Αυτό είναι το Ford Electric SuperVan των 2.000 ίππων

To εντυπωσιακά ψηλών επιδόσεων Ford Pro Electric SuperVan είναι ένα αμιγώς ηλεκτρικό όχημα επίδειξης εμπνευσμένο από το νέο E-Transit Custom.

Αυτό είναι το Ford Electric SuperVan των 2.000 ίππων

To εντυπωσιακά ψηλών επιδόσεων Ford Pro Electric SuperVan είναι ένα αμιγώς ηλεκτρικό όχημα επίδειξης εμπνευσμένο από το νέο E-Transit Custom.

Η Ford εγκαινίασε το πρώτο ηλεκτροκίνητο κεφάλαιό της στη σειρά των Supervan οχημάτων της με την παγκόσμια αποκάλυψη του απίστευτα υψηλών επιδόσεων Ford Pro Electric SuperVan στο φετινό Φεστιβάλ Ταχύτητας του Goodwood, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Ford Pro Electric SuperVan αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητες της αμιγούς ηλεκτροκίνησης, προκειμένου να επιτύχει την υψηλότερη απόδοση από οποιοδήποτε βαν στην ιστορία της Ford. Ταυτόχρονα, το εντυπωσιακό όχημα επίδειξης έρχεται να υπογραμμίζει την πάγια δέσμευση της εταιρείας στην ηλεκτροκίνηση.

Τέσσερις ηλεκτροκινητήρες, μια υγρόψυκτη μπαταρία 50 kWh και ένα ειδικά διαμορφωμένο σύστημα ελέγχου συνεισφέρουν ώστε το Ford Pro Electric SuperVan να παράγει περίπου 2.000 ίππους, εξασφαλίζοντας επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε λιγότερα από 2 δευτερόλεπτα. Ένα ειδικά κατασκευασμένο πλαίσιο, έτοιμο για χρήση στην πίστα, που περιλαμβάνει πολλά εξαρτήματα από το πρόσφατα αποκαλυφθέν E-Transit Custom, την πρώτη πλήρως ηλεκτρική έκδοση του πιο δημοφιλούς βαν της Ευρώπης.

Το εντυπωσιακό, αμιγώς ηλεκτρικό όχημα επίδειξης εξελίχθηκε εν κρυπτώ από την Ford Performance και τους ειδικούς στους αγώνες και τα εξηλεκτρισμένα ράλλλυ ανθρώπους της STARD στην Αυστρία, ενώ ο εξωτερικός σχεδιασμός του ήταν ευθύνη της ομάδας της Ford Design στην Κολωνία της Γερμανίας.

Το πρώτο SuperVan της Ford αποκαλύφθηκε το 1971, διαθέτοντας κεντρικά τοποθετημένο κινητήρα, που προέρχονταν από το αγωνιστικό Ford GT40 το οποίο κέρδισε στο Le Mans. Και έτσι δημιουργήθηκε το Transit Mk. 1, το οποίο δεν έμοιαζε με κανένα άλλο. Αυτή η συνταγή συνεχίστηκε και με το SuperVan 2, στο οποίο μια μοναδική έκδοση από υαλοβάμβακα του αμαξώματος του Transit Mk. 2 «έντυσε» το μονοκόκ πλαίσιό του, καθώς και τον V8 κινητήρα των 590 ίππων της Cosworth που χρησιμοποιούσε το αγωνιστικό C100 της Ford. Αυτό το όχημα αναγεννήθηκε αργότερα ως SuperVan 3, ακολουθώντας τα πρότυπα του ανανεωμένου Transit Mk. 3. Την κίνηση προσέφερε ο κινητήρας Cosworth HB των 650 ίππων, τον οποίο χρησιμοποιούσαν τα μονοθέσια της Formula 1 της εποχής εκείνης.

Το Ford Pro Electric SuperVan αποκαλύπτεται στο Goodwood Festival of Speed, όπου το pick-up επιδόσεων επόμενης γενιάς της Ford, το νέο Ranger Raptor, πραγματοποιεί επίσης το ντεμπούτο του στη Ευρώπη. Επιδεικνύοντας τις δυνατότητές του ηλεκτρικού SuperVan, πίσω από το τιμόνι του στο Goodwood βρίσκεται ο πολυπρωταθλητής οδηγός αγώνων και κάτοχος πολλών ρεκόρ με ηλεκτρικά αγωνιστικά αυτοκίνητα, Romain Dumas.

Το Ford Pro Electric SuperVan είναι ένα μοναδικό όχημα επίδειξης, που έδωσε στην Ford Design την ελευθερία να δημιουργήσει ένα όχημα με «άγρια» εμφάνιση που τραβά την προσοχή και αντανακλά τις ακραίες επιδόσεις του. Οι παράξενοι θόλοι των τροχών, το μυώδες στυλ του αμαξώματος και οι μοναδικοί χρωματισμοί του συμβάλλουν καθοριστικά στη δημιουργία μιας ακραίας έκφρασης που έχει ως σημείο αναφοράς το Transit. Από τη μεριά του, το πλήρως ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης κίνησης πρόσφερε στην ομάδα εξέλιξης άφθονη ελευθερία με δεδομένους τους λιγότερους περιορισμούς όσον αφορά την ψύξη σε σχέση με έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Το κατασκευασμένο βάσει αγωνιστικών προδιαγραφών όχημα επίδειξης συνδυάζει το δάπεδο του E-Transit Custom με ένα ατσάλινο πλαίσιο τύπου χωροδικτυώματος και πάνελ αμαξώματος χαμηλού βάρους από συνθετικά υλικά. Μια ειδικά εξελιγμένη υγρόψυκτη μπαταρία με χωρητικότητα 50 kWh είναι τοποθετημένη με γνώμονα τη βέλτιστη κατανομή της μάζας και το χαμηλό κέντρο βάρους, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να φορτιστεί πλήρως σε περίπου 45 λεπτά χρησιμοποιώντας έναν τυπικό ταχυφορτιστή ηλεκτρικού οχήματος.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!