Η Volvo πρωτοπορεί: Το πρώτο παγκοσμίως σύστημα εσωτερικών ρανταρ

Η Volvo δημιούργησε το πρώτο παγκοσμίως σύστημα εσωτερικών ραντάρ που εντοπίζει κινήσεις σε κλίμακα μικρότερη του χιλιοστού.

Η Volvo πρωτοπορεί: Το πρώτο παγκοσμίως σύστημα εσωτερικών ρανταρ

Η Volvo δημιούργησε το πρώτο παγκοσμίως σύστημα εσωτερικών ραντάρ που εντοπίζει κινήσεις σε κλίμακα μικρότερη του χιλιοστού.

Μία νέα λειτουργία εσωτερικών ραντάρ που ανέπτυξαν οι μηχανικοί της Volvo, σχεδιάστηκε για να λειτουργεί με όση ακρίβεια και ευαισθησία απαιτείται, ώστε να εντοπίζει τις ελάχιστες κινήσεις σε κλίμακα μικρότερη του χιλιοστού – όπως εκείνες ενός νηπίου που κοιμάται. Είναι η πρώτη τέτοια λειτουργία που καλύπτει ολόκληρο το εσωτερικό του αυτοκινήτου, συμπεριλαμβανομένου του πορτμπαγκάζ. Το νέο σύστημα εσωτερικών ραντάρ αποκαλύφθηκε και θα περιλαμβάνεται στο επερχόμενο αμιγώς ηλεκτρικό SUV, Volvo EX90.

Οι στατιστικές της κυβέρνησης των ΗΠΑ δείχνουν ότι από το 1998 περισσότερα από 900 παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες έχασαν τη ζωή τους, έχοντας ξεχαστεί μέσα σε αυτοκίνητα που ανέπτυξαν υψηλές θερμοκρασίες. Βασικό μέλημα της Volvo είναι η διασφάλιση ότι με το νέο σύστημα εσωτερικών ραντάρ, τέτοιες καταστάσεις θα αποτελούν παρελθόν. Μάλιστα, η πλεοψηφία τέτοιου είδους συμβάντων οφείλεται στην απροσεξία και όχι σε κακόβουλες ενέργειες. Η Vovlo επομένως, φροντίζει ώστε κανείς να μην ξεχνιέται στα πίσω καθίσματα.

Το νέο σύστημα εσωτερικών ραντάρ θα διατεθεί, όπου η νομοθεσία το επιτρέπει, ως στάνταρ εξοπλισμός στο Volvo EX90 που θα αποκαλυφθεί στις 9 Νοεμβρίου. Η λειτουργία θα περιλαμβάνεται και σε άλλα προσεχή μοντέλα Volvo.

Η Τεχνολογία

Με αισθητήρες ενσωματωμένους στην κονσόλα οροφής, στα φώτα ανάγνωσης  και στον χώρο αποσκευών του αυτοκινήτου, το νέο αυτό σύστημα είναι το πρώτο που μπορεί να ανιχνεύσει κίνηση, σε κλίμακα μικρότερη του χιλιοστού, σε ολόκληρο το εσωτερικό του οχήματος.

Συγκεκριμένα, για να καλυφθεί το εσωτερικό σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος και να υπάρχει η δυνατότητα εντοπισμού ενός παιδιού ή κατοικιδίου που έχει ξεχαστεί στο αυτοκίνητο, έχουν κατανεμηθεί ραντάρ σε όλη την καμπίνα από εμπρός έως πίσω, συμπεριλαμβανομένου του χώρου αποσκευών.

«Κανείς δεν επιλέγει να είναι αφηρημένος ή κουρασμένος, αλλά γνωρίζουμε ότι μπορεί να συμβεί»,επισημαίνει η Lotta Jakobsson, Ανώτερη Τεχνικός στην Πρόληψη τραυματισμών. «Όλοι είμαστε άνθρωποι και η απόσπαση προσοχής είναι ένα δεδομένο στη ζωή. Με τη βοήθεια της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας, θα σας υποστηρίζουμε όταν δεν είστε στα καλύτερά σας και θα βοηθούμε να αποφύγετε να αφήσετε ακούσια πίσω σας μέλη της οικογένειας ή κατοικίδια.»

Οι ειδικοί της εταιρείας έχουν αποφασίσει ότι η καλύτερη στιγμή για να υποδειχθεί μέσω μίας ειδοποίησης, η πιθανή παρουσία ενός παιδιού ή ενός κατοικιδίου μέσα στο αυτοκίνητο, στον οδηγό, είναι όταν επιχειρεί να το κλειδώσει. Κάθε φορά που προσπαθεί να κλειδώσει το αυτοκίνητο, το σύστημα εσωτερικών ραντάρ ενεργοποιείται και προσδιορίζει εάν το αυτοκίνητο είναι κενό από ανθρώπους ή κατοικίδια, πριν επιτρέψει το κλείδωμά του. Εάν ένα μέλος της οικογένειας ή κατοικίδιο εντοπιστεί στο εσωτερικό, το αυτοκίνητο θα παραμείνει ξεκλείδωτο και θα εμφανίσει στην κεντρική οθόνη του μία υπενθύμιση ώστε να ελεγχθεί η καμπίνα για επιβάτες.

Το σύστημα κλιματισμού του αυτοκινήτου μπορεί να παραμείνει σε λειτουργία εάν άνθρωποι ή ζώα εντοπιστούν στην καμπίνα. Αυτό μπορεί επίσης να συμβάλει στο να μειωθεί ο κίνδυνος υποθερμίας ή θερμοπληξίας.

«Είμαστε πάντοτε ηγέτες στην ασφάλεια, και θέλουμε να συνεχίσουμε να προστατεύουμε ζωές θέτοντας νέα πρότυπα στην ασφάλεια των αυτοκινήτων», συμπληρώνει η Lotta Jakobsson. «Αυτό σημαίνει επίσης το να σας κάνουμε να αισθάνεστε ασφαλείς προσφέροντάς σας ηρεμία. Είναι το είδος συναισθηματικής ασφαλείας που θα σας βοηθήσει να απολαμβάνετε την ζωή στο έπακρο, ενώ την ίδια στιγμή θα συμβάλει στο να προλάβετε τραγωδίες προτού συμβούν.»

 

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!