Υδρογονοκίνητο Opel Vivaro-e

Η Stellantis είναι ο πρώτος κατασκευαστής αυτοκινήτων που βγάζει στην κυκλοφορία ελαφρύ van με κυψέλες καυσίμου

Υδρογονοκίνητο Opel Vivaro-e

Η Stellantis είναι ο πρώτος κατασκευαστής αυτοκινήτων που βγάζει στην κυκλοφορία ελαφρύ van με κυψέλες καυσίμου

Το πρώτο Opel Vivaro-e Hydrogen βγήκε από τη γραμμή παραγωγής και έπιασε δουλειά στη υπηρεσία της Miele, του γερμανικού κατασκευαστή premium οικιακών συσκευών. Το όχημα κυψελών καυσίμου υδρογόνου βασίζεται στο υπάρχον ηλεκτρικό Opel Vivaro-e με μπαταρία, το «Διεθνές Van της Χρονιάς 2021». Με γεμάτες δεξαμενές υδρογόνου, η αυτονομία του είναι πάνω από 400 χιλιόμετρα, ενώ ο ανεφοδιασμός διαρκεί μόνο τρία λεπτά, δηλαδή περίπου όσο χρειάζεται για να γεμίσει ένα συμβατικό πετρελαιοκίνητο ή βενζινοκίνητο όχημα.

Η μπαταρία ιόντων λιθίου 10,5 kWh παρέχει δυναμική μέγιστη ισχύ όταν απαιτείται, για παράδειγμα, κατά την εκκίνηση και την επιτάχυνση. Αφού η μπαταρία καλύπτει τις ανάγκες ισχύος σε αυτές τις  περιπτώσεις, η κυψέλη καυσίμου μπορεί να λειτουργεί σε βέλτιστες συνθήκες λειτουργίας. Η μπαταρία επιτρέπει επίσης το αναγεννητικό φρενάρισμα, ενώ η δυνατότητα plug-in προσφέρει τη δυνατότητα επαναφόρτισης αν είναι απαραίτητο, παρέχοντας 50 χλμ αμιγώς ηλεκτρικής αυτονομίας. Το Vivaro-e Hydrogen διαθέτει στον βασικό εξοπλισμό τριφασικό ενσωματωμένο φορτιστή (11 kW) και καλώδιο φόρτισης mode 2.

Χάρη στον έξυπνο σχεδιασμό, το Vivaro-e Hydrogen δεν κάνει κανέναν συμβιβασμό στους χώρους, σε σύγκριση με τις εκδόσεις που χρησιμοποιούν κινητήρα εσωτερικής καύσης, προσφέροντας έως 5,3 ή 6,1 κυβικά μέτρα όγκου φορτίου. Το ηλεκτρικό μοντέλο κυψελών καυσίμου διατίθεται σε μήκη M και L (4,95 και 5,30 μέτρα) με ωφέλιμο φορτίο έως και 1.000 κιλά.

Όπως το ηλεκτροκίνητο αδερφάκι του με μπαταρία και τα συμβατικά με κινητήρες εσωτερικής καύσης, το Vivaro-e Hydrogen προσφέρει μια μεγάλη γκάμα συστημάτων υποστήριξης οδηγού που ενισχύουν την ασφάλεια. Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει πανοραμική κάμερα οπισθοπορείας 180ο , προειδοποίηση τυφλού σημείου και park pilot εμπρός/πίσω.

Το σύστημα ψυχαγωγίας Multimedia Navi Pro λειτουργεί μέσω αναγνώρισης φωνής ή της έγχρωμης οθόνης αφής και είναι συμβατό με Apple CarPlay και Android Auto. Το σύστημα πλοήγησης προσφέρει χάρτες για την Ευρώπη, δυναμική καθοδήγηση διαδρομής και TMC. Οι χρήστες μπορούν επίσης να δροσίσουν ή να ζεστάνουν την καμπίνα των επιβατών κατά τη φόρτιση μέσω του «OpelConnect» και να προγραμματίσουν τους χρόνους φόρτισης με την εφαρμογή «myOpel».

Το νέο Vivaro-e Hydrogen παράγεται στο Opel Special Vehicles (OSV) στο Rüsselsheim και συμπληρώνει το χαρτοφυλάκιο της εταιρίας, δίπλα στα ηλεκτρικά φορτηγά με μπαταρία Combo-e, Vivaro-e και Movano-e που είναι ήδη διαθέσιμα.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!