Τίτλοι τέλους για το Ford Mondeo στην Ευρώπη

Σχεδόν τρείς δεκαετίες μετά την παρουσίαση του πρώτου Mondeo, το τελευταίο αυτοκίνητο βγήκε από τη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου της μάρκας στη Βαλένθια.

Τίτλοι τέλους για το Ford Mondeo στην Ευρώπη

Σχεδόν τρείς δεκαετίες μετά την παρουσίαση του πρώτου Mondeo, το τελευταίο αυτοκίνητο βγήκε από τη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου της μάρκας στη Βαλένθια.

Η Ford κατασκεύασε τα τελευταία κομμάτια και ολοκλήρωσε την παραγωγή του Mondeo στην Ευρώπη. Το άλλοτε δημοφιλές οικογενειακό όχημα έπεσε θύμα της αυξανόμενης τάσης της αγοράς για τα crossover και τα SUV που οδήγησαν σε μεγάλη μείωσης των πωλήσεων του. Το Mondeo παρουσιάστηκε το 1993 ως ένα «παγκόσμιο αυτοκίνητο» και σημείωσε περισσότερες από πέντε εκατομμύρια πωλήσεις στην Ευρώπη.

Μια σειρά νέων ηλεκτρικών οικογενειακών αυτοκινήτων είναι στα σκαριά, αλλά φαίνεται απίθανο κάποιο από αυτά να χρησιμοποιήσει το όνομα Mondeo, αλλά το μοντέλο θα συνεχίσει να πωλείται στη Κίνα καθώς εκεί η ζήτηση για οικογενειακά sedan εξακολουθεί να είναι μεγάλη.

Τώρα η Ford θα ανανεώσει τώρα το εργοστάσιο της Βαλένθια ώστε να κατασκευάσει υβριδικούς κινητήρες για το Kuga PHEV και τα ηλεκτροκίνητα Galaxy και S-Max. Αργότερα μέσα στο έτος η εταιρεία θα αυξήσει την παραγωγή μπαταριών.

Από ορισμένες απόψεις, είναι παράξενο ότι η Ford δεν διέκοψε την παραγωγή Mondeo νωρίτερα. Οι μισές από τις πωλήσεις του Kuga αφορούν την plug-in υβριδική έκδοση, επομένως υπάρχει ήδη μεγάλη  ζήτηση για τον κινητήρα 2,5 λίτρων που θα κατασκευάζεται στη γραμμή παραγωγής που ως τώρα φιλοξενούσε το Mondeo.

Στο παρελθόν, μέσα από κατασκοπευτικές λήψεις είχαμε δει ότι η Ford ετοίμαζε ένα crossover Mondeo για βρεθεί πάνω από το Kuga, αλλά αυτό διαψεύστηκε με μια δήλωση: «Αν και δεν σχολιάζουμε εικασίες σχετικά με τα σχέδια μας, μπορούμε να δηλώσουμε ότι δεν ετοιμάζουμε ένα επόμενο Mondeo για την Ευρώπη».

Η κυκλοφορία ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Ford ξεκίνησε με τη Mustang Mach-E και πρόκειται να επεκταθεί σε τέσσερα πλήρως ηλεκτροκίνητα οχήματα, μεταξύ των οποίων και ένα αμιγώς ηλεκτρικό Ford Puma, ως το 2024.

Απόδοση: Χριστίνα Μυρτώ Σταθάκη

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!