Αμέτρητες Alfa Romeo Stelvio για την ισπανική αστυνομία

Τα σπορ SUV θα αναλάβουν δράση στους αυτοκινητοδρόμους της χώρας

Αμέτρητες Alfa Romeo Stelvio για την ισπανική αστυνομία

Τα σπορ SUV θα αναλάβουν δράση στους αυτοκινητοδρόμους της χώρας

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 301 Alfa Romeo Stelvio εντάχθηκαν στο στόλο της αστυνομίας στην Ισπανία. Η Τροχαία της χώρας (Agrupación de Tráfico de la Guardia Civil) ενισχύθηκε σημαντικά με τα σπορ ιταλικά SUV, τα οποία θα υπηρετήσουν με κύριο πεδίο δράσης τους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας της χώρας. Η επιλογή του νέου οχήματος πραγματοποιήθηκε μετά από δημόσιο διαγωνισμό, όπου η Alfa Stelvio 2.2TD Q4 επικράτησε με βάση τα κριτήρια που είχαν τεθεί.

Η Stelvio εφοδιάζεται με τον turbo diesel απόδοσης 190 ίππων και 450Nm ροπής, ο οποίος συνεργάζεται με ένα προηγμένο αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων και το σύστημα τετρακίνησης Q4. Υπό κανονικές συνθήκες το Q4 μεταφέρει το σύνολο της ροπής στους πίσω τροχούς για μέγιστη ευελιξία και οικονομία καυσίμου. Η καρδιά του συστήματος είναι το ενεργό κιβώτιο μεταφοράς ροπής, το οποίο με βάση τις συνθήκες που καταγράφει και αναλύει σε πραγματικό χρόνο εξασφαλίζει τη μέγιστη απόδοση έχοντας τη δυνατότητα να μεταφέρει έως και το 50% της ροπής στον εμπρόσθιο άξονα.

Τα περισσότερα συστήματα τετρακίνησης στην κατηγορία βασίζονται στη μόνιμη μετάδοση ενός ποσοστού ροπής στο εμπρόσθιο άξονα (π.χ. 70% πίσω – 30% εμπρός σε κανονικές συνθήκες) και μόλις υπάρξει απώλεια πρόσφυσης, η διαφορά ταχύτητας ανάμεσα στους δύο άξονες οδηγεί σε διαφορετική κατανομή (π.χ. 50% πίσω – 50% εμπρός). Αντίθετα το σύστημα Q4 της Alfa Romeo επιτρέπει στο όχημα να λειτουργεί όπως ένα αυτοκίνητο με πίσω κίνηση και στην περίπτωση που κάποιο ελαστικό φτάσει στο όριο της πρόσφυσης του ή σε απότομες αλλαγές πορείας μπορεί ακαριαία να μεταφέρει έως και το 50% της ροπής στον εμπρός άξονα, αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο την απώλεια πρόσφυσης και διασφαλίζοντας τη μέγιστη απόδοση και αποτελεσματικότητα του οχήματος.

Σε σχέση με τις συμβατικές Stelvio, εκείνες της ισπανικής Τροχαίας έχουν εφοδιαστεί επιπλέον με «φάρο» τεχνολογίας LED, ψηφιακά συστήματα τηλεπικοινωνίας και αναδιπλούμενο πάνελ μηνυμάτων που επιτρέπει την ενημέρωση/προειδοποίηση των οδηγών για πιθανά περιστατικά που μπορεί να συμβούν στο δρόμο. Εκτός από την Ισπανία, οι σύγχρονες Alfa Romeo Giulia και Stelvio υπηρετούν και σε αστυνομίες άλλων κρατών, όπως η Ρουμανία, το Εμιράτο του Ντουμπάι και βέβαια η Ιταλία.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!