Η νέα εποχή της Cupra: Άρχισε η παραγωγή του ηλεκτρικού Born (video)

To σπορ μοντέλο κατασκευάζεται στο μεγαλύτερο εργοστάσιο ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Ευρώπης, στο Zwickau της Γερμανίας

Η νέα εποχή της Cupra: Άρχισε η παραγωγή του ηλεκτρικού Born (video)

To σπορ μοντέλο κατασκευάζεται στο μεγαλύτερο εργοστάσιο ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Ευρώπης, στο Zwickau της Γερμανίας

Και επίσημα η Cupra εισέρχεται στην ηλεκτροκίνηση, με τα πρώτα Born να βγαίνουν από τη γραμμή παραγωγής στο Zwickau της Γερμανίας. Με δυνατότητα ετήσιας παραγωγής 330.000 αυτοκινήτων, το εργοστάσιο του Ομίλου Volkswagen θεωρείται το μεγαλύτερο για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ευρώπη.

Το Born είναι ένα σπορ ηλεκτρικό hatchback, το οποίο εκτιμάται ότι θα βοηθήσει την Cupra αφενός να φθάσει το 20% των συνολικών πωλήσεων της SEAT και αφετέρου να διεισδύσει σε χώρες όπου τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι δημοφιλή. Βασίζεται στην πλατφόρμα ΜΕΒ, την οποία μοιράζεται με μοντέλα όπως το Volkswagen ID.3 και το Audi Q4 e-tron.

Το λανσάρισμά του στην ευρωπαϊκή αγορά θα γίνει τον Νοέμβριο, με τρεις εκδόσεις μπαταρίας και αντίστοιχες ισχύος. Η βασική με τους 150 ίππους και την μπαταρία χωρητικότητας 45 kWh προσφέρει αυτονομία 340 χλμ. στον κύκλο WLTP (0-100 χλμ/ώρα σε 8,9 δλ). Με την μπαταρία των 58 kWh και το μοτέρ των 204 ίππων η αυτονομία φθάνει τα 420 χλμ. και η επιτάχυνση 0-100 χλμ/ώρα διαρκεί 7,3 δλ.

Η κορυφαία έκδοση των 231 ίππων χάρη στο πακέτο e-Boost συνδυάζεται είτε με την μπαταρία 58 kWh είτε με την μεγάλη των 77 kWh. Η αυτονομία φθάνει αντίστοιχα έως τα 420 χλμ. και τα 540 χλμ. και η επιτάχυνση 0-100 χλμ/ώρα τα 6,6 και 7 δλ. Σε όλους τους συνδυασμούς η μέγιστη ροπή ανέρχεται σε 310 Nm.

To Born δεν είναι μόνο σπορ, είναι ταυτόχρονα άνετο χάρη στο ευρύχωρο εσωτερικό αλλά και συνδεδεμένο. Η μεγάλη οθόνη 12 ιντσών για το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας περιλαμβάνεται στο στάνταρ εξοπλισμό, ενώ η εφαρμογή “My CUPRA” δίνει στον οδηγό του Born εξ αποστάσεως πρόσβαση σε μία σειρά από λειτουργίες του οχήματος μέσω του κινητού, όπως το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας. Χάρη στη δυνατότητα σύνδεσης της έκδοσης με την μεγάλη μπαταρία σε ταχυφορτιστή 125 kW της μπαταρίας , το Born κερδίζει 100 χλμ. αυτονομίας μέσα σε μόλις 7 λεπτά. Ακόμη και αν το επίπεδο της μπαταρίας έχει πέσει στο 5%, φθάνει στο 80% εντός 35 λεπτών.

Την τεχνογνωσία που θα αποκτήσουν οι μηχανολόγοι της Cupra θα την μεταφέρουν πίσω στην Ισπανία. Στο εργοστάσιο του Martorell θα κατασκευάζονται από το 2025 και μετά περισσότερα από 500.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα πόλης κάθε χρόνο, όχι μόνο για τις SEAT και Cupra αλλά και για άλλες μάρκες του Volkswagen Group.

 

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!