Η Aston Martin Lagonda ανακοίνωσε ότι έκλεισε συμφωνία που θα της επιτρέψει να συγκεντρώσει 653 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας (769 εκατομμύρια ευρώ), σε μια προσπάθεια να μειώσει τα χρέη της και να βελτιώσει το μέλλον της. Στην ανέγερση του κεφαλαίου αυτού θα συμβάλει σημαντικά το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας (PIF), το οποίο θα επενδύσει 92 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει το 16,7% της βρετανικής μάρκας αυτοκινήτων πολυτελείας.
Η PIF κατέχει μερίδιο στην εταιρεία κατασκευής αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων Lucid και στον βρετανικό όμιλο κατασκευής supercar και αγωνιστικής ομάδας της McLaren. Υπό τους όρους της συμφωνίας με την Aston Martin, θα έχει έως δύο μη εκτελεστικές έδρες και μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο της βρετανικής μάρκας.
Η σχεδιαζόμενη χρηματοδότηση περιλαμβάνει επίσης έκδοση δικαιωμάτων προτίμησης ύψους 677 εκατ. ευρώ, η οποία αναμένεται να ενεργοποιηθεί αυτό το φθινόπωρο. Τις τελευταίες εβδομάδες, η αξία των μετοχών της Aston Martin, σημείωσε νέο αρνητικό ρεκόρ έχοντα υποχωρήσει σχεδόν 68% μέσα στη φετινή χρονιά. Η πορεία της βρετανικής μάρκας από τότε που εισήχθη στο χρηματιστήριο το 2018 έχει υπάρξει αρκετά δύσκολη.
Τον Ιανουάριο, η Aston Martin προειδοποίησε ότι θα έχει χαμηλότερα από τα αναμενόμενα κέρδη, λόγω καθυστερήσεων στις παραδόσεις του hypercar περιορισμένης έκδοσης Valkyrie, η παραγωγής της οποίας συνεχίζει να επιταχύνει ρυθμό. Η διοικητική της ομάδα της Aston Martin, στην οποία συμμετέχει και το ο νέος διευθύνων σύμβουλος Amedeo Felisa, εστιάζει όλο και περισσότερο στην παρουσίαση νέων μοντέλων από το 2023 και μετά.
H PIF είναι ιδιοκτήτρια επίσης της σαουδαραβικής πετρελαϊκής εταιρείας Aramco, που αποτελεί το βασικό σπόνσορα της ομάδας της Aston Martin στη Formula 1, της οποίας μεγαλύτερος μέτοχος είναι ο Lawrence Stroll (πρόεδρος και της αυτοκινητοβιομηχανίας), με δεύτερο μεγαλύτερο επενδυτή τον όμιλο Mercedes-Benz.
Συνολικά, ο επενδυτικός όμιλος Yew Tree του Stroll, η Mercedes-Benz και η νέα κοινοπραξία της Σαουδικής Αραβίας αναμένεται να επενδύσουν περίπου 395 εκατ. ευρώ στην εταιρεία, ενώ επιπλέον 375 εκατ. ευρώ θα συγκεντρωθούν μέσω της δημόσιας έκδοσης μετοχών.
Ως αποτέλεσμα, το 22% που κατέχει η Yew Tree στην Aston Martin θα μειωθεί στο 18,3%. Ωστόσο, έχει δεσμευτεί να αγοράσει περαιτέρω μερίδιο 124 εκατ. ευρώ στην εταιρεία, για να αυξήσει και πάλι τη συμμετοχή της. Παρομοίως, η συμμετοχή της Mercedes θα μειωθεί από το 11,7% στο 9,7%. Ωστόσο, η γερμανική εταιρεία θα επενδύσει επιπλέον 66 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της έκδοσης μετοχών για να αυξήσει και αυτή το μερίδιό της.
Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Aston Martin επιβεβαιώνει επίσης ότι η πρώτη αμιγώς ηλεκτρική Aston Martin είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει πλατφόρμα και τεχνολογία της Mercedes και ότι η συνεργασία είναι πιθανό να αποφέρει περαιτέρω EV, καθώς η εταιρεία κινείται προς ένα αμιγώς ηλεκτρικό μέλλον για τα κύρια οχήματά της, έως το 2030.
Η Aston Martin αποκάλυψε επίσης ότι απέρριψε ένα προτεινόμενο επενδυτικό πακέτο από τον όμιλο Atlas Consortium, με επικεφαλής την αυτοκινητοβιομηχανία Geely (ιδιοκτήτρια της Lotus) και την InvestIndustrial Group Holdings (στην οποία ανήκει η βρετανική εταιρεία σπορ αυτοκινήτων Morgan) συνολικού ύψους 1,53 δισ. ευρώ, καθώς θα οδηγούσε σε μεγάλη αποδυνάμωση για τους υφιστάμενους μετόχους.
Η Aston Martin στοχεύει έως το 2024/25 να φτάσει τις 10.000 ετήσιες πωλήσεις, με συνολικά έσοδα 2,36 δισ. ευρώ και κέρδη προ φόρων ύψους 589 εκατ. ευρώ. Στο πρώτο εξάμηνο του 2022, η Aston Martin σημείωσε 2.676 πωλήσεις οχημάτων, από 2.901 πέρυσι. Η πρόβλεψη της εταιρείας είναι ότι θα ξεπεράσει φέτος τις 6.600 πωλήσεις.