Mercedes-Benz Classic : Ένα μέλλον με παρελθόν

Το 85 ετών αρχείο της εταιρίας περιέχει εξαιρετικής αξίας έγγραφα, φωτογραφίες, ταινίες και ηχητικά ντοκουμέντα

Mercedes-Benz Classic : Ένα μέλλον με παρελθόν

Το 85 ετών αρχείο της εταιρίας περιέχει εξαιρετικής αξίας έγγραφα, φωτογραφίες, ταινίες και ηχητικά ντοκουμέντα

Η ιστορία πρέπει να είναι ζωντανή και απτή. Αυτό ακριβώς αντιπροσωπεύουν τα αρχεία και η συλλογή της Mercedes-Benz Classic. Τα αρχεία προσφέρουν ψηφιακά αλλά και φυσικά στοιχεία και σημαντικές πληροφορίες για την ίδια την εταιρεία καθώς και για την επιστήμη, τα μέσα ενημέρωσης και άλλους τομείς. Η παράδοση διατήρησης αρχείων άρχισε πριν από 85 χρόνια: στις 9 Δεκεμβρίου του 1936, όταν η Daimler-Benz AG δημοσίευσε τη Διοικητική της Οδηγία με Αριθμό 1145, η οποία έδινε εντολή στον μηχανικό Max Rauck να συλλέξει και να εξετάσει την ιστορική βιβλιογραφία και φωτογραφικό υλικό της εταιρίας με σκοπό τη δημιουργία και τη διαχείριση ενός ιστορικού αρχείου.

Εδώ και πολλά χρόνια, η Mercedes-Benz Classic διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά αρχεία στην Ευρώπη. Εκτός από το σημαντικό κλασικό αρχειακό υλικό, τα ψηφιακά μέσα έχουν μεγάλη σημασία. Γιατί διευκολύνουν την έρευνα δίνοντας γρήγορη και παγκόσμια πρόσβαση και καθιστούν τα αρχεία αξιοποιήσιμα.

Τα αρχεία αποτελούν επίσης σημαντική βάση για το έργο του Μουσείου της Mercedes-Benz. Κι αυτό γιατί δημιουργούν το πλαίσιο για την παρουσίαση αυτοκινήτων από τη συλλογή Mercedes-Benz Classic με περισσότερα από 1.100 οχήματα και άλλα εκθέματα. Οι πληροφορίες αξιοποιούνται επίσης στην επικοινωνία της εταιρίας , που χρησιμοποιεί πηγές όπως τιμοκαταλόγους, φυλλάδια, αφίσες και Press Kits. Ιστορικές φωτογραφίες, εικονογραφήσεις, αντικείμενα και ταινίες από τα αρχεία χρησιμεύουν επίσης για να αφηγηθούν τις συναρπαστικές ιστορίες από την ιστορία του Ομίλου, όπως για παράδειγμα η σειρά DVD «Magic Moments» για την ιστορία της Mercedes-Benz στον μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Το Classic Center αντλεί πληροφορίες από τα αρχεία για αυθεντικές αναπαλαιώσεις και επισκευές. Οι εκθέσεις εμπειρογνωμόνων που συμπεριλαμβάνονται στα αρχεία, αναγνωρίζονται στην αγορά των κλασικών αυτοκινήτων ως έγγραφα με υψηλό βαθμό σημασίας σχετικά με τη γνησιότητα οχημάτων της μάρκας. Τα έγγραφα περιλαμβάνουν πληροφορίες οι οποίες καθιστούν δυνατό τον εντοπισμό της αρχικής κατάστασης για σχεδόν κάθε αυτοκίνητο Mercedes-Benz που παράχθηκε μετά το 1946. Για οχήματα που κατασκευάστηκαν πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, υπάρχουν αντίστοιχες πληροφορίες στα βιβλία προμηθειών. Με βάση τα στοιχεία των αρχείων, οι ειδικοί απαντούν σε περίπου 1.600 ερωτήματα σχετικά με την ιστορία προϊόντων και εταιρείας κάθε χρόνο.

Η εντολή που υπογράφηκε από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας καθιστά πολύ ξεκάθαρη την υψηλή αξία των αρχείων πριν από 85 χρόνια, συγκεκριμένα η εντολή ανέφερε «ο αρχειοφύλακας θα υποστηριχθεί από όλες τις υπηρεσίες της εταιρείας μας, επίσης οι εργαζόμενοι θα υποδεικνύουν υλικό που είναι ακόμα διαθέσιμο στον τομέα της εργασίας τους και θα εξασφαλίζουν πρόσβαση σε αυτό».

Υπάρχει μια σημαντική ιστορική αφορμή για την ίδρυση του αρχείου, καθώς το 1936 η Mercedes-Benz γιόρτασε την 50ή επέτειο από την εφεύρεση του αυτοκινήτου το 1886 από τον Carl Benz. Η Daimler-Benz AG, που δημιουργήθηκε το 1926 από τη συγχώνευση της Daimler-Motoren-Gesellschaft με την Benz & Cie. ήταν μόλις δέκα ετών εκείνη την εποχή. Το νέο αρχείο παρείχε πληροφορίες που βοήθησαν στην τεκμηρίωση των πρωτοποριακών ρόλων των Carl Benz και Gottlieb Daimler ως εφευρέτες της αυτοκινητοβιομηχανίας καθώς και της ανάπτυξης της εταιρείας και των προϊόντων της από το 1886.

Μεταξύ των 4,5 εκατομμυρίων φωτογραφιών και πάνω από 10.000 κινηματογραφικών ντοκουμέντων, υπάρχει η πρώτη άδεια οδήγησης αυτοκινήτου στην παγκόσμια ιστορία και οι πρώτες προδιαγραφές διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, καθώς και βιβλία προμηθειών που χρονολογούνται από τις πρώτες μέρες της εταιρείας. Αναφορές σε εξαιρετικές ιστορικές προσωπικότητες όπως η Mercédès Jellinek, η οποία έδωσε το όνομά της στη μάρκα Mercedes, προσθέτουν επιπλέον αξία στο υλικό.

Το 2011, το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του Carl Benz για το πρωτοποριακό «όχημα με λειτουργία κινητήρα αερίου» συμπεριλήφθηκε στη «Μνήμη του Κόσμου», της Unesco. Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του 1886 κατατάχθηκε δίπλα στη Βίβλο του Gutenberg, το Nibelungenlied και τη Magna Carta.

Τα πρώτα βήματα για την κατασκευή ενός αρχείου έγιναν το 1933, αλλά τρία χρόνια αργότερα πάρθηκε η απόφαση να δημιουργηθεί ένα αρχείο με την πραγματική έννοια της λέξης. Ως παραδείγματα, η τότε Daimler-Benz AG χρησιμοποίησε αρχεία άλλων γνωστών εταιρειών όπως της  Krupp (από το 1905) και της Siemens (από το 1907).

Τα αρχεία βρίσκοντας αρχικά στο ισόγειο του κτιρίου της καντίνας στο εργοστάσιο του Untertürkheim. Μετά το προσωρινό κλείσιμο κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο το 1942, τα έγγραφα στεγάστηκαν σε ενοικιαζόμενους χώρους στην εταιρεία JF Schreiber στοEsslingen. Στις 30 Απριλίου 1944, τμήματα του ιστορικού αρχείου μεταφέρθηκαν στο ορυχείο «Karl» κοντά στο Geislingen/Steige, για να προστατευθούν κατά τη διάρκεια του πολέμου και το 1948 τα αρχεία επέστρεψαν στο Untertürkheim.

Τα 85 ετών αρχεία της Mercedes-Benz παραμένουν ζωντανά και συνεχώς εμπλουτίζονται, όπως πρόσφατα, που προστέθηκαν ένα φωτογραφικό άλμπουμ του οδηγού αγώνων Hermann Lang, μια ταμπακιέρα του οδηγού αγωνιστικών σκαφών Hermann Weigand με μια φωτογραφία σκάφους Daimler «Lieselotte» καθώς και πρωτότυπες μπροσούρες για οχήματα της εταιρίας.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!