Με σύστημα αμφίδρομης φόρτισης το Volvo EX90

H σουηδική φίρμα αποκαλύπτει μια ακόμα -ιδιαίτερα χρήσιμη- πτυχή με δεδομένη την ενεργειακή συγκυρία για το νέο, αμιγώς ηλεκτροκίνητο SUV μοντέλο της το οποίο θα τεθεί επικεφαλής της γκάμας της.

Με σύστημα αμφίδρομης φόρτισης το Volvo EX90

H σουηδική φίρμα αποκαλύπτει μια ακόμα -ιδιαίτερα χρήσιμη- πτυχή με δεδομένη την ενεργειακή συγκυρία για το νέο, αμιγώς ηλεκτροκίνητο SUV μοντέλο της το οποίο θα τεθεί επικεφαλής της γκάμας της.

H Volvo αποκάλυψε ότι το νέο αμιγώς ηλεκτροκίνητο SUV, ΕΧ90, της θα εφοδιάζεται με σύστημα αμφίδρομης φόρτισης έχοντας τη δυνατότητα να «επιστρέφει», εφόσον το επιλέξει ο ιδιοκτήτης του, μέρος της ενέργειας των μπαταριών του στο δίκτυο, δυνατότητα που θα μεταφράζεται σε άμεσο οικονομικό όφελος για τους ιδιοκτήτες του.

και η τεχνολογία V2G δεν είναι ακριβώς καινούρια, το EX90 το οποίο θα πραγματοποιήσει την πρεμιέρα του στις 9 Νοεμβρίου, είναι το πρώτο μοντέλο Volvo που την ενσωματώνει με την προοπτική να προσφέρει στους μελλοντικούς ιδιοκτήτες τους μια ακόμα πιο αποδοτική χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε συνδυασμό και με το σχετικό application φόρτισης, οι ιδιοκτήτες του EX90 θα μπορούν να φορτίζουν τις μπαταρίες του EX90, εκτός ωρών αιχμής, όταν η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο είναι χαμηλή επωφελούμενοι και από χαμηλότερες τιμές, αποθηκεύοντας την για μετέπειτα χρήση όχι μόνο για τις διαδρομές τους αλλά και για να τροφοδοτούν με ενέργεια ένα νοικοκυριό με απτά αποτελέσματα σε όρους εξοικονόμησης χρημάτων.

Όπως σημείωσε ο Lutz Steigler, επικεφαλής εξέλιξης κινητήριων συνόλων στην Volvo, το άμεσο οικονομικό όφελος από την συγκεκριμένη δυνατότητα του EX90 αποτιμάται σε 500 ευρώ ετησίως για την αγορά της Σουηδίας. Στην Μεγ. Βρετανία όπου ήδη οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας και υπηρεσιών φόρτισης έχουν προβλέψει τη συγκεκριμένη δυνατότητα των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, παρέχοντας ειδικά προγράμματα επιβράβευσης και V2G φορτιστές, το παραπάνω ποσό υπολογίζεται σε 800 ευρώ ετησίως.

Εκτός από τις αυταπόδεικτες αρετές εξοικονόμησης ενέργειας και κατ΄επέκταση χρημάτων που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη λειτουργία, όπως παρατηρεί εύστοχα ο αναλυτής για τον κλάδο της αυτοκίνησης Matthias Schmidt, για την συγκεκριμένη πτυχή του EX90 «Η συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη για την Volvo με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή κάθε δεύτερος τίτλος αφορά την ενέργεια και την ενεργειακή ασφάλεια. Οι τιμές ενέργειας αναμένεται να εκτοξευθούν φέτος το χειμώνα».

H παραπάνω δεν αναμένεται να είναι η μοναδική, νέα δυνατότητα του EX90 καθώς όπως έχει ήδη ανακοινώσει η σουηδική φίρμα, το νέο SUV θα αξιώσει τον τίτλο του ασφαλέστερου οχήματος που έχει κατασκευαστεί ποτέ χάρη σε μια εμμονική προσέγγιση σε συστήματα ενεργητικής, παθητικής ασφάλειας αλλά και σε μια νέα ομπρέλα συστημάτων που θα αξιοποιεί ραντάρ, κάμερες και τεχνητή νοημοσύνη προκειμένου να παρακολουθεί και να κατανοεί την συμπεριφορά του οδηγού και επιβατών και, εφόσον χρειαστεί, να παρεμβαίνει.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!