Αναταραχή και αλλαγές στην αυτοκινητοβιομηχανία φέρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, πολλά εργοστάσια συναρμολόγησης σχεδόν σταματούν την παραγωγή αυτοκινήτων, ενώ και οι προμηθευτές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα.

Αναταραχή και αλλαγές στην αυτοκινητοβιομηχανία φέρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, πολλά εργοστάσια συναρμολόγησης σχεδόν σταματούν την παραγωγή αυτοκινήτων, ενώ και οι προμηθευτές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα.

Σύμφωνα με το Reuters, πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως ο Όμιλος Volkswagen και η Renault σχεδιάζουν την παύση ή την αλλαγή της παραγωγής μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Volkswagen ανακοίνωσε ότι θα διακόψει την παραγωγή σε δύο γερμανικά εργοστάσια, για μερικές ημέρες, εξ αιτίας των καθυστερήσεων στην παραλαβή εξαρτημάτων που κατασκευάζονται στην Ουκρανία. Η Renault ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει ορισμένες εργασίες στα εργοστάσια της στη Ρωσία αυτή την εβδομάδα, λόγω έλλειψης εξαρτημάτων και προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, αφού πολλές μεταφορές γίνονται οδικώς.

«Τα προβλήματα προκαλούνται κυρίως από τους αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχουν και την αναγκαστική αλλαγή ορισμένων διαδρομών εφοδιασμού», δήλωσε η ρωσική μονάδα της εταιρείας AvtoVAZ, χωρίς να κατονομάσει καμία χώρα στην ανακοίνωση της.

Η φινλανδική εταιρεία κατασκευής ελαστικών Nokian δήλωσε ότι μεταφέρει την παραγωγή ορισμένων βασικών σειρών προϊόντων από τη Ρωσία στη Φινλανδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες για να προετοιμαστεί για πιθανές περαιτέρω κυρώσεις μετά την εισβολή.

Η Ford Motor έχει, μέσω κοινοπραξίας, τρία εργοστάσια συναρμολόγησης στη Ρωσία και σε ανακοίνωσή της ότι ανέφερε ότι είναι «πολύ ανήσυχη» για την κατάσταση και θα αντιμετωπίσει άμεσα τυχών επιπτώσεις.

Μετά την εισβολή οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σαρωτικούς περιορισμούς στις εξαγωγές κατά της Ρωσίας, πλήττοντας την πρόσβασή της σε παγκόσμιες εξαγωγές αγαθών από ηλεκτρονικά είδη και υπολογιστές έως ημιαγωγούς και εξαρτήματα αεροσκαφών. Αυτό θα μπορούσε να κάνει τις εταιρείες να αλλάξουν τα σχέδια παραγωγής ή να αναζητήσουν άλλες γραμμές εφοδιασμού.

Η ιαπωνική εταιρεία κατασκευής καλωδίων Sumitomo Electric Industries, ανέστειλε τις εργασίες στα εργοστάσιά της στην Ουκρανία, όπου απασχολεί περίπου 6.000 άτομα και εξετάζει πιθανή αντικατάσταση προμηθευτών της.

Η μεγαλύτερη χαλυβουργία της Ιαπωνίας, η Nippon Steel, δήλωσε ότι θα εξασφαλίσει εναλλακτικές λύσεις για τις πρώτες ύλες που αγοράζει από τη Ρωσία και την Ουκρανία σε περίπτωση διακοπής του εφοδιασμού και στρέφεται προς τη Βραζιλία και την Αυστραλία.

 

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!