To νέο Audi A5 Avant θα αντικαταστήσει το A4

Εντοπίσαμε σε δοκιμές εξέλιξης την τελευταία έκδοση του Audi Α5 Avant που θα παρατάξει η εταιρεία των τεσσάρων δακτυλίων απέναντι στην BMW Σειρά 3.

To νέο Audi A5 Avant θα αντικαταστήσει το A4

Εντοπίσαμε σε δοκιμές εξέλιξης την τελευταία έκδοση του Audi Α5 Avant που θα παρατάξει η εταιρεία των τεσσάρων δακτυλίων απέναντι στην BMW Σειρά 3.

Το Audi A4 είναι ένα από τα βασικά μοντέλα της σκηνής των compact-executive αυτοκινήτων για σχεδόν 30 χρόνια, αλλά πρόκειται να υποστεί τη μεγαλύτερη αλλαγή στην ιστορία του, με τη γερμανική μάρκα να το μετονομάζει σε A5. Το σήμα A5 επιλέχθηκε επειδή τα αυτοκίνητα της Audi με ζυγό αριθμό μετακινούνται σε αμιγώς ηλεκτρικά συστήματα κίνησης. Για παράδειγμα, το επερχόμενο A6 θα γίνει A7, με το A6 e-tron να αποτελεί την EV εναλλακτική λύση. Ως αποτέλεσμα, αναμένουμε μια αμιγώς ηλεκτρική έκδοση του A5 να ονομαστεί «A4 e-tron».

Οι τελευταίες κατασκοπευτικές εικόνες μας δίνουν την καλύτερη δυνατή ματιά στο νέο A5 Avant και υποδηλώνουν ότι η πλήρης αποκάλυψη του ανταγωνιστή της BMW Σειράς 3 της Audi δεν απέχει πολύ. Παρά την αυξανόμενη γκάμα των SUV με την ονομασία Q, τα Audi A5 και A5 Avant station wagon θα παραμείνουν ένα σημαντικό μέρος της γκάμας της Audi.

Από τις προηγούμενες κατασκοπευτικές φωτογραφίες του επερχόμενου A5 Avant και του πιο σπορ μοντέλου S5 Avant, έχουμε ήδη μια καλή ιδέα για το πώς θα μοιάζει το νέο αυτοκίνητο. Θα υιοθετήσει μια εξελικτική σχεδίαση, βασισμένη στο απερχόμενο μοντέλο, με καθαρές και αιχμηρές γραμμές. Αυτό το αυτοκίνητο δοκιμών διαθέτει αμάξωμα παραγωγής, οπότε παρά το εκτενές καμουφλάζ, μπορούμε να δούμε ότι η μάσκα του ψυγείου στο εμπρός μέρος θα είναι πιο στενή, σε συνδυασμό με ένα σύνολο επιθετικά διαμορφωμένων προβολέων.

Οι πλευρικές εισαγωγές αέρα είναι τοποθετημένες χαμηλά και στο κάτω μέρος υπάρχει μια φαρδιά γρίλια. Οι επιφάνειες κατά μήκος των πλευρών του A5 είναι πιο καθαρές, χωρίς τις έντονες πτυχώσεις των πρόσφατων Audi. Το αυτοκίνητο δοκιμών διαθέτει ζάντες αλουμινίου με διαμαντένια κοπή και είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε πίσω φώτα έτοιμα για παραγωγή, και μοιάζουν με αυτά που συναντάμε στο σημερινό A3.

Εντοπίσαμε επίσης τη σπορ έκδοση S5 Avant να δοκιμάζεται. Η συνολική σχεδίαση δεν απέχει πολύ από το βασικό μοντέλο, πιθανότατα για να δημιουργηθεί χώρος για το κορυφαίο αυτοκίνητο υψηλών επιδόσεων RS5. Υπάρχει μία καινούργια ένθετη γρίλιας σε σχήμα κυψέλης, διαφορετικός σχεδιασμός κάτω γρίλιας, μεγαλύτεροι τροχοί, ισχυρότερο σετ φρένων και σύστημα εξάτμισης με τέσσερις απολήξεις.

Η hot έκδοση RS5 αυτού του αυτοκινήτου θα μπορούσε να είναι ένα από τα τελευταία βενζινοκίνητα αυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων της Audi, καθώς η γερμανική μάρκα επιδιώκει να λανσάρει τα τελευταία της μοντέλα με κινητήρα εσωτερικής καύσης έως το 2026.

Προηγούμενες κατασκοπευτικές φωτογραφίες μας έχουν επίσης δώσει μια ματιά στο εσωτερικό του A5. Η πιο πρόσφατη έκδοση του Virtual Cockpit της Audi αποκτά μια μεγαλύτερη οθόνη οργάνων πίσω από το τιμόνι, που διαθέτει επίπεδο κάτω μέρος, ενώ τα στάνταρ μοντέλα αναμένεται να έχουν στρογγυλό.

Ενώ μεγάλο μέρος της καμπίνας παραμένει κρυφό, περιμένουμε ένα νέο ταμπλό, με λιγότερα φυσικά χειριστήρια. Θα υπάρχει μια αυτόνομη κεντρική οθόνη που θα κάθεται στο ταμπλό και φαίνεται ότι η κεντρική κονσόλα έχει ανασχεδιαστεί, και διαθέτει νέο επιλογέα ταχυτήτων. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι το νέο A5 θα διατίθεται μόνο με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων.

Οι μεγαλύτερες αλλαγές θα συμβούν όμως κάτω από το αμάξωμα. Το επόμενο A5 θα βασίθζεται στην ίδια πλατφόρμα MLB με το προηγούμενο μοντέλο, αλλά θα τροφοδοτείται από μια σειρά νέων κινητήρων εσωτερικής καύσης, τους οποίους ο Oliver Hoffman, επικεφαλής τεχνικό στέλεχος της Audi, περιγράφει ως «τους καλύτερους που έχουμε λανσάρει ποτέ».

Αποκλειστική συνεργασία: Auto Express

Απόδοση: Φαμπρίτσιο Λαζάκις

Audi A5 exclusive image

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!