Mercedes-Benz CLE: Νέο… άνοιγμα

Η γερμανική φίρμα εξελίσσει ένα νέο cabrio μοντέλο το οποίο θα αναλάβει να αναπληρώσει επάξια την απουσία ανοιχτών εκδόσεων των C και E-Class και αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του σύντομα

Mercedes-Benz CLE: Νέο… άνοιγμα

Η γερμανική φίρμα εξελίσσει ένα νέο cabrio μοντέλο το οποίο θα αναλάβει να αναπληρώσει επάξια την απουσία ανοιχτών εκδόσεων των C και E-Class και αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του σύντομα

Mετά την από καιρό απόσυρση της SLC και με δεδομένη την απουσία cabrio εκδόσεων για τις νέες E-Class και C-Class, η Mercedes-Benz εντόπισε ένα «κενό» στην γκάμα της το οποίο προτίθεται να καλύψει, εξελίσσοντας ήδη ένα νέο μοντέλο που θα απευθύνεται στους λάτρεις των cabrio μεσαίας κατηγορίας.

Το νέο μοντέλο αναμένεται να υιοθετήσει τα διακριτικά CLE για τα οποία η γερμανική φίρμα ανανέωσε πέρυσι το ενδιαφέρον της με την εκ νέου κατοχύρωσή τους και να υιοθετήσει ένα σαφώς σπορ ύφος τόσο σε επίπεδο τεχνολογίας όσο και αισθητικής, έχοντας το δικό του ξεχωριστό σχεδιαστικό αποτύπωμα.

Η απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο εξορθολογισμού της γκάμας της γερμανικής φίρμας η οποία το 2020 αριθμούσε 50 διαφορετικά μοντέλα και πολύ σύντομα θα αυξηθεί γεωμετρικά με την προσθήκη των νέων ηλεκτρικών EQ.

Με δεδομένη την ολοένα μικρότερη δημοτικότητα των cabrio, αλλά και το υψηλότερο κόστος εξέλιξής του, η Mercedes αποφάσισε να προσφέρει στην συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντα που δύσκολα θα μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενα ανταγωνισμού και θα ξεχωρίζουν για τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους.

Τυπικό παράδειγμα του παραπάνω σκεπτικού αποτελεί η πρόσφατη SL η οποία φέρει την σφραγίδα της AMG και ουσιαστικά δεν συνδέεται με κανένα άλλο μοντέλο στην γκάμα της γερμανικής φίρμας υποσχόμενη μια ξεχωριστή σπορ προσωπικότητα.

Κάτι ανάλογο αναμένεται να ισχύσει και για την νέα CLE η οποία αν και δεν θα εξελιχθεί εξαρχής από το Affalterbach όπως ισχύει για την SL, θα διαθέτει το δικό της σχεδιαστικό ιδίωμα που θα τη διαχωρίζει από οποιοδήποτε άλλο μοντέλο της γερμανικής φίρμας.

Χαρακτηριστική των προθέσεων της γερμανικής φίρμας είναι η δήλωση του επικεφαλής εξέλιξης, Marcus Schaffer ο οποίος επισημαίνει: «Θέλουμε να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος σε αυτά τα μοντέλα. Πρόκειται για niche προτάσεις με το δικό τους κοινό. Για αυτό ακριβώς και πρόκειται να τα προσαρμόσουμε σε αυτό, προσφέροντας το σωστό αυτοκίνητο στην σωστή κατηγορία».

Με δεδομένο ότι η νέα CLΕ αναμένεται να κάνει την εμφάνισή της περί τα τέλη του 2022, το cabrio μοντέλο θα αξιοποιήσει την αρχιτεκτονική MRA-2 όπου ήδη βασίζονται οι νέες C-Class και S-Class, κάτι που σημαίνει μέγιστη ευελιξία σε ό,τι αφορά τα διαθέσιμα σύνολα όπου θα περιλαμβάνονται και τετρακύλινδρες επιλογές συνδυασμένες με ήπια υβριδική τεχνολογία όπως συμβαίνει ήδη στην περίπτωση της C-Class.

Aυτό που μένει να αποδειχθεί είναι κατά πόσο στην κορυφή της γκάμας, για τις εκδόσεις με την υπογραφή της AMG θα αξιοποιηθεί μια νέα εκδοχή του τετρακύλινδρου κινητήρα που εφοδιάζει την A45 S σε συνδυασμό με υβριδική τεχνολογία ή κάποιος εξακύλινδρος 3,0 λίτρων επικουρούμενος από ήπια υβριδική τεχνολογία 48 Volt από το οπλοστάσιο της S-Class. Αν και με φοντο τις νέες εξελίξεις περί την ηλεκτροκίνηση, το πιθανότερο είναι να επικρατήσει η πρώτη εκδοχή.

Σε ό,τι αφορά τη διάταξη, βάσει των σχετικών κατασκοπικών λήψεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η νέα CLE δείχνει να διαθέτει ένα τετραθέσιο εσωτερικό και υφασμάτινη οροφή. Η Mercedes ωστόσο δεν πρόκειται να μείνει εκεί καθώς υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι το νέο μοντέλο θα αποκτήσει και μια coupe έκδοση.

Επίσης, αναφορικά με την ψηφιακή τεχνολογία, η CLE αναμένεται να υιοθετήσει ένα ανάλογο «σκεπτικό» με την C-Class, με τα σύστημα MBUX στη νεότερη εκδοχή του να φιλοξενείται σε οθόνες 12,3 ιντσών και 11,9 ιντσών για τον πίνακα οργάνων και το infotainment, αντίστοιχα. Με δεδομένο ότι πρόκειται για ανοιχτό μοντέλο, η κεντρική οθόνη του infotainment αναμένεται να προσφέρει τη δυνατότητα επιλογής διαφοροποίησης της κλίσης της, όπως συμβαίνει στην SL.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!