Η τέχνη και η τεχνική πίσω από το έμβλημα «Flying B» της Bentley

Το έμβλημα «Flying B» της Bentley, βρίσκεται πλέον στην 6η εκδοχή του και αποτελεί ένα μικρό έργο τέχνης, απαιτώντας τεχνική υψηλών προδιαγραφών για την κατασκευή του.

Η τέχνη και η τεχνική πίσω από το έμβλημα «Flying B» της Bentley

Το έμβλημα «Flying B» της Bentley, βρίσκεται πλέον στην 6η εκδοχή του και αποτελεί ένα μικρό έργο τέχνης, απαιτώντας τεχνική υψηλών προδιαγραφών για την κατασκευή του.

Το γνωστό εμβλημα «Flying B», στην έκτη κατά σειρά εκδοχή του, κοσμεί το επάνω μέρος της μάσκας της Bentley Flying Spur Mulliner. Οι προβολείς του αυτοκινήτου και τα φτερά του ιστορικού εμβλήματος φωτίζουν ταυτόχρονα, υποδεχόμενα τον οδηγό στο αυτοκίνητο. Το «Flying B» είναι στάνταρ στοιχείο στην Flying Spur Mulliner, ενώ είναι προαιρετικό σε όλες τις Flying Spur και επιλέγεται από το 97% των αγοραστών.

Η δημιουργία αυτής της μοναδικής εμπειρίας για τον ιδιοκτήτη, σε συνδυασμό με την ανανέωση του κομψού εμβλήματος «Flying B», απαίτησε ένα συνδυασμό εξαιρετικών δεξιοτήτων σχεδιασμού, κατασκευαστικών τεχνικών και μηχανικών ικανοτήτων.

Νέα γενιά με σχεδιαστική αναβάθμιση

Τα αυτοκίνητα της Bentley με το «Flying B» προσφέρονται από τα μέσα της δεκαετίας του 1920, με το σημερινό σχέδιο να είναι η έκτη εκδοχή του. Για την πιο πρόσφατη Flying Spur, οι σχεδιαστές και οι μηχανικοί της Bentley αποδέχθηκαν την πρόκληση να ανεβάσουν την τέχνη και την τεχνική κατασκευής του «Flying B» σε υψηλότερο επίπεδο.

Το έμβλημα που κοσμεί τη Flying Spur Mulliner είναι το πρώτο στην ιστορία της Bentley που αναπτύχθηκε ψηφιακά, το πρώτο που διαθέτει μια πλάκα κάλυψης που το αντικαθιστά όταν αποθηκεύεται μέσα στη μάσκα. Διαθέτει καθαρά ακρυλικά φτερά και είναι το πρώτο που φωτίζεται εσωτερικά.

Bentley Flying B Production

Κατά τη διάρκεια της εξέλιξης της νέας Flying Spur, μια μικρή λίστα υποψηφίων σχεδίων για το νέο «Flying B» δημιουργήθηκε σε πρωτότυπη μορφή εντός των εγκαταστάσεων της εταιρείας στο Crewe και παρουσιάστηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο για την τελική έγκριση. Το νικητήριο σχέδιο, που ανήκε στον Hoe Young Hwang, ήταν η ομόφωνη επιλογή.

Κατασκευασμένο με τη χρήση ειδικών τεχνικών χύτευσης

Το «Flying B» είναι χυτό ως ένα ενιαίο κομμάτι από ανοξείδωτο χάλυβα ποιότητας 316, και διαθέτει μια εξελιγμένη κρυσταλλική δομή η οποία είναι πολύ σκληρή και ικανή να αντέχει σε ακραίες θερμοκρασίες. Η προσθήκη μολυβδαινίου του προσδίδει επιπλέον αντοχή στη διάβρωση, στοιχείο ζωτικής σημασίας για ένα αντικείμενο που είναι εκτεθειμένο στα στοιχεία της φύσης όλο το χρόνο, οπουδήποτε στον πλανήτη, από τον Αρκτικό Κύκλο έως τον Ισημερινό.

Το «Flying B» κατασκευάζεται χρησιμοποιώντας τη διαδικασία χύτευσης του «χαμένου κεριού» στη Lestercast Ltd, μια τεχνική που συνήθως προορίζεται για εξαρτήματα ακριβείας όπως τα πτερύγια αεροστροβίλων. Αυτή η μορφή χύτευσης, αν και χρονοβόρα, χρησιμοποιείται συνήθως για την κατασκευή σύνθετων εξαρτημάτων που απαιτούν αυστηρότερες ανοχές, λεπτότερα τοιχώματα και καλύτερο φινίρισμα επιφάνειας από ό,τι μπορεί να επιτευχθεί με την χύτευση με άμμο.

Αρχικά, λιωμένο κερί εγχέεται σε μια μήτρα. Ένας υδατοδιαλυτός πυρήνας καταλαμβάνει την κοιλότητα όπου θα κάθονται τα δύο ακρυλικά κρυστάλλινα φτερά, ενώ ένας κεραμικός κεντρικός πυρήνας δημιουργεί μια δίοδο μέσα στο καλούπι κεριού για την καλωδίωση φωτισμού. Στη συνέχεια, το κέρινο έμβλημα αφαιρείται από τη μήτρα και απομένει ένα τέλειο «Flying B» σε κερί.

Στη συνέχεια, αυτό το πρόπλασμα του εμβλήματος από κερί τοποθετείται μέσα σε πολλαπλές στρώσεις ενός λεπτού κεραμικού διαλύματος που περιέχει πυρίτιο και αλουμίνιο. Μόλις αυτά τα στρώματα στερεοποιηθούν, το κερί τήκεται σε θάλαμο πίεσης ατμού, αφήνοντας πίσω του ένα κεραμικό καλούπι με μια κούφια κοιλότητα στο σχήμα του εμβλήματος.

Σε αυτό το σημείο, ο λιωμένος ανοξείδωτος χάλυβας 316, που θερμαίνεται στους 1.600 βαθμούς Κελσίου, χύνεται στο κεραμικό καλούπι. Μόλις κρυώσει και πήξει ο χάλυβας, αφαιρείται το κεραμικό εξωτερικό περίβλημα, ενώ ο κεραμικός πυρήνας διαλύεται υπό πίεση, χρησιμοποιώντας ένα καυστικό διάλυμα.

Το έμβλημα «Flying B» από ανοξείδωτο χάλυβα που εμφανίζεται, είναι έτοιμο για το επόμενο στάδιο. Η αμμοβολή αφαιρεί τυχόν ίχνη κεραμικού υλικού και μια διαδικασία που ονομάζεται «λείανση εξώθησης» διασφαλίζει ότι η εσωτερική δίοδος είναι αρκετά ομαλή για την καλωδίωση που θα περάσει μέσα από αυτήν.

Μόνο αφότου αφαιρεθεί κάθε ίχνος κεραμικού υλικού και το εξάρτημα μετρηθεί προσεκτικά για να εξασφαλιστεί ότι βρίσκεται εντός των ακριβέστατων ανοχών που απαιτούνται, το «Flying Β» θα σταλεί για γυάλισμα στο χέρι.

Bentley Flying B Production

Η διαδικασία διαρκεί 11 εβδομάδες από την αρχή έως το τέλος, οπότε το έμβλημα είναι έτοιμο για συναρμολόγηση από την WCM Europe Ltd, συμπεριλαμβανομένων των κρυστάλλινων ακρυλικών πτερυγίων, της καλωδίωσης και των μικροσκοπικών LED που δημιουργούν το ελκυστικό τελικό αποτέλεσμα επάνω στο αυτοκίνητο.

Η εξέλιξη του εμβλήματος «Flying B»

Οι πρώτες Bentley δεν είχαν το γνωστό έμβλημα στη μάσκα τους. Η παλαιότερη Bentley που υπάρχει, η EXP2, διέθετε έναν απλό μετρητή θερμοκρασίας νερού ως καπάκι του ψυγείου του οδηγού. Όμως η ζήτηση από τους ιδιοκτήτες οδήγησε την εταιρεία να προσφέρει από τα μέσα της δεκαετίας του 1920 ένα περίτεχνο, όρθιο ορειχάλκινο «Β» με φτερά που παραμένουν σε οριζόντια θέση.

Στην εποχή της Bentley Derby (1931-1939) ανατέθηκε στον καλλιτέχνη Charles Sykes να δημιουργήσει μια μικρότερη και αισθητικά πιο βελτιωμένη εκδοχή. Η αρχική του σχεδίαση περιείχε ένα μονό πτερύγιο «B» με κλίση προς τα εμπρός σε στυλ Art Deco, με όψεις έτσι ώστε το «B» να διαβάζεται σωστά όταν το βλέπει κανείς από κάθε πλευρά. Όμως, η ενιαία πτέρυγα δεν ήταν δημοφιλής στους ιδιοκτήτες και η σχεδίαση «Β» του Sykes άλλαξε για να διαθέτει δύο πτερύγια στραμμένα προς τα πίσω.

Bentley Flying B Production

Ένα «Flying B» με κλίση προς τα πίσω προσφέρθηκε για λίγο στα αυτοκίνητα της σειράς Derby Bentley MR και MX, για να υποδηλώσει τον σπορ χαρακτήρα τους. Ένα μειονέκτημα αυτού του σχεδίου ήταν ότι τα φτερά προεξείχαν προς τα πίσω, ακριβώς επάνω από το καπό. Το πρόβλημα ήταν ότι οι ιδιοκτήτες έπρεπε να στρίψουν το «Flying B»  στο πλάι όταν άνοιγαν το καπό για να αποφύγουν ενδεχόμενη ζημιά!

Οι επαναλήψεις του σχεδίου του Sykes τοποθετήθηκαν σε τροποποιημένη μορφή σε όλα τα μοντέλα της Bentley μέχρι τη δεκαετία του 1970, οπότε η νομοθεσία για την προστασία των πεζών απαγόρευσε τα συμπαγή εμβλήματα πάνω στο καπό και διακόπηκε η κυκλοφορία τους.

Το 2006 παρουσιάστηκε ένα αναθεωρημένο σχέδιο του εμβλήματος «Flying B», με ανασυρόμενο πλέον μηχανισμό, για τα μοντέλα Bentley Azure και Brooklands. Αργότερα, η ίδια σχεδίαση προσφέρθηκε ως επιλογή για την Bentley Mulsanne. Αυτός ο σχεδιασμός επιτρέπει την απόσυρση του «Flying B» όταν ανιχνευτεί το ενδεχόμενο πρόσκρουσης, ενώ παραμένει στη θέση του σε όλες τις άλλες περιπτώσεις. Χρειάστηκε μέχρι το 2019 και την άφιξη της νέας Flying Spur, ώστε το «Flying B» να φτάσει στο σημερινό απόγειο της τεχνικής και καλλιτεχνικής του τελειότητας.

Bentley Flying B Production

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!