Η σκληροπυρηνική BMW M4 CSL (video)

Με σύγχρονη τεχνολογία, αστείρευτη δύναμη, δυναμική συμπεριφορά με old school χαρακτηριστικά για τους λάτρεις και πιο… ρομαντικούς της οδήγησης.

Η σκληροπυρηνική BMW M4 CSL (video)

Με σύγχρονη τεχνολογία, αστείρευτη δύναμη, δυναμική συμπεριφορά με old school χαρακτηριστικά για τους λάτρεις και πιο… ρομαντικούς της οδήγησης.

Η νέα BMW M4 CSL (Competition, Sport, Lightweight) είναι η πιο σκληροπυρηνική έκδοση του μοντέλο της γερμανικής φίρμας, που εστιάζει σε χρήση σε πίστα. Το επιβεβαιώνει με τον ταχύτερο χρόνο για μοντέλο παραγωγής της BMW που σημείωσε στο απαιτητικό Nurburgring, με επίσημο επικυρωμένο χρόνο 7 λεπτά και 20,2 δλ. στο κομμάτι των 20,832 χιλιομέτρων.

Η BMW M4 CSL έχει γονίδια από την αγωνιστική M4 GT3, αποτελώντας τη πολιτική έκδοση του μοντέλου, με άδεια κυκλοφορίας σε δρόμο. Εστιάζει στην οδήγηση με χαρακτηριστικά «old school» που της χαρίζουν δίχως άλλο τον τίτλο της πιο… άγριας σε όλους τους τομείς. Οι αλλαγές σε σχέση με την απλή M4 είναι αρκετές, καταδεικνύοντας τη προσοχή που δόθηκε στην εξέλιξη αυτής της έκδοσης.

Προέκυψε ως εορταστική έκδοση για τα 50 χρόνια του σπορ τμήματος της βαυαρικής εταιρείας και έχει σαφείς αναφορές στην BMW 3.0 CSL του 1973, το αυτοκίνητο που εξελίχθηκε από το τμήμα M και κέρδισε τω Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων Τουρισμού (ETCC) εκείνη τη χρονιά. Η νέα M4 CSL ακολουθεί τα χνάρια των προκατόχων της, όπως της θρυλικής M3 CSL του 2003 και την M4 GTS του 2016.

Ειδική προσοχή έχει δοθεί στη μείωση του βάρους, με το δείκτη της ζυγαριάς να σταματάει στα 1.625 κιλά, προσφέροντας αναλογία 2,95 κιλών ανά ίππο. Η διάταξη στο εσωτερικό είναι διθέσια, γεγονός που μεταφράζεται σε 21 κιλά λιγότερα από την αφαίρεση των πίσω καθισμάτων, ενώ τα εμπρός μονοκόμματα καθίσματα είναι κατά 24 κιλά πιο ελαφριά σε σχέση με αυτά που έχει η απλή M4.

Οι αλλαγές στο πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης πολύ ελαφρών κεραμικών φρένων M Carbon και ειδικών ζαντών ελαφρού κράματος, ελατηρίων και γονάτων, μείωσαν το βάρος κατά 21 επιπλέον κιλά. Η μείωση της ποσότητας ηχομονωτικού υλικού και η μετάβαση σε εξαιρετικά ελαφριά ηχομόνωση εξοικονόμησε περίπου 15 κιλά, ενώ η χρήση εξαρτημάτων από πλαστικό ενισχυμένο με ανθρακονήματα (CFRP), αφαίρεσε περίπου 11 κιλά. Χαρακτηριστικά η αλλαγή του τελικού της εξάτμισης με ένα τιτανίου εξοικονομεί τέσσερα κιλά.

Εξωτερικά, η νέα BMW M4 CSL προσφέρεται σε ένα αποκλειστικό γκρι χρώμα “Frozen Brooklyn Grey” (φωτογραφίες). Στοιχεία carbon και κόκκινες λεπτομέρειες ενισχύουν τη σπορ εικόνα του μοντέλου. Εναλλακτικά πάντως υπάρχουν, το απλό λευκό “Alpine White” ή το μεταλλικό μαύρο “Sapphire Black”.

Στο εσωτερικό κυριαρχεί η σπορ ανόθευτη αίσθηση, με τα μονοκόμματα καθίσματα με τη σταθερή πλάτη να την υπογραμμίζουν. Προσφέρουν εξαιρετική στήριξη, αλλά, σύμφωνα με την BMW και άνεση για την καθημερινότητα. Η ρύθμιση γίνεται μόνο κατά το διαμήκη άξονα, χειροκίνητα, ενώ όσον αφορά το ύψος μπορεί να γίνει μόνο σε συνεργείο. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα αφαίρεσης των προσκέφαλων για να τοποθετηθούν ζώνες ασφαλείας έξι σημείων.

Επίσης, το στάνταρ BMW Live Cockpit Professional, περιλαμβάνει μία πλήρως ψηφιακή διάταξη με ενοποιημένες οθόνες, που αποτελείται από έναν πίνακα οργάνων με οθόνη 12,3 ιντσών πίσω από το τιμόνι και μία οθόνη ελέγχου 10,25 ιντσών. Μεταξύ των λειτουργιών του, βρίσκεται το σύστημα πλοήγησης BMW Maps, το BMW Intelligent Personal Assistant, η ενσωμάτωση smartphone, σύστημα ασύρματης φόρτισης τηλεφώνου και μία διεπαφή Wi-Fi. Το BMW Head-Up Display με ειδικά στοιχεία M και το BMW Drive Recorder, μπορούν να επιλεχθούν από τη λίστα προαιρετικού εξοπλισμού.

Κάτω από το εμπρός καπό φωλιάζει ένας 3λιτρο 6κύλινδρος σε σειρά κινητήρα με τεχνολογία M TwinPower Turbo που συναντάμε και στην αγωνιστική BMW M4 GT3. Με τη βοήθεια της αύξησης πίεσης στους δύο mono-scroll υπερσυμπιεστές από 1,7 σε 2,1 bar ο κινητήρας αποδίδει 550 ίππους στις 6.250 σ.α.λ. και 650 Nm ροπής σταθερά από τις 2.750 έως και τις 5.950 σ.α.λ.

Πέρα όμως από τη μείωση του βάρους έχουν γίνει και επιπλέον ενισχύσεις στο αμάξωμα που αναβαθμίζουν την ακαμψία του και βελτιώνουν τη δυναμική συμπεριφορά του. Χαρακτηριστική είναι η σύνθεση από μάρες θόλων στον χώρο του κινητήρα που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για την M4 CSL. Επίσης αναθεωρημένη είναι η ανάρτηση, όσον αφορά τις γωνίες της, τα αμορτισέρ, τα ελατήρια και τις αντιστρεπτικές. Το αυτοκίνητο στέκεται κατά 8 χιλ. πιο κοντά στην άσφαλτο σε σχέση με τη M4 Competition Coupe.

Στη λίστα του βασικού εξοπλισμού του μοντέλου, συναντάμε επίσης το σύστημα προσαρμοζόμενης ανάρτησης Μ με ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ, το ηλεκτρομηχανικό σύστημα διεύθυνσης M Servotronic με μεταβλητό λόγο υποπολλαπλασιαμού, καθώς και τα κεραμικά φρένα M Carbon, αλλά και μία ειδική Μ έκδοση του συστήματος πέδησης Integrated Braking System.

Το M Traction Control έχει 10 επίπεδα ρυθμίσεων για ατελείωτο παιχνίδι με την ουρά ή απόλυτη αίσθηση και έλεγχο από την πλευρά του οδηγού στην πίστα. Στο βασικό εξοπλισμό περιλαμβάνονται ζάντες ελαφρού κράματος M αποκλειστικής σχεδίασης 19 ιντσών εμπρός και 20 ιντσών πίσω που συνδυάζονται με ελαστικά υψηλών επιδόσεων 275/35 και 285/30 αντίστοιχα.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!