Tesla Cybertruck: Πότε θα ξεκινήσει η παραγωγή του

Η κατασκευή του ηλεκτρικού pickup, που έχει αναβληθεί στο παρελθόν, προγραμματίζεται να αρχίσει τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση.

Tesla Cybertruck: Πότε θα ξεκινήσει η παραγωγή του

Η κατασκευή του ηλεκτρικού pickup, που έχει αναβληθεί στο παρελθόν, προγραμματίζεται να αρχίσει τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση.

Ο CEO της Tesla, Elon Musk, ανέφερε ότι η παραγωγή του πολυαναμενόμενου pickup Cybertruck θα αρχίσει το 2023, μιλώντας στα εγκαίνια του νέου Gigafactory της εταιρείας στο Texas. Το Cybertruck έκανε το παγκόσμιο ντεμπούτο του τον Νοέμβριο του 2019 αλλά η άφιξή του έχει αναβληθεί πολλές φορές από τότε.

Η παραγωγή του επίσης καθυστερημένου Roadster θα αρχίσει μαζί με του Cybertruck το επόμενο έτος σύμφωνα με τον Musk, όμως το παράξενου σχεδιασμού ηλεκτρικό pickup δεν έχει πάρει έγκριση τύπου για όλες τις αγορές. Θα είναι διαθέσιμο σε τρεις εκδόσεις. Μια με έναν κινητήρα και κίνηση στους πίσω τροχούς, μια τετρακίνητη έκδοση με δύο κινητήρες και μια κορυφαία με τρείς ηλεκτροκινητήρες.

Τον Ιανουάριο του 2021, ο Musk δήλωσε ότι παρότι η εξέλιξη και ο σχεδιασμός του Cybertruck είχαν ολοκληρωθεί, το ντεμπούτο του αναβάλλεται εξ αιτίας των καθυστερήσεων στην παραγωγή κυψελών μπαταρίας. Στη συνέχεια, τον Ιούλιο του 2021, η Tesla ανακοίνωσε ότι θα δώσει προτεραιότητα στην αύξηση της παραγωγής του οικογενειακού SUV, Model Y, που θα έχει μεγαλύτερη ζήτηση, καθυστερώντας την παραγωγή του Cybertruck.

Το Cybertruck βασίζεται στην ίδια πλατφόρμα με το Tesla Model X, όμως ως μεγαλύτερο όχημα μπορεί να έχει και μεγαλύτερες μπαταρίες. Το μοντέλο με έναν κινητήρα, που θα κοστίζει περίπου 37.000 ευρώ θα έχει αυτονομία πάνω από 400 χιλιόμετρα (στον κύκλο δοκιμών EPA που χρησιμοποιείται στην Αμερική, όχι σε WLTP) επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 6,5 δευτερόλεπτα και μέγιστη ταχύτητα 177 χλμ./ώρα.

Το μοντέλο με δύο κινητήρες θα κοστίζει 46.000 ευρώ, θα έχει αυτονομία 482 χιλιομέτρων, θα φτάνει από στάση στα 100 χλμ./ώρα σε 4,5 δευτερόλεπτα και θα έχει μέγιστη ταχύτητα τα 193 χλμ./ώρα. Η κορυφαία έκδοση με κόστος περίπου 64.300 ευρώ, θα μπορεί να επιταχύνει από 0 στα 100 χλμ./ώρα σε μόλις 2,9 δευτερόλεπτα, με την μέγιστη ταχύτητα τα 210 χλμ./ώρα. Η Tesla εκτιμά την αυτονομία του πάνω από 800 χιλιόμετρα.

Και οι τρεις εκδόσεις θα μπορούν να μεταφέρουν ωφέλιμο φορτίο σχεδόν 1.600 κιλά και δυνατότητα ρυμούλκησης 3.500 κιλά για την έκδοση με έναν κινητήρα, 4.500 κιλά για την μεσαία έκδοση και 6.350 κιλά για την έκδοση με τρείς κινητήρες. Όλες οι εκδόσεις του Cybertruck θα έχουν στάνταρ αερανάρτηση.

Μεταξύ των χαρακτηριστικών που ανέφερε ο Musk στην παρουσίαση του μοντέλου ήταν τα άθραυστα τζάμια, ωστόσο η επίδειξη τους απέτυχε όταν στην ζωντανή δοκιμή το τζάμι θρυμματίστηκε και ο Musk σχολίασε «υπάρχει περιθώριο βελτίωσης».

Όταν τελικά μπει στην παραγωγή, το pickup της Tesla, με μήκος 5,9 μέτρα, πλάτος 2 μέτρα και ύψος 1,9 μέτρα, θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το Nissan Navara και το Ford Ranger. Έχει καθίσματα για έξι άτομα,  καρότσα με μήκος 1,9 μέτρα και το αμάξωμα είναι κατασκευασμένο από ανοξείδωτο χάλυβα που, σύμφωνα με τον Musk, δεν μπορεί να γρατσουνίσει ή να λυγίσει.

Απόδοση: Χριστίνα Μυρτώ Σταθάκη

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!