Ανανέωση για τις Mercedes-Benz CLA & CLA Shooting Brake

Mε δεδομένη την πρόσφατη ανανέωση της A-Class, η γοητευτική μικρή της Mercedes-Benz δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί από τη διαδικασία αναβάθμισης ενσωματώνοντας μια σειρά στοχευμένων αλλαγών σε εξοπλιστικό, σχεδιαστικό αλλά και τεχνολογικό επίπεδο σε όλο το φάσμα των παραλλαγών της, συμπεριλαμβανομένων των κορυφαίων εκδόσεων A 35 και A 45 της AMG

23C0032_001

Ανανέωση για τις Mercedes-Benz CLA & CLA Shooting Brake

Mε δεδομένη την πρόσφατη ανανέωση της A-Class, η γοητευτική μικρή της Mercedes-Benz δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί από τη διαδικασία αναβάθμισης ενσωματώνοντας μια σειρά στοχευμένων αλλαγών σε εξοπλιστικό, σχεδιαστικό αλλά και τεχνολογικό επίπεδο σε όλο το φάσμα των παραλλαγών της, συμπεριλαμβανομένων των κορυφαίων εκδόσεων A 35 και A 45 της AMG

Ακολουθώντας το παράδειγμα της A-Class, η δυναμικότερη σχεδιαστικά παραλλαγή των μικρών της Mercedes-Benz ανανεώνεται, εστιάζοντας σε μια ολιστικά αναβαθμισμένη εμπειρία περιλαμβάνοντας αλλαγές σε οπτικό επίπεδο αλλά κυρίως προσθήκες σε ό,τι αφορά την γκάμα κινητήρων και τον ψηφιακό εξοπλισμό της.

Ξεκινώντας αντιστρόφως η σημαντικότερη προσθήκη αφορά την ένταξη ήπιας υβριδικής τεχνολογίας σε όλο το φάσμα βενζινοκίνητων εκδόσεων της CLA και CLA Shooting Brake, συμπεριλαμβανομένης της εναρκτήριας έκδοσης επιδόσεων AMG A 35, με την μορφή παράλληλου ηλεκτρικού κυκλώματος 48 Volt.

To ήπιο υβριδικό σύστημα συνεισφέρει με 14 επιπλέον ίππους που αν και δεν μεταβάλλουν τα μεγέθη ισχύος των εκδόσεων, υπόσχονται μια πιο άνετη εμπειρία αναλαμβάνοντας την εκκίνηση, που πραγματοποιείται με ελάχιστο θόρυβο και κραδασμούς αλλά και συμβάλλει στη διαδικασία stop-start και στην συχνότερη απεμπλοκή του κινητήρα σε υψηλές ταχύτητες και στη συνθήκη coasting.

H δεύτερη σημαντική μεταβολή αφορά τις plug-in υβριδικές εκδόσεις του τετράθυρου coupe και της πρακτικότερης εκδοχής του με το διακριτικό e, που χάρη σε μια αποδοτικότερη μπαταρία 15,6 kWh αλλά και ένα ισχυρότερο ηλεκτρικό μοτέρ με απόδοση 109 ίππους, υπόσχονται αφενός ηλεκτρική αυτονομία που φτάνει έως και τα 82 χλμ. και αφετέρου, περισσότερη ισχύ κατά την αμιγή ηλεκτρική λειτουργία.

Επιπλέον της αποδοτικότερης λειτουργίας της η μπαταρία εμφανίζει και βελτιωμένους χρόνους επαναφόρτισης καθώς ο χρόνος σε ταχυφορτιστή DC για την αναπλήρωση της ενέργειας σε 25 λεπτά ενώ η φόρτιση σε εναλλασσόμενο ρεύμα μπορεί να πραγματοποιείται πλέον με την συνδρομή φορτιστή 11 kW (αντί 7,4 kW) που προσφέρεται ως επιλογή.

Οι παραπάνω μεταβολές δεν μεταβάλλουν το «ισοζύγιο» ισχύος των plug-in υβριδικών CLA που εξακολουθούν να προσφέρουν ισχύ 218 ίππων και 450 Nm ροπής, αλλά μειώνουν σημαντικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και κατανάλωσης καυσίμου που πλέον ξεκινούν από τα 18 γρ./χλμ. και το 0,8 λίτρου/100 χλμ., αντίστοιχα.

Σημαντικές βελτιώσεις έχουν υλοποιηθεί και στο ευφυές σύστημα ψυχαγωγίας και ενημέρωσης MBUX το οποίο συστήνεται ως ακόμα πιο… ευφυές χάρη σε παρεμβάσεις στο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης από το οποίο υποστηρίζεται και υπόσχεται, βελτιωμένες δυνατότητες αλληλεπίδρασης μέσω των φωνητικών εντολών ενώ, ξεκινώντας από τη Γερμανία, θα προστεθεί στις επιλογές του μια δυνατότητα δυναμικής ηχητικής  ξενάγησης,  με την ονομασία Tourguide.

Στις προσθήκες συγκαταλέγονται και νέα γραφικά για αμφότερες τις οθόνες που προσφέρονται σε διαστάσεις 7,0 και 10,25 ιντσών ή 10,25+10,25 (και για τις δύο οθόνες) αλλά και νέες διαμορφώσεις μέσω των νέων επιλογών Classic, Sporty και Discreet που δομούν διαφορετικά την ιεράρχηση των πληροφοριών αλλά το πλήθος τους, αναλόγως με τις προτιμήσεις και τη διάθεση του οδηγού. Επιπλέον όλες οι θύρες USB είναι φωτιζόμενες για επιπλέον χρηστικότητα ενώ, προσφέρεται ασύρματη συνδεσιμότητα smartphones μέσω Apple CarPlay και Android Auto Wireless. Να σημειωθεί ότι ως επιλογή διατίθεται το ηχοσύστημα Burmester το οποίο ενσωματώνει την τεχνολογία Dolby Atmos.

Φυσικά από την αναβάθμιση δεν θα μπορούσε να εξαίρεση η εξωτερική εμφάνιση της CLA που δεν παραλλάζει ωστόσο τις γνώριμες αναλογίες της. Στις αλλαγές συγκαταλέγονται οι ανασχεδιασμένοι προφυλακτήρες, γρίλια και αεροδυναμικός διαχύτης ενώ το παζλ συμπληρώνουν τα ανανεωμένα γραφικά των κεντρικών και των πίσω φωτιστικών σωμάτων LED σε συνδυασμό με νέες επιλογές για τους τροχούς και φυσικά για τις αποχρώσεις του αμαξώματος. Από τις προσθήκες δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι νέες επιλογές για τις επενδύσεις του εσωτερικού που εκτός από τα νέα χρώματα, περιλαμβάνουν και υφάνσεις που αποτελούν προϊόντα ανακύκλωσης σε συνδυασμό με τεχνητό δέρμα αντί του φυσικού.

Σε ό,τι αφορά τις κορυφαίες εκδόσεις της CLA, AMG 35 και AMG 45, εκτός από την προσθήκη ήπιου υβριδικού κυκλώματος στην περίπτωση της πρώτης, εξακολουθούν να προσφέρουν ισχύ 306 και 421 ίππων αντίστοιχα, επωφελούνται εξίσου από, διαφορετικού ύφους αλλά αντίστοιχης κλίμακας αισθητικού περιεχομένου παρεμβάσεις εντός και εκτος με κυρίαρχη την προσθήκη της έκδοσης AMG Street Style Edition η οποία θα διατεθεί σε περιορισμένους αριθμούς και φροντίζει να ισχυροποιήσει ακόμα πιο έντονα το μήνυμα επιδόσεων της κορυφαίας έκφρασης του μοντέλου CLA 45 S.

Εν είδει υπενθύμισης η “απλή” γκάμα κινητήρων της CLA ξεκινά με τον turbo κινητήρα βενζίνης 1,3 λίτρου ο οποίος εξακολουθεί να αποδίδει 136 ίππους στην έκδοση CLA 180 και 163 ίππους στη CLA 200. Ψηλότερα στην γκάμα τοποθετείται ο τετρακύλινδρος κινητήρας των 2,0 λίτρων ο οποίος συνδυάζεται με τετρακίνηση αποδίδοντας 190 ίππους και 300 Nm ροπής.

Τα diesel μοτέρ εξακολουθούν να αποτελούν επιλογή, με επίκεντρο τον τετρακύλινδρο δίλιτρο κινητήρα και  εφαλτήριο την έκδοση 180 d με απόδοση 116 ίππους η οποία δίνει την σκυτάλη στις 200 d και 220 d με ισχύ 150 και 190 ίππων. Όλες οι εκδόσεις συνδυάζονται με κιβώτια διπλού συμπλέκτη επτά ή οκτώ σχέσεων, αναλόγως την ισχύ.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!