Ρομποτικούς φορτιστές για ΑμεΑ εξελίσσει η Ford

Οι νέας τεχνολογίας φορτιστές θα επιτρέπουν την έναρξη και τον έλεγχο της διαδικασίας φόρτισης μέσω smartphone χωρίς να απαιτείται η έξοδος από το αυτοκίνητο.

Ρομποτικούς φορτιστές για ΑμεΑ εξελίσσει η Ford

Οι νέας τεχνολογίας φορτιστές θα επιτρέπουν την έναρξη και τον έλεγχο της διαδικασίας φόρτισης μέσω smartphone χωρίς να απαιτείται η έξοδος από το αυτοκίνητο.

Η Ford δοκιμάζει ένα καινοτόμο ρομποτικό φορτιστή ο οποίος χάρη σε ένα ηλεκτρονικά ελεγχόμενο βραχίονα και μια εφαρμογή μέσω smartphone μπορεί να εκκινήσει και να ολοκληρώσει τη διαδικασία φόρτισης χωρίς να απαιτείται ο οδηγός να εξέλθει από το όχημα του.

Το σκεπτικό σχεδίασης του πρωτότυπου σταθμού φόρτισης είναι η διευκόλυνση οδηγών ηλεκτροκίνητων οχημάτων με κινητικά προβλήματα καθώς επί της ουσίας, η διαδικασία φόρτισης σε δημόσιους σταθμούς και η διαχείριση του σχετικού εξοπλισμού (καλώδια κτλ) καθιστά σχεδόν απαγορευτική την χρήση αντίστοιχης τεχνολογίας οχημάτων από AμεΑ, σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, με τα AμεΑ να υποδεικνύουν ως κύριο εμπόδιο για την απόκτηση ενός ηλεκτροκίνητου οχήματος τη διαδικασία φόρτισης.

Σε κάθε περίπτωση, εκτός από την χρήση από AμεΑ o συγκεκριμένος σταθμός φόρτισης έχει εξελιχθεί επίσης και υπό την λογική της αυτόνομης οδήγησης καθώς από την στιγμή που στο μέλλον θα είναι εφικτό, ο «οδηγός» να μην εμπλέκεται στη διαδικασία οδήγησης και να μετατρέπεται σε απλό επιβάτη γιατί να ασχολείται με την διαδικασία φόρτισης.

Ο σταθμός φόρτισης έχει ήδη περάσει την φάση δοκιμών σε εργαστηριακό περιβάλλον και πλέον έχει εγκατασταθεί στο Πανεπιστήμιο του Dortmund στη Γερμανία όπου θα δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του, η διαδικασία φόρτισης ξεκινά μέσω της εφαρμογής FordPass η οποία θέτει σε κίνηση τον ρομποτικό βραχίονα που με τη συνδρομή μιας κάμερας «βρίσκει» την θύρα φόρτισης του ηλεκτροκίνητου οχήματος.

Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ο συγκεκριμένος σταθμός φόρτισης θα μπορούσε να εγκατασταθεί δίπλα σε θέσεις στάθμευσης που προορίζονται για AμεΑ ή ακόμα και σε ιδιωτικά parking ενώ δυνητικά θα μπορούσε να επιταχύνει τη διαδικασία φόρτισης στόλων επαγγελματικών οχημάτων.

Σύμφωνα με τις συστάσεις, αφού ολοκληρωθούν οι δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες, η Ford θα επιδιώξει την ενσωμάτωση του ρομποτικού φορτιστή στο δίκτυο Ionity, του οποίου αποτελεί ιδρυτικό μέλος.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!