Euro NCAP: Αυτοκίνητα από 5 αστέρια έως 0!

Και όμως, υπάρχουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην ευρωπαϊκή αγορά που δεν έπιασαν ούτε τη… βάση

Euro NCAP: Αυτοκίνητα από 5 αστέρια έως 0!

Και όμως, υπάρχουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην ευρωπαϊκή αγορά που δεν έπιασαν ούτε τη… βάση

Με τα κριτήρια να είναι φέτος πιο αυστηρά από ποτέ, τα 5 αστέρια στις δοκιμές του Euro NCAP είναι ένα “παράσημο” ασφάλειας (παθητικής και κυρίως ενεργητικής) για κάθε νέο αυτοκίνητο. Ο ανεξάρτητος οργανισμός ανακοίνωσε το τελευταίο πακέτο αποτελεσμάτων για το 2021, τα οποίο περιλάμβαναν ευχάριστες αλλά και… δυσάρεστες εκπλήξεις.

Και ενώ τα 5 αστέρια είναι κάτι το αναμενόμενο για μεγάλα και πολυτελή μοντέλα, όπως η Mercedes-EQS, η BMW iX και τα Genesis G70 και GV70, την ανώτατη διάκριση έλαβαν ένα compact SUV, το νέο Nissan Qashqai, ένα πολυμορφικό, το Volkswagen Caddy και ένα σουπερμίνι, η νέα Skoda Fabia.

Πολύ καλά τα πήγαν τα ηλεκτρικά Fiat 500e και MG Marvel R, με 4 αστέρια, όμως δύο ηλεκτρικά μοντέλα από τον Όμιλο Renault προβλημάτισαν. Και αν η ιδιαίτερα χαμηλή τιμή του Dacia Spring (το οποίο έλαβε ένα αστέρι) σημαίνει ότι απουσιάζουν από τον εξοπλισμό του συστήματα ασφαλείας, το “0” για το Renault Zoe αποτελεί αρνητική έκπληξη πρώτου μεγέθους.

Σύμφωνα με το Euro NCAP, το ανανεωμένο Zoe που κυκλοφόρησε το 2020 εφοδιάστηκε με βελτιωμένη μπαταρία, όχι όμως με επιπλέον συστήματα ασφαλείας. “Αντιθέτως, ο πλευρικός αερόσακος ο οποίος στο προηγούμενο μοντέλο προστάτευε τόσο το κεφάλι όσο και τον θώρακα αντικαταστάθηκε από έναν λιγότερο αποτελεσματικό αερόσακο μόνο για τον θώρακα, που αποτελεί υποβάθμιση της προστασίας των επιβατών. Το νέο Zoe προσφέρει χαμηλή προστασία σε ατυχήματα συνολικά, χαμηλή προστασία των ευάλωτων χρηστών του δρόμου και στερείται ουσιαστικής τεχνολογίας αποφυγής σύγκρουσης, κάτι που το αποκλείει από τη βαθμολογία με έστω ένα αστέρι”, αναφέρει ο Euro NCAP.

Μέχρι στιγμής η Renault Ευρώπης δεν έχει απαντήσει στα αποτελέσματα των δοκιμών ασφαλείας.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!