AC Cobra GT Roadster: Με σεβασμό στο παρελθόν

H νέα AC Cobra GT Roadster των 663 ίππων έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Λονδίνο.

AC Cobra GT Roadster: Με σεβασμό στο παρελθόν

H νέα AC Cobra GT Roadster των 663 ίππων έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Λονδίνο.

Στο στάδιο της Tottenham Hotspur, μόλις 40 χλμ. μακριά από το σημείο όπου ιδρύθηκε η εταιρεία, αποκαλύφθηκε η AC Cobra GT Roadster με καινούργιο σχεδιασμό, που σέβεται όμως το ένδοξο παρελθόν του θρυλικού μοντέλου. Διαθέτει έναν 5λιτρο V8 κινητήρα, που αποδίδει έως και 663 ίππους, και ένα καινοτόμο σωληνωτό πλαίσιο από αλουμίνιο και αμάξωμα από ανθρακονήματα για να προσφέρει μια απολαυστική οδηγική εμπειρία.

Ξεκινώντας από λευκή κόλλα χαρτί, στο σχεδιασμό της AC Cobra GT Roadster έγινε τη χρήση της τελευταίας τεχνολογίας και των πιο σύγχρονων μηχανολογικών διαδικασιών, αλλά παραμένει πιστό στο πνεύμα του αρχικού αυτοκινήτου της δεκαετίας του 1960. Το νέο roadster είναι το αποτέλεσμα μιας επένδυσης πολλών εκατομμυρίων ευρώ εξέλιξης σχεδόν τεσσάρων ετών.

Προσπαθεί να είναι παράλληλα όμορφο και χρηστικό ως σπορ αυτοκίνητο, και μόλις 250 μονάδες του αναμένεται να κατασκευάζονται για τις παγκόσμιες αγορές κάθε χρόνο, με το πρώτο έτος παραγωγής να έχει ήδη διατεθεί. Όντας αρκετά μεγαλύτερη από την αρχική AC Cobra, η σύγχρονη εργονομία επιτρέπει στη GT Roadster να φιλοξενεί οδηγούς με ύψος πολύ πάνω από 1,80 μ., ενώ χρησιμοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες για να επικυρώσει τα διαπιστευτήριά της ως grand tourer.

Το νέο πλαίσιο έχει μεταξόνιο 2,57 μέτρα, δηλαδή είναι 284 χιλιοστά μεγαλύτερο από την AC Cobra Mk. VI. Ωστόσο, το συνολικό μήκος του αυτοκινήτου (4,225 μ.) έχει αυξηθεί μόνο κατά 110 χιλιοστά. Το μετατρόχιο έχει βελτιστοποιηθεί για να δώσει ένα φαρδύτερο στήσιμο, το οποίο, μαζί με την κατανομή βάρους, ωφελεί την ευελιξία. Παρά το μικρό βάρος, έχει εξαιρετική στρεπτική ακαμψία. Το αμάξωμα από ανθρακονήματα ζυγίζει κάτω από 50 κιλά, ενώ το συνολικό βάρος παραμένει κάτω από 1.450 κιλά.

O 5λιτρος V8 κινητήρας της GT Roadster είναι διαθέσιμος σε δύο διαφορετικές εκδόσεις, ατμοσφαιρικός και turbo, αναπτύσσοντας έως 663 ίππους και 780 Nm ροπής στην πιο ισχυρή μορφή του. Αυτό επιτρέπει την επιτάχυνση από τα 0-100 χλμ./ώρα σε 3,4 δλ. και να αναπτύξει τελική ταχύτητα 278 χλμ./ώρα.

Ο ατμοσφαιρικός κινητήρας αποδίδει 460 ίππους και 570 Nm ροπής. Τους δύο κινητήρες συνοδεύουν δύο επιλογές κιβωτίου, ένα μηχανικό 6 σχέσεων ή ένα αυτόματο 10 σχέσεων με paddles αλλαγής ταχυτήτων πίσω από το τιμόνι. Η τιμή της AC Cobra GT Roadster ξεπερνάει τα 320.000 ευρώ.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!