Εννέα ηλεκτρικά μοντέλα μέχρι το 2027 στα σχέδια της ΚΙΑ

Η κορεατική φίρμα σχεδιάζει ένα στόλο συνολικά 14 νέων ηλεκτρικών μοντέλων σε παγκόσμιο επίπεδο εκ των οποίων τα εννέα θα κατευθυνθούν (και) στην Ευρώπη

Εννέα ηλεκτρικά μοντέλα μέχρι το 2027 στα σχέδια της ΚΙΑ

Η κορεατική φίρμα σχεδιάζει ένα στόλο συνολικά 14 νέων ηλεκτρικών μοντέλων σε παγκόσμιο επίπεδο εκ των οποίων τα εννέα θα κατευθυνθούν (και) στην Ευρώπη

Μετά την πολυεπίπεδη επιτυχία του EV6 η KIA ετοιμάζει τα επόμενα ηλεκτρικά βήματα της τα οποία συνοψίζονται στο στρατηγικό σχέδιο «Plan που, με τη σειρά του, προβλέπει το λανσάρισμα εννέα αμιγώς ηλεκτροκίνητων μοντέλων στην ευρωπαϊκή επικράτεια, με ορίζοντα το 2027.

Το Plan S αποτελεί μέρος του επιχειρηματικού σχεδιασμού της ΚΙΑ με ορίζοντα το 2030 και θα προσθέσει στην παγκόσμια γκάμα της κορεατικής φίρμας συνολικά 14 νέα ηλεκτρικά μοντέλα, στο πλαίσιο του στόχου της κορεατικής φίρμας αν αυξήσει τις ετήσιες πωλήσεις της σε τέσσερα εκατομμύρια έως το τέλος της δεκαετίας επενδύοντας κατά ένα μεγάλο μέρος στην ηλεκτροκίνηση. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κορεάτη κατασκευαστή, το ¼ και πλέον των πωλήσεων της δηλαδή περίπου το ένα εκατομμύριο θα προέρχεται από ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Πολλά από τα νέα ηλεκτρικά μοντέλα που ετοιμάζει η KIA για το άμεσο μέλλον αναμένεται να έχουν ως αφετηρία την αρχιτεκτονική E-GMP όπου ήδη βασίζεται το EV6 και θα βασίζεται επίσης το επικείμενο EV9, ένα επταθέσιο αμιγώς ηλεκτρικό SUV το οποίο θα παρουσιαστεί ως έκδοση παραγωγής μέσα στην χρονιά, μένοντας πιστό στις σχεδιαστικές προδιαγραφές του ομώνυμου concept που παρουσιάστηκε στην έκθεση του Los Angeles το 2021.

Να σημειωθεί ότι η KIA έχει ήδη κατοχυρώσει τις ονομασίες από EV1 έως ΕV9, ενώ εκτός πλην των γνωστών ΕV6 και EV9, η επόμενη προσθήκη στην ηλεκτρική γκάμα αναμένεται να υιοθετήσει τα διακριτικά EV4 και την μορφή ενός compact crossover στο μέγεθος της BMW X1. Βάσει των διαθέσιμων πληροφοριών το EV4 θα προσφέρει αυτονομία που θα ξεπερνά τα 480 χλμ. υιοθετώντας ανάλογα «ηλεκτρικά» χαρακτηριστικά με το EV6. Επίσης, όλα τα νέα μοντέλα της κορεατικής φίρμας θα προσφέρουν τη δυνατότητα Feature on Demand, μια υπηρεσία που καθιστά εφικτή την απόκτηση επιπλέον δυνατοτήτων και λειτουργιών μέσω over-the-air updates.

ΚΙΑ EV4

Εκτός από τα ηλεκτροκίνητα μοντέλα που απευθύνονται στο ευρύ κοινό και σε ιδιώτες, η KIA έχει υψηλούς στόχους και σε ό,τι αφορά τα λεγόμενα Purpose Built Vehicle, ηλεκτροκίνητα οχήματα ειδικού σκοπού, κυρίως ελαφρά επαγγελματικά αλλά και MPV μοντέλα που θα απευθύνονται σε εταιρείες. Η ΚΙΑ στοχεύει να αναδειχθεί σε ηγετική δύναμη και στην συγκεκριμένη κατηγορία προβλέποντας των πενταπλασιασμό των αντίστοιχων προϊόντων στην γκάμα της με ορίζοντα το τέλος της δεκαετίας.

Προς το παρόν, ο σχεδιασμός που αφορά τα επαγγελματικά ηλεκτροκίνητα προβλέπει την δημιουργία τους βάσει των ήδη υφιστάμενων αρχιτεκτονικών και όπως ισχύει στην περίπτωση του e-Niro Plus θα προορίζονται για στόλους υπηρεσιών μεταφοράς επιβατών αλλά και εμπορευμάτων. Από το 2025, το πλάνο της ΚΑΙ προβλέπει την σχεδίαση νέων ευέλικτων αρχιτεκτονικών skateboard οι οποίες θα προοριστούν αποκλειστικά για την συγκεκριμένη κατηγορία οχημάτων.

Να σημειωθεί ότι οι αρχιτεκτονικές skateboard επιτρέπουν την μέγιστη δυνατή ευελιξία σε ό,τι αφορά την επιλογή αμαξώματος, δίνοντας ακόμα και τη δυνατότητα με την ίδια βάση, να επιλέγονται, από τον ιδιοκτήτη, αναλόγως την εκάστοτε περίσταση, διαφορετικοί τύποι αμαξώματος. Φυσικά όλα τα παραπάνω θα συνοδευτούν και από τον οικολογικό εξορθολογισμό των μεθόδων παραγωγής οι οποίες θα αξιοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και δίνουν έμφαση στην χρήση βιώσιμων, ανακυκλωμένων και ανακυκλώσιμων πρώτων υλών.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!