Τρία νέα ηλεκτρικά SUV από τη Ford έως το 2024

Τα νέα μοντέλα θα ενταχθούν στην αμιγώς ηλεκτρική γκάμα «Model-e» και θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος στην ηλεκτρική επίθεση της Ford.

Τρία νέα ηλεκτρικά SUV από τη Ford έως το 2024

Τα νέα μοντέλα θα ενταχθούν στην αμιγώς ηλεκτρική γκάμα «Model-e» και θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος στην ηλεκτρική επίθεση της Ford.

Η Ford περιγράφοντας τα σχέδιά εξηλεκτρισμού της στην Ευρώπη αποκάλυψε μια νέα «start-up» που ονομάζεται «Ford Model e» και θα φέρει τρία νέα ηλεκτρικά SUV έως το 2024. Η Ford υπέγραψε συμφωνία με τον Όμιλο Volkswagen για να εξασφαλίσει πρόσβαση στην πλατφόρμα ηλεκτρικών αυτοκινήτων MEB, η οποία θα αποτελέσει τη βάση δύο εκ των τριών μοντέλων, ενός πενταθέσιου, μεσαίου μεγέθους SUV και ενός σπορ crossover.

Τα δύο νέα μοντέλα θα κατασκευάζονται στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Κολωνία, το οποίο αυτή τη στιγμή υφίσταται μεταμόρφωση αξίας 1,77 δισεκατομμυρίων ευρώ και μετατρέπεται σε μονάδα παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων και συναρμολόγησης μπαταριών. Το τρίτο μοντέλο θα είναι μια ηλεκτρική έκδοση του crossover Puma.

Το μεσαίου μεγέθους SUV πιθανότατα θα έχει παρόμοιο μέγεθος με το Volkswagen ID.4, με το οποίο θα μοιράζεται  την πλατφόρμα MEB, η οποία μπορεί να φιλοξενήσει μπαταρία μέχρι 77 kWh και σύμφωνα με την Ford το μοντέλο θα έχει αυτονομία 500 χιλιομέτρων. Η πλατφόρμα μπορεί να υποστηρίξει κίνηση στους πίσω ή στους τέσσερις τροχούς, με απόδοση μεταξύ 148 και 299 ίππων.

Το SUV θα αποκαλυφθεί στα τέλη του έτους και θα κυκλοφορήσει στην αγορά το 2023. Το όνομα του δεν έχει ανακοινωθεί και πιστεύουμε ότι θα αποκαλυφθεί ταυτόχρονα με το αυτοκίνητο, αλλά η αποκλειστική εικόνα μας δείχνει πώς θα μπορούσε να μοιάζει. Το SUV θα έχει ογκώδη εμφάνιση που απέχει από την σημερινή γκάμα της μάρκας, με ψηλή γραμμή καπό, νέα φώτα LED και κλειστή μάσκα.

Το δεύτερο ηλεκτρικό μοντέλο θα έρθει το 2024, περιγράφεται από τη Ford ως «sport crossover» και από teaser έχουν αποκαλυφθεί διαφορετικής σχεδίασης φώτα. Όπως και το Volkswagen ID.5, πιθανότατα θα είναι μια πιο κομψή έκδοση του «αδερφού» SUV. Και παρά τις κοινές βάσεις, ο επικεφαλής της Ford Ευρώπης, Stuart Rowley, ανέφερε ότι τα νέα SUV θα ξεχωρίζουν από τα αντίστοιχα της Volkswagen.

Το τρίτο αυτοκίνητο θα είναι μια ηλεκτρική έκδοση του πολυτελούς crossover Puma, που σημείωσε  130.000 πωλήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη το 2020. Θα κατασκευάζεται στη Ρουμανία, αλλά δεν γνωρίζουμε καμία τεχνική λεπτομέρεια. Για να καταφέρει να ανταγωνιστεί το Peugeot e-2008 θα χρειαστεί μια αυτονομία άνω των 321 χιλιομέτρων.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΝΕΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ PUMA

Παράλληλα με την ανακοίνωση των επιβατικών μοντέλων η Ford ανακοίνωσε και τέσσερα ηλεκτρικά επαγγελματικά οχήματα νέας γενιάς που θα είναι διαθέσιμα στην Ευρώπη μέχρι το 2024.

Απόδοση: Χριστίνα-Μυρτώ Σταθάκη

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!