Ασφαλέστεροι στον κόσμο είναι οι δρόμοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οι δρόμοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι με διαφορά οι ασφαλέστεροι στον κόσμο σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ευρωπαϊκών Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA).

Ασφαλέστεροι στον κόσμο είναι οι δρόμοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οι δρόμοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι με διαφορά οι ασφαλέστεροι στον κόσμο σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ευρωπαϊκών Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA).

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Ένωσης Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων(ACEA), το 2020 κυκλοφορούσαν 246.345.770 επιβατικά, δηλαδή περίπου 1,2% περισσότερα από ό,τι το 2019. Παρ’ όλα, αυτά και παρά την αύξηση των «ενεργών» αυτοκινήτων οι θάνατοι από τροχαία δυστυχήματα μειώθηκαν κατά 50% σε σχέση με το 2008

Η αύξηση της οδικής ασφάλειας για τον κλάδο του αυτοκινήτου είναι αποτέλεσμα των δράσεων των αυτοκινητοβιομηχανιών που καθημερινά σχεδιάζουν, παράγουν και βγάζουν στην κυκλοφορία ασφαλή αυτοκίνητα. Άλλωστε, δεν είναι μικρά τα ποσά των επενδύσεων, καθώς αυτά αγγίζουν τα 59 δισ. ευρώ ετησίως και σχετίζονται με τεχνολογίες που αφορούν την ασφάλεια των οδηγών, των επιβατών και των πεζών.

Πλέον, τα αυτοκίνητα έχουν γίνει πιο ασφαλή από κάθε άλλη φορά και διορθώνουν πολλά λάθη του οδηγού, ενώ παράλληλα τον προστατεύουν σε περίπτωση ατυχήματος. Επίσης, υπάρχουν τεχνολογίες που λειτουργούν ενισχυτικά κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Αυτές οι τεχνολογίες περιλαμβάνουν προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού (ADAS) και βρίσκονται σε όλα τα σύγχρονα μοντέλα, αυξάνοντας παράλληλα και την εργοστασιακή τιμή τους.

Αξιοσημείωτη κρίνεται και η αναφορά στις τεχνολογίες που περιλαμβάνονται στα σύγχρονα αυτοκίνητα, όπως τα συστήματα διατήρησης λωρίδας έκτακτης ανάγκης, το προηγμένο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης, η έξυπνη υποβοήθηση ταχύτητας, το σήμα έκτακτης ανάγκης, η προειδοποίηση για υπνηλία και προσοχή οδηγού, η επισήμανση οδήγησης σε μικρή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, τα όρια ταχύτητας και τα σύστημα καταγραφής δεδομένων συμβάντων, που θα υποστηρίξουν την έρευνα κατά τη διάρκεια διερεύνησης των ατυχημάτων στο μέλλον.

Πολλά από αυτά τα συστήματα ασφαλείας είναι ήδη διαθέσιμα και χρησιμοποιούνται μάλιστα στην πλειοψηφία των σύγχρονων αυτοκινήτων.

Φυσικά, η εξέλιξη της αυτοκινητοβιομηχανίας συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς και χωρίς  περιθώριο εφησυχασμού. Είναι κοινώς αποδεκτό, ότι τα θύματα από τροχαία ατυχήματα πρέπει να μειωθούν, με στόχο το Vision Zero. Ωστόσο, η τεχνολογία οχημάτων δεν είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό. Ο συνδυασμός της οδηγικής συμπεριφοράς, η επιβολή των κανόνων κυκλοφορίας και η βελτιωμένη οδική υποδομή είναι το κλειδί και η χρυσή τομή για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!