To νέο Opel Grandland εντοπίστηκε σε δοκιμές

Η δεύτερη γενιά του Opel Grandland θα χρησιμοποιεί την ίδια πλατφόρμα το νέο Peugeot E-3008, αλλά χωρίς την coupe γραμμή οροφής.

To νέο Opel Grandland εντοπίστηκε σε δοκιμές

Η δεύτερη γενιά του Opel Grandland θα χρησιμοποιεί την ίδια πλατφόρμα το νέο Peugeot E-3008, αλλά χωρίς την coupe γραμμή οροφής.

Το ταπεινό Opel Grandland βρίσκεται μαζί μας από το 2017 και έχει αποδειχθεί ένα λογικό, ευρύχωρο μεσαίο οικογενειακό SUV. Ωστόσο, ποτέ δεν κατάφερε να νικήσει τους καλύτερους σε αυτή την άκρως ανταγωνιστική κατηγορία, δηλαδή μοντέλα όπως το Hyundai Tucson και το Kia Sportage. Ίσως η επερχόμενη δεύτερη γενιά του Grandland να έχει καλύτερες πιθανότητες, αλλά θα αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερο ανταγωνισμό, καθώς θα είναι διαθέσιμο για πρώτη φορά με αμιγώς ηλεκτρικό σύστημα κίνησης.

Το νέο Grandland και το Grandland Electric -ναι, η Opel προσθέτει απλώς το «Electric» στο τέλος των ονομάτων των μοντέλων της για την αμιγώς ηλεκτρική έκδοση- θα χρησιμοποιούν την πλατφόρμα STLA M της μητρικής εταιρείας της Opel, Stellantis. Πρόκειται για την ίδια πλατφόρμα στην οποία βασίζεται το νέο Peugeot 3008 και το ηλεκτρικό E-3008, και έχει σχεδιαστεί εξαρχής για να φιλοξενεί μπαταρία, καθώς και κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Οι βασικές διαφορές θα είναι στο στυλ και το εσωτερικό των δύο μοντέλων. Ενώ η Peugeot επέλεξε μια εμφάνιση που θυμίζει περισσότερο coupe για το νέο 3008, μαζί με μια καμπίνα που κυριαρχείται από οθόνες και καθορίζεται από την τελευταία εκδοχή του σχεδιασμού πληροφόρησης του οδηγού i-Cockpit, φαίνεται ότι η Opel ακολουθεί μια λιγότερο επαναστατική προσέγγιση.

Μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα ότι το νέο Grandland θα έχει ένα πιο παραδοσιακό σχήμα SUV, με τη γραμμή της οροφής του να έχει μία απαλή κλίση στο πίσω μέρος, σε αντίθεση με την πιο δραματική σιλουέτα του 3008. Ωστόσο, φαίνεται ότι το νέο Grandland θα είναι λιγότερο στρογγυλεμένο από το σημερινό αυτοκίνητο, αντλώντας έμπνευση από το crossover Mokka και το Astra hatchback και station wagon όγδοης γενιάς, ειδικά όσον αφορά το εμπρός μέρος.

Το νέο Grandland έχει υψηλότερο καπό από το προηγούμενο μοντέλο, γεγονός που θα το βοηθήσει να δείχνει και να αισθάνεται πιο επιβλητικό στο δρόμο. Μπορούμε επίσης να δούμε ένα πολύ λεπτό σετ φώτων ημέρας LED, όπως αυτά των Mokka και Astra, αν και το καμουφλάζ κρύβει τη μάσκα «Vizor» που έχει γίνει το σήμα κατατεθέν των σύγχρονων Opel. Κάτω από όλα αυτά υπάρχει μια κεντρική εισαγωγή αέρα που θα βοηθήσει στην ψύξη της μπαταρίας και των κινητήρων.

Μιλώντας για αυτό, το Grandland Electric και το E-3008 είναι πιθανό να προσφέρονται με την ίδια επιλογή μπαταριών 73 kWh και 98 kWh που προσδίδουν στο Peugeot αυτονομία έως 525 και 700 χλμ., αντίστοιχα. Ωστόσο, το λιγότερο αεροδυναμικό σχήμα του Opel ενδέχεται να οδηγήσει σε ελαφρώς μικρότερες τιμές αυτονομίας.

Η πλειονότητα της γκάμας του Grandland Electric θα εξακολουθεί να έχει κίνηση στον εμπρός άξονα, από έναν μονό ηλεκτροκινητήρα που αποδίδει είτε 204 ή 230 ίππους, ανάλογα την μπαταρία. Ωστόσο, μια τετρακίνητη έκδοση θα πρέπει επίσης να είναι διαθέσιμη με βάση παρόμοια τεχνολογία με αυτή του E-3008 με διπλό κινητήρα. Αυτό το αυτοκίνητο αποδίδει 319 ίππους και 509 Nm ροπής, μειώνοντας το χρόνο επιτάχυνσης από 0-100 χλμ./ώρα από περίπου 9 δλ. στα στάνταρ μοντέλα σε σχεδόν 6 δλ.

Το Grandland δε θα προσφέρει τις ίδιες υψηλές ταχύτητες φόρτισης με το Hyundai Ioniq 5, αλλά μια φόρτιση 20-80% δε θα απαιτεί περισσότερο από μισή ώρα, ακόμη και για τα μοντέλα με μεγαλύτερη μπαταρία. Όπως αναφέραμε όμως, το νέο Grandland δε θα είναι μόνο αμιγώς ηλεκτρικό, και μια plug-in υβριδική έκδοση θα πρέπει επίσης να διατίθεται λίγο καιρό μετά το λανσάρισμα, όπως θα συμβεί και με το γαλλικό αυτοκίνητο.

Αναμένουμε ότι το νέο Opel Grandland θα παρουσιαστεί στις αρχές του 2024 και θα έχει σημαντικά υψηλότερη τιμή εκκίνησης από το τρέχον μοντέλο, το οποίο ξεκινά από τα 27.100 ευρώ σε βενζινοκίνητη έκδοση ή από 47.900 ευρώ ως plug-in υβριδικό. Οι ανταγωνιστές του Grandland Electric θα περιλαμβάνουν οικογενειακά ηλεκτρικά αυτοκίνητα όπως το Skoda Enyaq, το Toyota bZ4X και το Volkswagen ID.4.

Αποκλειστική συνεργασία: Auto Express

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Opel Grandland 2024 spyshot

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!