Volvo: Τέλος οι κινητήρες diesel από τις αρχές του 2024

Ο τελευταίος κινητήρας πετρελαίου της Σουηδικής εταιρείας θα παραχθεί στις αρχές του 2024, με στόχο ως το 2030 να παράγονται μόνο ηλεκτρικά Volvo.

Volvo: Τέλος οι κινητήρες diesel από τις αρχές του 2024

Ο τελευταίος κινητήρας πετρελαίου της Σουηδικής εταιρείας θα παραχθεί στις αρχές του 2024, με στόχο ως το 2030 να παράγονται μόνο ηλεκτρικά Volvo.

Η Volvo έχει θέσει στόχο ως το 2030 να διαθέτει στην αγορά αποκλειστικά 100% ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Απώτερος στόχος είναι η Σουηδική εταιρεία να γίνει κλιματικά ουδέτερη έως το 2040.

Στο πλαίσιο αυτό, η Volvo ανακοίνωσε στην Κλιματική Εβδομάδα της Νέας Υόρκης τον τερματισμό της παραγωγής όλων των πετρελαιοκίνητων μοντέλων της, έως τις αρχές του 2024. Αυτό σημαίνει πως σε λίγους μήνες από τώρα θα έχει κατασκευαστεί το τελευταίο Volvo με κινητήρα diesel.

Το αξιοσημείωτο είναι πως μόλις τέσσερα χρόνια πριν, οι κινητήρες πετρελαίου ήταν η βασική πηγή εσόδων της Volvo στην Ευρώπη. Η πλειοψηφία των αυτοκινήτων που διέθεσε η Σουηδική μάρκα στην ευρωπαϊκή αγορά το 2019, εφοδιάζονταν με κινητήρα diesel, ενώ τα ηλεκτροκίνητα μοντέλα της μόλις είχαν αρχίσει να αφήνουν το αποτύπωμά τους.

Από τότε, αυτή η τάση έχει αντιστραφεί σε μεγάλο βαθμό, λόγω της μεταβολής στη ζήτηση, των αυστηρότερων κανονισμών για τους ρύπους, καθώς και της προσήλωσης που δείχνει η εταιρεία στην ηλεκτροκίνηση. Σήμερα, η πλειοψηφία των πωλήσεων της Volvo στην Ευρώπη αποτελείται από ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, είτε με αμιγώς ηλεκτρικά είτε plug-in hybrid.

Από το 2022 μάλιστα η Volvo έχει σταματήσει την εξέλιξη νέων κινητήρων εσωτερικής καύσης (βενζίνη & diesel). «Αυτό που ο κόσμος χρειάζεται τώρα, σε αυτό το κρίσιμο σημείο για τον πλανήτη μας και την ανθρωπότητα, είναι ηγεσία», σημειώνει ο Jim Rowan, Διευθύνων Σύμβουλος της Volvo Cars. «Είναι καιρός η βιομηχανία και οι πολιτικοί ηγέτες να είναι δυναμικοί και αποφασιστικοί και να παράγουν ουσιαστικές πολιτικές και δράσεις στη μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής. Εστιάζουμε στην εκτέλεση του μέρους που μας αναλογεί και ενθαρρύνουμε τους συνεργάτες μας, καθώς και τους πολιτικούς ηγέτες ανά τον κόσμο να πράξουν το ίδιο

Προκειμένου να δώσει μεγαλύτερη έμφαση σε αυτό το σημείο, ο Επικεφαλής Βιωσιμότητας της Volvo Cars, Anders Kärrberg (Άντερς Κέρμπεργκ), θα παρευρεθεί σε εκδήλωση που οργανώνει η Συμμαχία Accelerating to Zero (A2Z) στη φετινή Κλιματική Εβδομάδα της Νέας Υόρκης. Έχοντας ιδρυθεί στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP27, η Συμμαχία A2Z αποτελεί μία πολυσυμμετοχική πλατφόρμα για όσους έχουν υπογράψει – όπως η Volvo – τη Διακήρυξη της Γλασκώβης για Οχήματα Μηδενικών Εκπομπών.

Συλλογικός στόχος της συμμαχίας είναι έως το 2040 – και όχι αργότερα από το 2035 στις μεγάλες αγορές – το σύνολο των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων και van να αφορά οχήματα με μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!