Το Renault 4 επιστρέφει ως ηλεκτρικό crossover

Θα λάβει θέση στη γκάμα μικρών αυτοκινήτων της γαλλικής μάρκας και οι αποκλειστικές φωτογραφίες μας προαναγγέλλουν την όψη του

Το Renault 4 επιστρέφει ως ηλεκτρικό crossover

Θα λάβει θέση στη γκάμα μικρών αυτοκινήτων της γαλλικής μάρκας και οι αποκλειστικές φωτογραφίες μας προαναγγέλλουν την όψη του

Η επιστροφή της Renault σε μοντέλα με ρετρό στοιχεία θα συνεχιστεί με τη νέα, αμιγώς ηλεκτρική εκδοχή του Renault 4, όπως μπορούμε να επιβεβαιώσουμε. Φωτογραφίες της προτεινόμενης μορφής του Renault 4 αποκαλύφθηκαν σε ιστότοπο κατοχύρωσης εμπορικών σημάτων, όπως επίσης μία νέα εκδοχή του λογοτύπου της Renault, με τον αριθμό 4.

Οι αποκλειστικές φωτογραφίες μας δείχνουν πώς το κατοχυρωμένο αυτοκίνητο μπορεί να δείχνει στην τελική του μορφή. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Renault, Luca De Meo, μας επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι θα υπάρξουν και άλλα μοντέλα εμπνευσμένα από το παρελθόν, μετά τη θετική αποδοχή του πρωτότυπου Renault 5. «Υπάρχουν τόσα πολλά αυτοκίνητα που έγραψαν ιστορία, οπότε θα ήταν κρίμα να μην συνδεθούμε με την τόσο μεγάλη ιστορία και παράδοση. Δεν κοιτάμε απλά προς τα πίσω, είμαστε εδώ για να εφεύρουμε και πάλι τα πράγματα και νομίζω ότι το Renault 5 είναι ένα καλό παράδειγμα», μας είπε. «Αρκετοί με ρωτούν “γιατί σχεδιάζετε ρετρό μοντέλα;”. Δεν είναι ένα ρετρό design, είναι απλά η επανεφεύρεση ενός concept. Στο αρχείο μας έχουμε πολλά τέτοια παραδείγματα».

Renault 4 electric

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, το πρωτότυπο Renault 4, που αναμένεται να αποκαλυφθεί προς τα τέλη του έτους ώστε να συμπέσει χρονικά με τα 60 χρόνια από το λανσάρισμα του αυθεντικού μοντέλου το 1961, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Ως αποτέλεσμα, το αυτοκίνητο στις φωτογραφίες που κατοχυρώθηκαν είναι πιθανό να αποτελεί μία από τις εναλλακτικές που έχει δημιουργήσει η σχεδιαστική ομάδα της Renault, της οποίας ηγείται ο Gilles Vidal.

Το νέο 4 ακολουθεί πάντως την λογική ενός όγκου του αρχικού αυτοκινήτου, το οποίο ήταν η απάντηση της Renault στο Citroen 2CV και ένας προπομπός των σημερινών μικρών SUV, όπως το Captur της ίδιας της Renault. Το νέο μοντέλο έχει ως στόχο να ακολουθήσει το χαρακτήρα του αυθεντικού 4, ως ένα προσιτό και ευρύχωρο μέσο μεταφοράς για οικογένειες, με αρκετό επίσης στιλ.

Όπως και στην περίπτωση του νέου Renault 5, περιμένουμε να δούμε και στο 4 αρκετά ρετρό στοιχεία, όπως τα εμπρός φώτα και η γρίλια να βρίσκονται μέσα στο ίδιο πλαίσιο, αλλά και οι προεξοχές στους προφυλακτήρες.

Renault 4 electric

Όταν το παλιό 5 λανσαρίστηκε, δανειζόταν μηχανικά στοιχεία από το 4. Τα πράγματα πάντως αναμένεται να αντιστραφούν αυτή τη φορά. Ο De Meo έχει ήδη επιβεβαιώσει ότι το Renault 5 θα χρησιμοποιεί την πλατφόρμα CMF-B, πάνω στην οποία βασίζεται το Zoe. Την ίδια τεχνολογία αναμένεται να χρησιμοποιεί και το Renault 4, για περιορισμό του κόστους. Απέχουμε από την οριστικοποίηση των τεχνικών χαρακτηριστικών των δύο αναμενόμενων μοντέλων, πάντως το Zoe εφοδιάζεται με μπαταρία χωρητικότητας 52 kWh που προσφέρει μέγιστη αυτονομία 400 χλμ. και δυνατότητα ταχυφόρτισης 50kW.

Το Zoe διατίθεται σε δύο εκδόσεις ισχύος, με 136 ή 110 ίππους. Ο De Meo μας έδωσε ένα στίγμα των προθέσεων για την τιμή του νέου Renault 5: «Η αποστολή μας είναι να εκδημοκρατίσουμε την ηλεκτρική τεχνολογία στην Ευρώπη. Και το κατορθώνεις όταν είσαι σε θέση να δημιουργήσεις ένα ανταγωνιστικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο στην κλίμακα τιμής 20.000-30.000 ευρώ. Το οποίο θα είναι αφενός προσιτό και αφετέρου κερδοφόρο».

Renault 4 electric

Φωτογραφίες: Auto Express

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!