To πιο ισχυρό ηλεκτρικό αυτοκίνητο της BMW (video)

Η iX M60 είναι ένα μεγάλο SUV, με 619 ίππους και επιτάχυνση 0-100 χλμ/ώρα σε λιγότερο από 4 δλ.

To πιο ισχυρό ηλεκτρικό αυτοκίνητο της BMW (video)

Η iX M60 είναι ένα μεγάλο SUV, με 619 ίππους και επιτάχυνση 0-100 χλμ/ώρα σε λιγότερο από 4 δλ.

Το ερχόμενο καλοκαίρι θα κυκλοφορήσει στην Ευρώπη η iX M60, το πρώτο μοντέλο της BMW M που σχεδιάστηκε εξαρχής ως αμιγώς ηλεκτρικό. Το μεγάλο SUV, μήκους σχεδόν 5 μέτρων, αποκτά την κορυφαία του έκδοση, η οποία είναι ταυτόχρονα το πιο ισχυρό αυτοκίνητο μηδενικών ρύπων της γερμανικής μάρκας.

Η συνδυαστική ισχύς των δύο ηλεκτρικών μοτέρ φθάνει τους 619 ίππους και η ροπή τα 1.015 Nm (1.100 Nm με ενεργοποιημένο το Launch Control). Η BMW iX M60 επιταχύνει από στάση στα 100 km/h σε μόλις 3,8 δευτερόλεπτα, επίδοση που συνήθως συναντάμε σε supercars. Η μέγιστη ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 χλμ/ώρα. Η μπαταρία υψηλής τάσης (εκμεταλλεύσιμης χωρητικότητας 105,2 kWh) είναι τοποθετημένη χαμηλά στο δάπεδο του αυτοκινήτου και εξασφαλίζει αυτονομία (σύμφωνα με το πρότυπο WLTP) έως 566 χιλιόμετρα.

Μαζί με την BMW i4 M50, η iX M60 ενσαρκώνει την είσοδο της μάρκας BMW M στην κατηγορία των ηλεκτροκίνητων οχημάτων υψηλών επιδόσεων. Εφοδιάζεται με ηλεκτρική τετρακίνηση και τεχνολογία ανάρτησης που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αερανάρτηση και στους δύο άξονες που είναι ειδικά ρυθμισμένη για μοντέλα Μ με αυτόματο έλεγχο ύψους. Η  iX M60 θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο του BMW Group στο Dingolfing.

Η φιλοσοφία του αλουμινένιου πλαισίου τύπου space frame και η χρήση πλαστικού ενισχυμένου με ανθρακονήματα (CFRP) σε μέρη όπως η οροφή, τα πλαϊνά και το πίσω τμήμα, αποτελούν ένα ευφυές μίγμα υλικών που αυξάνει την ακαμψία, μειώνοντας ταυτόχρονα το βάρος. Οι επιδόσεις, η απόδοση και η αυτονομία της BMW iX M60 ωφελούνται επίσης από τα βελτιστοποιημένα αεροδυναμικά χαρακτηριστικά, που της χαρίζουν συντελεστή οπισθέλκουσας (C) 0,26 σε Sport Mode.

Τεχνολογικά, η BMW iX M60 κάνει χρήση σύγχρονων συστημάτων υποστήριξης οδηγού και αρκετές καινοτομίες. Μία νέα γενιά αισθητήρων, ένα νέο πακέτο λογισμικού σε συνδυασμό με μια πλατφόρμα υψηλής υπολογιστικής ισχύος προσφέρουν επίσης σημαντικές δυνατότητες για συνεχή πρόοδο της αυτόνομης οδήγησης και των λειτουργιών στάθμευσης – με επίπεδο λειτουργικότητας 3, μεσοπρόθεσμα. Η τελευταία γενιά του συστήματος απεικόνισης και ελέγχου iDrive βασίζεται στο νέο λειτουργικό σύστημα BMW Operating System 8.

Στο εσωτερικό συναντάμε καθίσματα πολλαπλών λειτουργιών με ενσωματωμένα προσκέφαλα, το μεγάλο BMW Curved Display, το εξαγωνικό τιμόνι και ανθρακί επένδυση οροφής. Το προαιρετικό εσωτερικό Suite περιλαμβάνει καθίσματα, πίνακα οργάνων, κεντρική κονσόλα και επενδύσεις θυρών από φυσικό δέρμα, καθώς και επιφάνειες και χειριστήρια σε Gold Bronze. Ανεξάρτητα από την επιλεγμένη διάταξη απεικόνισης και το ενεργοποιημένο My Mode, ένα λογότυπο M εμφανίζεται στην αριστερή περιοχή της οθόνης πληροφοριών.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!