Hyundai Ioniq 5: Καλοκαιρινές διακοπές με ηλεκτρικό και τροχόσπιτο

Όταν οι καλοκαιρινές διακοπές συνδυάζουν την σιγουριά ενός ισχυρού ηλεκτρικού και την περιπέτεια ενός τροχόσπιτου, η επιτυχία είναι δεδομένη και μάλιστα με μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Hyundai Ioniq 5: Καλοκαιρινές διακοπές με ηλεκτρικό και τροχόσπιτο

Όταν οι καλοκαιρινές διακοπές συνδυάζουν την σιγουριά ενός ισχυρού ηλεκτρικού και την περιπέτεια ενός τροχόσπιτου, η επιτυχία είναι δεδομένη και μάλιστα με μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Με τις καλοκαιρινές διακοπές να έχουν ήδη ξεκινήσει δυναμικά, η σκέψη ενός κάμπινγκ ή ενός οδικού ταξιδιού θα μπορούσε να είναι μια ιδανική πρόταση για την απόλυτη επαφή με τη φύση, την χαλάρωση και την εξερεύνηση νέων τόπων. Ένα τέτοιο είδος διακοπών, αν και φαίνεται απλό και χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία, κι όμως, προϋποθέτει τον ανάλογο εξοπλισμό και οργάνωση. Με το βραβευμένο, ως το αυτοκίνητο ρυμούλκησης της χρονιάς 2022 από την ταξιδιωτική ένωση Royal Dutch Touring Club της Ολλανδίας, Hyundai Ioniq 5, μια τέτοια περιπέτεια δεν φαντάζει άπιαστο όνειρο αλλά πραγματικότητα.

Είναι γεγονός ότι, οι ιδιοκτήτες του Ioniq 5, μπορούν να απολαύσουν την ισχυρή ικανότητα ρυμούλκησης ακόμη και τροχόσπιτων, με σημαντικά υψηλή σταθερότητα, χάρη στην Electric-Global Modular Platform (E-GMP) της Hyundai. Με δυνατότητα ρυμούλκησης οχήματος με μικτό βάρος έως και 1.600 αρκεί ακόμα και για τη ρυμούλκηση ενός τροχόσπιτου 6 κλινών, 7,5 μέτρων, για παράδειγμα.

Επίσης σημαντική, είναι και η ευελιξία στους αποθηκευτικούς χώρους του μοντέλου. Συγκεκριμένα, παρέχει 527 λίτρα χώρου φόρτωσης, ο οποίος αυξάνεται στα 1.587 λίτρα όταν τα καθίσματα της δεύτερης σειράς είναι πλήρως αναδιπλωμένα. Προσφέρει μάλιστα, επιπλέον αποθηκευτικό χώρο με ένα μπροστινό πορτμπαγκάζ χωρητικότητας έως και 57 λίτρα, η οποία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για μεγάλα ταξίδια.

Αξιοσημείωτο επίσης, είναι το γεγονός ότι χάρη στη νέα μπαταρία 77,4 kWh, η έκδοση 2WD του βραβευμένου μοντέλου, θα προσφέρει ταξίδια χωρίς εκπομπές ρύπων έως και 507 χιλιομέτρων. Παράλληλα, με την νέα λειτουργία κλιματισμού της μπαταρίας επιτρέπεται στο Ioniq 5 να προσαρμόζει αυτόματα τη θερμοκρασία της νέας μπαταρίας των 77,4 kWh κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και έτσι να εξασφαλίζονται οι βέλτιστες συνθήκες φόρτισης με την άφιξη σε ένα σταθμό φόρτισης.

Μια ακόμη λειτουργία του Ioniq 5, που αδιαμφισβήτητα εξυπηρετεί και όσους έρχονται πρώτη φορά σε επαφή με την οδήγηση ενός ηλεκτρικού οχήματος με ρυμουλκούμενο, είναι η αυτόματη προσαρμογή της αυτονομίας οδήγησης, σύμφωνα με το βάρος του ρυμουλκούμενού τους. Έτσι, η επόμενη στάση φόρτισης μπορεί να προγραμματιστεί εκ των προτέρων, αφαιρώντας το αίσθημα του “άγχους” και προσθέτοντας εκείνο της “απόλαυσης” της διαδρομής.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό που κάνει το ταξίδι με το ηλεκτρικό Hyundai Ioniq 5 απολαυστικό, είναι η ταχύτατη φόρτισή του. Με φορτιστή 350 kW, το IONIQ 5 μπορεί να φορτίσει από το 10% στο 80% σε μόλις 18 λεπτά, ενώ μια σύντομη φόρτιση διάρκειας πέντε λεπτών μπορεί να προσθέσει έως και 100 χιλιόμετρα αυτονομίας (χωρίς ρυμουλκούμενο)

Προσθέτοντας ακόμη ατού του Ioniq 5 αδιαμφισβήτητα δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την καινοτόμο λειτουργία Vehicle-to-Load (V2L), που ουσιαστικά το καθιστά μια κινούμενη “τράπεζα ενέργειας” και ένα χρήσιμο εργαλείο για όταν βρίσκεστε εκτός δικτύου ή στη φύση.

Με μια θύρα V2L κάτω από τα πίσω καθίσματα που μπορεί να ενεργοποιηθεί όταν το όχημα είναι αναμμένο και μια στην εξωτερική θύρα φόρτισης (με τη χρήση του παρεχόμενου μετατροπέα, ακόμη και όταν το όχημα είναι σβηστό) που παρέχουν έως και 3,6 kW ισχύος, η λειτουργία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη φόρτιση και την τροφοδοσία ενός smartphone ή ενός φορητού υπολογιστή, ακόμη και ενός ολόκληρου τροχόσπιτου.

Επίσης, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να τροφοδοτήσει μια εστία μαγειρέματος, εξαλείφοντας την ανάγκη χρήσης αερίου, κάρβουνου ή ξύλου κατά το μαγείρεμα και εξασφαλίζοντας ότι το οδικό ταξίδι θα παραμείνει σχεδόν 100% χωρίς εκπομπές ρύπων.

Τέλος, η Hyundai παρουσίασε στη Σουηδία το Camp Zero powered by Ioniq 5 – έναν αμιγώς ηλεκτρικό συνδυασμό του βραβευμένου ηλεκτρικού αυτοκινήτου της Hyundai και ενός μινιμαλιστικά σχεδιασμένου τροχόσπιτου. Στόχος ήταν η ανάδειξη πλήρους ηλεκτρικής οδήγησης χωρίς εκπομπές ρύπων αλλά με όλες τις ηλεκτρικές ανέσεις που χρειάζεται ένας ταξιδιώτης για να απολαύσει την απόλυτη εμπειρία ενός κάμπινγκ.

Το MINK Camper, με καθαρό βάρος μόλις 520 kg,  είναι εξοπλισμένο με ηλεκτρικές ανέσεις, όπως επαγωγική πλάκα, μηχανή εσπρέσο, βραστήρα, ηλεκτρικό ψυγείο/καταψύκτη και σύστημα ηχείων. Όπως και το Ioniq 5, προσφέρει ενσωματωμένες πρίζες 230V και USB, ώστε οι κατασκηνωτές να μπορούν να συνδέσουν και να φορτίσουν κάθε πιθανό εξοπλισμό.

 

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!