Κοντσέρτο για V12 από τη Lamborghini

Η Lamborghini δημιούργησε ένα soundtrack για να συνοδεύει τον μοναδικό βρυχηθμό των V12 κινητήρων της.

Κοντσέρτο για V12 από τη Lamborghini

Η Lamborghini δημιούργησε ένα soundtrack για να συνοδεύει τον μοναδικό βρυχηθμό των V12 κινητήρων της.

Το «The Engine Songs» είναι ένα εγχείρημα στο οποίο ο μουσικός παραγωγός Alex Trecarichi συνεργάστηκε με τους μηχανικούς ήχου της Lamborghini, για να δημιουργήσουν ένα sountrack-φόρο τιμής στους κινητήρες εσωτερικής καύσης V12 της ιταλικής μάρκας, με ένα playlist 24 τραγουδιών στο Spotify, το οποίο μπορείτε να ακούσετε εδώ.

Για να επιλέξει τα κομμάτια του «The Engine Songs», ο Trecarichi εφάρμοσε τους τύπους τουμετασχηματισμού Fourier στη μουσική του κινητήρα: μια μαθηματική συνάρτηση που ο εγκέφαλος ενστικτωδώς χρησιμοποιεί για να αναλύσει έναν ήχο στα άπειρα επιμέρους στοιχεία του.

Ο Trecarichi αναπαρήγαγε τη φυσική ικανότητα του εγκεφάλου στο στούντιο, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη: «Αυτή η διαδικασία μου επέτρεψε να βρω τις βασικές συχνότητες του κινητήρα που συμπίπτουν με τις τρεις ακριβείς φάσεις της εκφραστικότητάς του: την ανάφλεξη (ρελαντί), τις 4.000 στροφές ανά λεπτό και τη μέγιστη ισχύ».

Όπως έχει διαπιστωθεί, στις χαμηλότερες στροφές του, ο κινητήρας τραγουδάει σε Φα δίεση (92,5 Hz): στο το ίδιο μουσικό κλειδί δηλαδή με το soundtrack «Canone Infinito» του Lorenzo Senni, που περιλαμβάνεται στη λίστα αναπαραγωγής V12. Στις 4.000 σ.α.λ. τα έμβολα συντονίζονται σε Σολ (98 Hz), που συντονίζεται με το «Run Away» του Ben Böhmer. Στην υψηλότερη κορυφή των 8.000 στροφών ανά λεπτό, ο V12 ανεβαίνει στο Σολ δίεση (103,83 Hz) του «We Can All Dance» του Sam Collins.

Το κρεσέντο του κινητήρα V12 της Lamborghini, με τις δραματικές αλλαγές στον τόνο του ανάλογα με τις κινήσεις του οδηγού στο δεξί πεντάλ, τις στροφές του κινητήρα και τις αλλαγές ταχυτήτων, είναι μουσικά ανάλογο με ένα βιολί.

Οδηγώντας την Lamborghini Aventador Ultimae στο δρόμο, με τη συνοδεία του soundtrack «The Engine Songs V12», ο Luca Natali Stradivari, συνθέτης, μουσικός και οργανοποιός, βίωσε τη φυσική μουσικότητα του ατμοσφαιρικού V12 με την έμπνευση και την επιστήμη πίσω από το ειδικά διαμορφωμένο playlist.

Ως τελευταίος απόγονος του Antonio Stradivari, του μεγαλύτερου κατασκευαστή βιολιών στην ιστορία, ο Luca με την αίσθηση μουσικής αρμονίας που έχει, παρομοιάζει την υψίσυχνη κραυγή του V12 με τους ήχους των κορυφαίων νοτών του βιολιού: «Οι υψηλές συχνότητες του βιολιού είναι πολύ συναισθηματικές και αγγίζουν τους πάντες, δίνοντας την ιδέα του τι μπορεί να κάνει η τέχνη και η μουσική».

«Όπως και με ένα αυτοκίνητο. Η αρμονία του βιολιού δημιουργείται από όλα τα στοιχεία της κατασκευής του, από το ξύλο μέχρι το βερνίκι. Αλλά ο τόνος του αποφασίζεται από τον ερμηνευτή, όπως ακριβώς ο τόνος ενός αυτοκινήτου καθορίζεται από τον οδηγό του».

Ο ήχος του «καθαρού» κινητήρα εσωτερικής καύσης V12 της Lamborghini θα περάσει σύντομα στην ιστορία, καθώς θα σταματήσει να παράγεται με την τελευταία Aventador Ultimae το 2022. Από την επόμενη χρονιά, ο διάδοχος της Aventador θα εφοδιάζεται με μια plug-in υβριδική έκδοση του V12.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!