο Concours of Elegance της Αγγλίας, που θα πραγματοποιηθεί το Σεμπτέμβριο.

Η μοναδική ιστορία του πειραματικού Hoffman X-8 του 1935

Ένα μοναδικό πειραματικό αυτοκίνητο με υδρόψυκτο κινητήρα Χ8 που δημιούργησε το 1935 ο εφευρετικός Rod Hoffman θα εκτεθεί για πρώτη φορά στην Ευρώπη, στο Concours of Elegance της Αγγλίας, που θα πραγματοποιηθεί το Σεμπτέμβριο.

Το πειραματικό Hoffman X-8 του 1935 είναι ένα πραγματικά μοναδικό αυτοκίνητο που περιβάλλεται από μυστήριο και είναι κρυμμένο από το κοινό για δεκαετίες. Πρόκειται για ένα εκπληκτικά καινοτόμο και ξεχωριστό αυτοκίνητο της δεκαετίας του 1930, ένα συναρπαστικό κομμάτι της ιστορίας της αυτοκίνησης, με μια εξίσου συναρπαστική ιστορία.

Το αυτοκίνητο σχεδιάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1930, όταν μια ομάδα Αμερικανών αδελφών, οι Fishers, έβαλαν στόχο να εξαγοράσουν τη φημισμένη Hudson Motor Company. Προκειμένου να αποδείξουν τα διαπιστευτήριά τους, τα αδέρφια αποφάσισαν ότι χρειάζονταν ένα υπερσύγχρονο αυτοκίνητο που θα τους τοποθετούσε στην αιχμή της αυτοκινητοβιομηχανίας και θα έδειχνε ότι εννοούσαν πραγματικά την προσφορά εξαγοράς.

Αναζητώντας μια εμπνευσμένη, πρωτοποριακή ιδέα, οι Fishers στράφηκαν σε έναν εκκεντρικό αλλά καινοτόμο σχεδιαστή, μηχανικό και κατασκευαστή αυτοκινήτων, τον Roscoe C. «Rod» Hoffman, έναν πραγματικό οραματιστή της αυτοκινητοβιομηχανίας, που εργάστηκε για κατασκευαστές σε πολλά πρωτοποριακά έργα, όπως ένα Packard με κίνηση στους εμπρός τροχούς τη δεκαετία του 1930. Παράλληλα, συγκέντρωσε διπλώματα ευρεσιτεχνίας για ασυνήθιστες διαμορφώσεις συστημάτων μετάδοσης κίνησης, χρόνια πριν αυτές εξεταστούν από τις κύριες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Όταν οι Fishers ζήτησαν από τον Hoffman να επινοήσει κάτι εντελώς καινούργιο, ορκίστηκαν να τηρήσουν απόλυτη μυστικότητα σχετικά με το εγχείρημα. Το αυτοκίνητο που προέκυψε είναι πολύ εντυπωσιακό: ένα αεροδυναμικό, ατσάλινο αμάξωμα με κωνικό σχήμα σταγόνας, εξαιρετικά φουτουριστικό για σχεδιασμό της δεκαετίας του 1930.

Λίγα είναι γνωστά με βεβαιότητα για το πώς κατασκευάστηκε το αυτοκίνητο. Ο Hoffman κράτησε πιστά τον λόγο του, παίρνοντας πολλά από τα μυστικά του αυτοκινήτου στον τάφο του. Το αμάξωμα εκτιμάται ότι δημιουργήθηκε από τον ίδιο τον Hoffman, όπως και η χύτευση του μπλοκ του ιδιόμορφου κινητήρα, ενός υδρόψυκτου «X-8» με βαλβίδες σε γωνία 60 μοιρών.

Ήταν ο πρώτος και μοναδικός τέτοιος κινητήρας που παρήχθη, ένας άθλος μηχανικής για μια τόσο μικρή επιχείρηση, πόσο μάλλον για μια που δούλευε πριν από ογδόντα και πλέον χρόνια. Ο ασυνήθιστος κινητήρας μετέδιδε κίνηση στους πίσω τροχούς μέσω ενός μηχανικού κιβωτίου τριών σχέσεων, το οποίο βρισκόταν μεταξύ των πίσω καθισμάτων και του πίσω άξονα.

Ενώ ήταν αναμφίβολα καινοτόμο, το X-8 διαθέτει εκπληκτικά υψηλό επίπεδο κατασκευής εσωτερικά και εξωτερικά. Θα μπορούσε κανείς να πιστέψει ότι επρόκειτο για ένα αυτοκίνητο παραγωγής και όχι για ένα μυστικοπαθές, μοναδικό πρωτότυπο. Διανύοντας πλέον την 9η δεκαετία της ζωής του, το X-8 παραμένει σε εξαιρετική κατάσταση.

Η εξαγορά της Hudson από τους Fishers δεν υλοποιήθηκε ποτέ, και το αυτοκίνητο της που θα έκανε τη δήλωση προθέσεων παρέμεινε στη φροντίδα του Hoffman, κρυμμένο εντελώς από τα βλέμματα, μέχρι που δωρίστηκε στο σχεδιαστή Stevens τη δεκαετία του 1960. Από τότε, το X-8 παρέμεινε στη συλλογή της οικογένειας Stevens για δεκαετίες. Το X-8 πέρασε στον σημερινό ιδιοκτήτη του στις αρχές της δεκαετίας του 2010, ο οποίος ερεύνησε διεξοδικά το αυτοκίνητο, φέρνοντας στο φως πολλές νέες πληροφορίες και το εξέθεσε στο κοινό.

Έκτοτε, έχει παρουσιαστεί σε πολλές εκδηλώσεις concours υψηλού επιπέδου στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως στο Pebble Beach και στο Concours d’Elegance of America. Το δημιούργημα του Hoffman έχει επίσης αποσπάσει το διάσημο National Automotive Heritage Award της Historic Vehicle Association – μια τιμή που απονέμεται μόνο σε επιλεγμένα αυτοκίνητα που θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά για την αμερικανική ιστορία της αυτοκίνησης.

Το Hoffman θα ενταχθεί στην έκθεση 70 σπάνιων και εντυπωσιακών αυτοκινήτων του Concours of Elegance της Αγγλίας που θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του παλατιού Hampton Court μεταξύ 1 και 3 Σεπτεμβρίου. Έχοντας κερδίσει με τιμητικές διακρίσεις από κορυφαίες εκδηλώσεις concours σε όλη τη Βόρεια Αμερική, το Hoffman παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε αυτή την πλευρά του Ατλαντικού. Εκτός από την κύρια έκθεση οχημάτων, το Concours of Elegance θα συγκεντρώσει περίπου 1.000 ακόμη αυτοκίνητα σε μια σειρά με ειδικά χαρακτηριστικά και εκθέσεις.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!