To νέο, ισχυρότερο Toyota GR Yaris

Το Toyota GR Yaris ανανεώθηκε εις βάθος, με περισσότερη ισχύ και νέο κιβώτιο ταχυτήτων.

To νέο, ισχυρότερο Toyota GR Yaris

Το Toyota GR Yaris ανανεώθηκε εις βάθος, με περισσότερη ισχύ και νέο κιβώτιο ταχυτήτων.

Η Toyota έχει δώσει στο hot hatchback GR Yaris ένα σημαντικό σετ αναβαθμίσεων για το 2024, παρουσιάζοντας το αυτοκίνητο «2ης γενιάς» με νέο εσωτερικό, περισσότερη ισχύ και νέο κιβώτιο ταχυτήτων. Βασιζόμενη στην εκπληκτική επιτυχία της πρώτης γενιάς του Toyota GR Yaris, η ιαπωνική εταιρεία βελτίωσε το αυτοκίνητο δίνοντάς του μια σειρά από επιλογές αναβαθμίσεων που ζητούσαν οι πελάτες.

Ξεκινώντας κάτω από το καπό, η Toyota έδωσε στον υψηλής απόδοσης 3κύλινδρο κινητήρα μια αύξηση ισχύος και ροπής στους 280 ίππους και τα 390 Nm. Αυτή η αύξηση της απόδοσης προέρχεται από ένα βελτιωμένο σύστημα ψεκασμού και ελαφρύτερα έμβολα, και έρχεται με ένα σύστημα βαλβίδων υψηλότερης αντοχής, νέες βαλβίδες εξαγωγής και νέο αισθητήρα πίεσης εισαγωγής.

Η ισχύς μεταδίδεται μέσω είτε ενός στάνταρ μηχανικού κιβωτίου 6 σχέσεων ή στο νέο αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων της Toyota, το οποίο έχει αναπτυχθεί ειδικά για το GR Yaris. Σχεδιασμένο για να προσφέρει αστραπιαίες αλλαγές, με ιδιαίτερη προσοχή στα κατεβάσματα, οι ταχύτερες αλλαγές και οι πιο κοντές σχέσεις του κιβωτίου θα κρατούν τον κινητήρα στο ιδανικό εύρος λειτουργίας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Υπάρχουν και άλλες μικρές λεπτομέρειες, όπως η διαμόρφωση του μοχλού αλλαγής ταχυτήτων που ο οδηγός τον τραβά προς το μέρος του για τα ανεβάσματα, και τον σπρώχνει προς τα εμπρός για τα κατεβάσματα, και προέρχεται από το μηχανοκίνητο αθλητισμό. Παρέχεται επίσης η δυνατότητα τροποποίησης της συμπεριφοράς των αλλαγών σχέσης ανάλογα με την επιλεγμένη λειτουργία οδήγησης. Αυτό συμβάλλει στη βελτίωση των επιδόσεων.

Η κίνηση μεταδίδεται και στους τέσσερις τροχούς μέσω μιας αναβαθμισμένης έκδοσης του συστήματος τετρακίνησης GR-Four, το οποίο χρησιμοποιεί ένα σύνολο συμπλεκτών, μεταβάλλοντας την κατανομή της ροπής σύμφωνα με τρεις διαφορετικές λειτουργίες τετρακίνησης. Η βασική λειτουργία Sport διατηρεί την κατανομή ισχύος εμπρός-πίσω 40:60 και μια νέα λειτουργία Gravel να την προσαρμόζει σε 53:47. Η πιο ακραία λειτουργία Track είναι πλέον μεταβλητή, και ρυθμίζει αυτόματα την κατανομή ισχύος μεταξύ 60:40 και 30:70.

Το GR Yaris θα διατίθεται πλέον σε μία μόνο έκδοση υψηλών προδιαγραφών «Circuit», με μπλοκέ διαφορικό και στους δύο άξονες. Η βασική διαφορά είναι ότι τώρα οι λειτουργίες τετρακίνησης διαχωρίζονται από τις λειτουργίες οδήγησης, Normal, Sport και Eco, που ρυθμίζουν παράγοντες όπως το βάρος του τιμονιού, τη χαρτογράφηση του γκαζιού, τα όργανα και τον κλιματισμό, δίνοντας στους οδηγούς ακόμα μεγαλύτερο εύρος επιλογών.

Η Toyota δεν έχει ανακοινώσει στοιχεία επιδόσεων, αλλά υποψιαζόμαστε ότι η έκδοση με το μηχανικό κιβώτιο θα είναι ελαφρώς ταχύτερο στο σπριντ 0-100 χλμ. από τα 5,5 δευτερόλεπτα του προηγούμενου GR Yaris, με το αυτόματο να μειώνει την επίδοση μερικά ακόμη δέκατα, χάρη στις ταχύτερες αλλαγές και τις πιο κοντές σχέσεις.

Εκτός από αυτές τις αναβαθμίσεις, η Toyota έχει επίσης ενισχύσει τη συνολική δομή του αυτοκινήτου με περισσότερες συγκολλήσεις και σχεδόν 25% περισσότερη κόλλα. Οι βάσεις της ανάρτησης είναι πιο άκαμπτες και υπάρχουν νέα ελατήρια στον εμπρός άξονα με γόνατα MacPherson, αλλά και στον πίσω άξονα πολλαπλών συνδέσμων.

Οι οπτικές αλλαγές στο εξωτερικό του νέου GR Yaris είναι μικρές. Ωστόσο, το εσωτερικό έχει υποστεί τη μεγάλη μεταμόρφωση. Ολόκληρο το ταμπλό έχει ανασχεδιαστεί, με το άνω άκρο του να βρίσκεται πλέον 50 χιλιοστά πιο χαμηλά. Ο κεντρικός καθρέπτης έχει επίσης μετατοπιστεί βελτιώνοντας την ορατότητα προς τα εμπρός. Επιπλέον, τα εμπρός καθίσματα είναι 25 χιλιοστά πιο χαμηλά, απαντώντας σε μια από τις βασικές κριτικές για τη θέση οδήγησης του προηγούμενου αυτοκινήτου.

Ο πίνακας οργάνων έχει αντικατασταθεί από μια διαμορφώσιμη οθόνη 12,3 ιντσών. Ο συνολικός σχεδιασμός είναι πολύ εμπνευσμένος από τον μηχανοκίνητο αθλητισμό και σηματοδοτεί μια τεράστια αλλαγή από το στάνταρ εσωτερικό του Toyota Yaris στο οποίο βασίζεται. Οι πρώτες παραδόσεις του GR Yaris αναμένονται τον Ιούνιο.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!