Σε έπιασαν για υπερβολική ταχύτητα; Σεμινάριο αντί για πρόστιμο

Εφαρμόζεται ήδη στη Μεγάλη Βρετανία. Λέτε να το δούμε και στην Ελλάδα;

Σε έπιασαν για υπερβολική ταχύτητα; Σεμινάριο αντί για πρόστιμο

Εφαρμόζεται ήδη στη Μεγάλη Βρετανία. Λέτε να το δούμε και στην Ελλάδα;

Η πλειοψηφία των οδηγών περηφανεύεται για καθαρό point system χωρίς ποινή στο δίπλωμα, όμως καθώς ο αριθμός των καμερών αυξάνεται τόσο και οι πιθανότητες για παράβαση του ορίου ταχύτητας. Ακόμη και αν οφείλεται σε μία στιγμή κατά την οποία ο οδηγός έχει αφαιρεθεί. Με την προϋπόθεση ότι η υπέρβαση του ορίου ταχύτητας είναι μικρή, τότε στη Μ. Βρετανία δικαιούσαι να «πληρώσεις» παρακολουθώντας ένα σχετικό σεμινάριο, διάρκειας περίπου 4 ωρών.

Αυτά τα σεμινάρια έχουν σχεδιαστεί για να ενημερώνουν τους οδηγούς για τους πιθανούς κινδύνους και συνέπειες της υπερβολικής ταχύτητας, ώστε να μην παραβιάσουν τα όρια στο μέλλον. Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της συμμετοχής σε αυτά τα σεμινάρια είναι ότι δεν παίρνει ποινή στο point system.

Πότε δικαιούσαι συμμετοχή στο σεμινάριο;

Αν «πιαστείς» να οδηγείς πάνω από το όριο ταχύτητας στη Μ. Βρετανία, θα λάβεις μία επιστολή η οποία σε ενημερώνει για τις συνέπειες. Σε αρκετές περιπτώσεις, θα είσαι σε θέση να επιλέξεις ανάμεσα σε τρεις εναλλακτικές: να πληρώσεις το πρόστιμο και να σου επιβληθούν οι πόντοι ποινής, να προσφύγεις σε δικαστήριο ή να παρακολουθήσεις τα σεμινάρια, με μειωμένο πρόστιμο και χωρίς επιβάρυνση στο point system.

Δικαιούσαι να λάβεις μέρος στο σεμινάριο αν πρόκειται για την πρώτη σου σχετική παράβαση ή αν δεν έχεις παρόμοια τα τελευταία τρία χρόνια. Και μόνο αν η αστυνομία σου δώσει αυτή την εναλλακτική. Επιπλέον, η συμμετοχή στα σεμινάρια προτείνεται μόνο για συγκεκριμένο ποσοστό υπέρβασης του ορίου ταχύτητας, οπότε πάνω από αυτό το όριο δεν τη δικαιούσαι.

Π.χ. σε δρόμο με όριο ταχύτητας 48 χλμ/ώρα αν η κάμερα «γράψει» έως 68 χλμ/ώρα

Σε όριο 64 χλμ/ώρα έως τα 85 χλμ/ώρα

Σε όριο 80 χλμ/ώρα έως τα 103 χλμ/ώρα

Σε όριο 96 χλμ/ώρα έως τα 120 χλμ/ώρα

Σε όριο 113 χλμ/ώρα έως τα 138 χλμ/ώρα

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν έχουν εγγραφεί τα αστυνομικά τμήματα σε όλες τις περιοχές, ενώ το κόστος συμμετοχής στο σεμινάριο είναι παραπλήσιο του προστίμου, περίπου στις 100 λίρες. Γλυτώνεις πάντως τους βαθμούς ποινής στο point system, ενώ ενδέχεται να μην επηρεαστεί και το κόστος ασφάλισης του αυτοκινήτου σου.

Λέτε κάτι ανάλογο να εφαρμοστεί και στη χώρα μας;

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!