Εντοπίστηκε σε δοκιμές το νέο Audi SQ5 υψηλών επιδόσεων

Η ανανεωμένη γκάμα των μεσαίων SUV της Audi με κινητήρα εσωτερικής καύσης θα ολοκληρωθεί με το SQ5.

Εντοπίστηκε σε δοκιμές το νέο Audi SQ5 υψηλών επιδόσεων

Η ανανεωμένη γκάμα των μεσαίων SUV της Audi με κινητήρα εσωτερικής καύσης θα ολοκληρωθεί με το SQ5.

Καθώς η επόμενη γενιά του Audi Q5 πλησιάζει όλο και πιο πολύ στην επικείμενη αποκάλυψή του, οι νέες εικόνες από τις δοκιμές του κορυφαίου SQ5 στο Nürburgring μας έδωσαν την καλύτερη δυνατή εικόνα του δημοφιλούς premium SUV. Αναμένεται να κυκλοφορήσει στα τέλη του τρέχοντος έτους, το Q5 θα ανταγωνιστεί τη νέα Mercedes GLC και την επερχόμενη ολοκαίνουργια BMW X3 στη δημοφιλή κατηγορία.

Στο επίκεντρο των αλλαγών θα βρεθούν η εξωτερική αισθητική, η εσωτερική διαμόρφωση και η τεχνολογία του Q5, με το αυτοκίνητο να υιοθετεί τη νέα γενιά σχεδιαστικής γλώσσας που δημιουργήθηκε υπό την επιρροή του επικεφαλής σχεδιασμού της Audi, Marc Lichte. Όπως φαίνεται σε αυτές τις νέες κατασκοπευτικές φωτογραφίες, το νέο Q5 υιοθετεί μια πολύ πιο επιθετική προσέγγιση, εισάγοντας με μεγάλες εισαγωγές αέρα και λεπτό φωτισμό LED.

Το εμπρός μέρος αυτού του πρωτότυπου SQ5 είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό, με μεγάλα ανοίγματα στο κάτω μέρος και στα άκρα σε κάθε πλευρά της μεγάλης μάσκας της Audi. Οι νέοι προβολείς LED αναμένεται να ενσωματώνουν την τελευταία τεχνολογία Digital Light της Audi, καθώς και τη νέα γενιά υπογραφής φώτων ημέρας της Audi, χαρακτηριστικό που εμφανίστηκε για πρώτη φορά αρχικό A5 Coupe, το οποίο έκτοτε έχει υιοθετηθεί σε όλο τον κόσμο της αυτοκίνησης.

Καθώς κατευθυνόμαστε προς το πίσω μέρος του αυτοκινήτου, γίνεται εμφανές ότι είναι βελτιωμένη η σιλουέτα του Q5 σε σχέση με αυτή του υφιστάμενου μοντέλου, με μια πιο ακραία γωνία πίσω κρυστάλλου και ένα τρισδιάστατο εφέ για την πίσω φωτεινή μπάρα. Στο πίσω μέρος υπάρχει ένα χαρακτηριστικό σχεδιαστικό στοιχείο Audi «S» στις τετραπλές απολήξεις εξατμίσεων.

Η καμπίνα θα αναθεωρηθεί πλήρως, με νέες μεγάλες οθόνες και μια εντελώς νέα αρχιτεκτονική ταμπλό. Θα εισάγει μια νέα εποχή στην εσωτερική σχεδίαση της Audi, η οποία θα εμφανιστεί και στα νέα μοντέλα A5 Sportback και Avant, και θα είναι περισσότερο ευθυγραμμισμένη με την ηλεκτρική γκάμα της Audi.

Μιλώντας για αυτό, δεν θα υπάρχει επιλογή αμιγώς ηλεκτρικού συστήματος κίνησης του νέου Q5, που θα πλαισιώσει το επερχόμενο ηλεκτρικό Q6 e-tron στη γκάμα της Audi, . Αντιθέτως, το Q5 θα εστιάζει σε υβριδικούς κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Ο τεχνικός επικεφαλής της Audi, Oliver Hoffman, μας έχει ήδη περιγράψει την τεχνική βάση της επόμενης γενιάς του A5 Avant, ένα στενά συνδεδεμένο μοντέλο, που βασίζεται επίσης στην ανανεωμένη αρχιτεκτονική MLB-EVO. Εξήγησε ότι οι νέας γενιάς κινητήρες εσωτερικής καύσης έχουν σχεδιαστεί εξαρχής για να συνδυάζονται απρόσκοπτα με τις διάφορες υβριδικές επιλογές που θα προσφέρονται.

Μια ανανεωμένη έκδοση του γνωστού υπερτροφοδοτούμενου 2λιτρου βενζινοκινητήρα EA888 του Ομίλου Volkswagen θα είναι θεμελιώδης για τη νέα οικογένεια κινητήρων της πλατφόρμας. Τώρα ,αυτός ο κινητήρας θα συμπληρώνεται με ένα ήπια υβριδικό σύστημα 48 volt και αναθεωρημένο turbo. Η τεχνολογία των 48 volt επεκτείνει τις δυνατότητες του αυτοκινήτου όταν κινείται χωρίς γκάζι, με την ηλεκτρική ενίσχυση να μετατρέπεται από φευγαλέες στιγμές λειτουργίας σε βασικό κομμάτι της οδηγικής εμπειρίας, βελτιώνοντας τις επιδόσεις και την οικονομία καυσίμου.

Η ίδια τεχνολογία αναμένεται να εφαρμοστεί και στις επιλογές κινητήρων diesel του Q5, οι οποίες παρά τη μείωση της δημοτικότητά τους στη γενική αγορά, παραμένουν δημοφιλείς για μοντέλα SUV όπως το Q5 και το SQ5. Ένας ανανεωμένος υβριδικός 2λιτρος TDI θα προσφέρεται παράλληλα με τον 3λιτρο V6 diesel κινητήρα του SQ5 που απεικονίζεται πιο πάνω.

Τέλος, η Audi θα προσφέρει επίσης μια ευρύτερη γκάμα plug-in υβριδικών επιλογών, συνδυάζοντας τον 2λιτρο βενζινοκινητήρα με μια μπαταρία ιόντων λιθίου και έναν πιο ουσιαστικό ηλεκτροκινητήρα. Η Audi προσφέρει σήμερα δύο επιλογές PHEV στο υπάρχον Q5, ένα ζεύγος που σχεδόν σίγουρα θα προσφέρεται και στο νέο μοντέλο.

Αποκλειστική συνεργασία: Auto Express

Απόδοση: Φαμπρίτσιο Λαζάκις

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!